Σε κλοιό κλιμακούμενων πιέσεων βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία για το Κυπριακό. Μάλιστα οι πιέσεις αυτές αναμένεται να ενταθούν, όσο προσεγγίζει για το Κυπριακό η «ώρα μηδέν», όπως χαρακτηρίζουν τη Διάσκεψη της Γενεύης αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως γράφουν τα Νέα της Τετάρτης, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ θεωρούν ότι: Είτε σε περίπτωση επίτευξης του επιθυμητού (δηλαδή λύσεως) είτε αντιθέτως εάν προκύψει απευκταίο αδιέξοδο, οι εξελίξεις που με βεβαιότητα θα αναπαραχθούν θα είναι ούτως ή άλλως ραγδαίες. Θετικές στο πρώτο ενδεχόμενο. Καταλυτικές στο δεύτερο.
Παρότι τηρείται «σιγή ασφαλείας» όσον αφορά το παρασκήνιο και τον οργασμό των διεργασιών που αυτή τη στιγμή συντελούνται αθόρυβα, από διαρρέουσες πληροφορίες και ενδείξεις γίνεται αντιληπτό ότι αυτές οι πιέσεις:
Όσον αφορά τη Λευκωσία, σχετίζονται κατά κύριο λόγο
- με θέματα νομής των ομοσπονδιακών εξουσιών και συναφών λειτουργικών δομών σε επίπεδο εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Και με κύριο άξονα την εκ περιτροπής προεδρία έναντι εδαφικών «εκχωρήσεων», που η άλλη πλευρά αφήνει να νοηθεί ότι «δεν τις αποκλείει»,
- με τους μηχανισμούς και τη διαδικασία λήψεως αποφάσεων, κυρίως επί επιπέδου εκτελεστικής εξουσίας. Με κρίσιμη αιχμή την τελεσιγραφική επιμονή της τουρκικής πλευράς, «κάθε απόφαση ν' απαιτεί και την ψήφο ενός τουλάχιστον Τουρκοκυπρίου».
Ως προς την Αθήνα, αυτές αφορούν βασικά τα θεμελιώδη ζητήματα
- των Εγγυήσεων και της τελικής μορφής που αυτές μπορούν να λάβουν,
- του χρόνου (και της διαδικασίας) αποχωρήσεως των κατοχικών δυνάμεων από τα κυπριακά εδάφη και
- του συστήματος ασφαλείας και κυρίως αυτού που θα απαιτηθεί για τη μεταβατική περίοδο εφαρμογής των συμφωνιών.
Ο Ερντογάν επιμένει στην εγγυητική εμπλοκή της Άγκυρας, με όρους «στρατηγικής κηδεμονίας» για την τουρκοκυπριακή πολιτειακή συνιστώσα της ομοσπονδίας, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας να προσπαθεί να επιτύχει παντελή αναίρεση οποιουδήποτε συστήματος εγγυοδοσίας που δεν συνάδει με κράτος ενσωματωμένο στους θεσμούς της ΕΕ.
Γραμμή επικοινωνίας με τις κεντρικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανοίγει ο Αλέξης Τσίπρας για το Κυπριακό, με πρωταρχικό στόχο να μην οδηγηθεί σε νέο ναυάγιο η κρίσιμη πολυμερής Σύνοδος Κορυφής της 12ης Ιανουαρίου, στη Γενεύη.
Κατά την επικοινωνία του με την Βρετανίδα ομόλογό του Τερίσα Μέι, ο πρωθυπουργός ζήτησε την υποστήριξη του Λονδίνου για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ανάλογα μηνύματα αναμένεται να μεταφέρει ο πρωθυπουργός και στον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επίσης θα συμμετάσχει στην πολυμερή Σύνοδο καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί πλήρες μέλος της ΕΕ, ενώ προεξοφλούνται τις επόμενες ημέρες και τηλεφωνικές επαφές του Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.