Μήνυμα προς τους πολίτες για τον κορονοϊό απευθύνει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα και γνωρίζοντας τις συνέπειες της δεύτερης, έχουμε καθήκον να επιλέξουμε την πρώτη» τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο νέο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, προσθέτοντας ότι «πρέπει να τηρούμε αποστάσεις, να ακολουθούμε την ατομική υγιεινή και να φοράμε μάσκα μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο ιός είναι παρών και πολύ πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη. Όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και θεραπεία πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του, αλλάζοντας όμως σημαντικά την καθημερινότητά μας. Το κάνουμε για να προστατέψουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας αλλά και όσους αγαπάμε, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας αλλά και τον καθένα. Γατί αυτό που σε έναν 20άρη μπορεί να είναι ένας απλός πονόλαιμος μπορεί να οδηγήσει τον φίλο του ή τη φίλη του στην εντατική, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον πατέρα του ή τον παππού του».
Και συνέχισε: «Τώρα όμως είμαστε πιο έτοιμοι και ξέρουμε ποια μέτρα αποδίδουν περισσότερο. Παρά την τελευταία αύξηση των κρουσμάτων η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει συγκριτικά πολύ καλύτερα από τις περισσότερες και πλουσιότερες χώρες του κόσμου.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε το μήνυμά του λέγοντας:
«Σας απευθύνομαι και πάλι, σε μία κρίσιμη καμπή της μάχης με την πανδημία. Γιατί το θεωρώ χρέος μου. Αλλά και έτσι το αισθάνομαι. Και γιατί μπροστά στη νέα έξαρση του κορονοϊού, έχω την ίδια πίστη στις δυνατότητές μας με εκείνη που είχα όταν σας καλούσα στην πρώτη αναμέτρηση μαζί του.
Έχουμε περάσει επτά δύσκολους μήνες. Η κυβέρνηση, θυμίζω, μάχεται ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα: Εθνικά θέματα, Μεταναστευτικό, Οικονομία, αλλά και φυσικές καταστροφές. Ειδικά, όμως, στον πόλεμο για την Υγεία, χρειαζόμαστε όσο πουθενά αλλού σύμμαχο τον συνειδητό πολίτη.
Αυτό δεν είναι άλλοθι, ούτε αποποίηση ευθύνης. Έχω αποδείξει, άλλωστε, πως δεν διστάζω να παίρνω γρήγορα δύσκολες αποφάσεις. Όμως για να τιθασεύσουμε και το νέο κύμα της πανδημίας πρέπει κράτος, επιστήμονες και πολίτες να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά, με περισσότερη εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλον.
Ξεκινώ με μία αναντίρρητη αλήθεια: Ο ιός είναι εδώ, είναι παρών. Δεν έπαψε να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Και είναι πολύ πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη.
Όσο, λοιπόν, δεν υπάρχει εμβόλιο και θεραπεία, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Αλλάζοντας, όμως, σημαντικά την καθημερινότητά μας. Το κάνουμε για να προστατεύσουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά και όσους αγαπούμε. Ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, αλλά και τον καθένα. Γιατί αυτό που σε έναν 20άρη είναι ένα απλός πονόλαιμος, μπορεί να οδηγήσει τον φίλο του ή τη φίλη του στην Εντατική, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον πατέρα ή τον παππού του».
Και συνέχισε: «Σε όλο τον κόσμο η υγειονομική κρίση ξαναφουντώνει. Κράτη όπως η Αμερική, η Ισπανία, η Γαλλία, που θρήνησαν χιλιάδες θύματα στην αρχή, σήμερα βλέπουν τον εφιάλτη να επιστρέφει. Και το δεύτερο κύμα απλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τώρα, όμως, είμαστε πιο έτοιμοι. Ξέρουμε ποια μέτρα αποδίδουν περισσότερο. Και έχουμε διδαχθεί από τα λάθη άλλων χωρών, αλλά και από τα δικά μας. Παρά την τελευταία αύξηση κρουσμάτων, η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει συγκριτικά πολύ καλύτερα από τις περισσότερες και πλουσιότερες χώρες του κόσμου.
Απ’ την αρχή της πανδημίας θρηνούμε 365 ζωές, όταν χώρες με ίδιο πληθυσμό, όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο, έχουν 2.000 θανάτους η πρώτη και 10.000 το δεύτερο».