Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Κίνηση ματ από Πούτιν-Θα μεταφέρει τεχνογνωσία για την κατασκευή αεροσκαφών Su-30 και Su-35 στο Ιράν

Σύμφωνα με από την Τουρκία, τις οποίες επικαλείται ο Ιρανός δημοσιογράφος Χαουγιάλ Μουαζίν, το Ιράν σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-30 και Su-35 στην εγχώρια αγορά.

Η Τεχεράνη έχει ήδη λάβει άδεια για την κατασκευή αυτών των αεροσκαφών και ετοιμάζεται να δημιουργήσει εργοστάσιο συναρμολόγησης στο άμεσο μέλλον.

«Αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της ιρανικής αεροπορίας», δήλωσε ο Μουαζίν στην έκθεσή του.

Μαύρη πρόβλεψη από Deutsche Bank! Έρχεται φούσκα σοκ που θα σκάσει στις αγορές με πάταγο το 2024

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από 48 έως 72 μαχητικά Su-35 Flanker-E σχεδιάζεται να παραχθούν στο Ιράν για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας του.

Ο ακριβής αριθμός των Su-30 της σειράς Flanker-C που έχει προγραμματιστεί για την ιρανική συναρμολόγηση παραμένει ασαφής.

Η πιθανή έναρξη παραγωγής συναρμολόγησης στο Ιράν δεν θα επέτρεπε μόνο στη χώρα να παρέχει στις ένοπλες δυνάμεις της σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να αναπτύξει τη δική της αεροπορική βιομηχανία.

Αυτό το βήμα θα μείωνε επίσης την εξάρτηση του Ιράν από εξωτερικές προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων που περιορίζουν την πρόσβαση σε μια σειρά τεχνολογιών και όπλων.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η εικαζόμενη άδεια παρέχει στο Ιράν το δικαίωμα να παράγει και να εξάγει μαχητικά σε τρίτες χώρες.

Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη της ρωσο-ιρανικής στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας, η οποία εντείνεται εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τη Δύση και το Ισραήλ στο Ιράν.

Μαύρη πρόβλεψη από Deutsche Bank! Έρχεται φούσκα σοκ που θα σκάσει στις αγορές με πάταγο το 2024

Η μεταβίβαση αδειών παραγωγής για μαχητικά αεροσκάφη υπογραμμίζει την ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης, επηρεάζοντας δυνητικά τόσο την περιφερειακή όσο και τη διεθνή ασφάλεια.

Ιρανοί στρατιωτικοί αναλυτές έχουν τονίσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια ότι η τοπική παραγωγή Su-30 και Su-35 θα επέτρεπε στην Τεχεράνη να εξασφαλίσει μεγαλύτερη επιχειρησιακή αυτονομία και ευελιξία, ειδικά υπό το φως των συνεχιζόμενων περιφερειακών εντάσεων.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ένα τέτοιο έργο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενημερωμένες πληροφορίες για την παράδοση των Su-35 στο Ιράν.
Αυτά τα αεροσκάφη αναμενόταν τους τελευταίους μήνες, αλλά τόσο η Τεχεράνη όσο και η Μόσχα παρέμειναν σιωπηλές.

Η ιδέα της παραγωγής Su-35 και Su-30 στην εγχώρια αγορά δεν είναι κάτι νέο.

Όταν ρωτήθηκε τον Ιούλιο του 2023, ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Mohammad-Reza Gharaei Ashtiani άφησε να εννοηθεί μια αλλαγή στρατηγικής.

Η απάντησή του πρότεινε ότι το Ιράν διαθέτει την ικανότητα να κατασκευάζει αυτά τα μαχητικά υψηλών επιδόσεων στο εσωτερικό.

Αν και δίσταζε να αποκαλύψει λεπτομέρειες, ο Αστιάνι είπε: «Κάποια στιγμή, συμφωνήσαμε σε μια αγορά, αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε αυτά τα [μαχητικά αεροσκάφη] στη χώρα μας».

Πρώτη δύναμη παγκοσμίως η Ελληνική ναυτιλία! Ελέγχει το 16,9% της χωρητικότητας

Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επανεξέτασης της αγοράς, δηλώνοντας ότι οι αρχές «αξιολογούν την κατάσταση» και ενδέχεται να επανεκτιμήσουν εάν χρειαστεί. Η απόκτηση μαχητικών Su-35 από τη Ρωσία θα επέφερε σημαντική ενίσχυση των δυνατοτήτων της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Su-35 είναι ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων που προσφέρει προηγμένη ικανότητα ελιγμών, εξελιγμένα ραντάρ και ενισχυμένα οπλικά συστήματα.

Αυτά τα χαρακτηριστικά θα επιτρέψουν στο Ιράν να ενισχύσει τις αμυντικές του ικανότητες έναντι εναέριων απειλών και να αναλάβει ένα ευρύ φάσμα αποστολών, από αεροπορική μάχη έως χτυπήματα ακριβείας σε επίγειους στόχους.

Αυτός ο νέος εξοπλισμός θα επιτρέψει στο Ιράν να ελέγχει καλύτερα τον εναέριο χώρο του, ειδικά σε στρατηγικά κρίσιμες περιοχές όπως ο Περσικός Κόλπος.

Η κατοχή ρωσικής κατασκευής αεροσκαφών Su-35 θα είχε επίσης περιφερειακές επιπτώσεις, ενισχύοντας τη θέση του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή και στην αύξηση της επιρροής του Ιράν σε σχέση με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία.

Επιπλέον, η μεταφορά τεχνολογίας που σχετίζεται με αυτές τις παραδόσεις θα επιτρέψει στο Ιράν να αναβαθμίσει την τεχνική του βάση και ενδεχομένως να αναπτύξει την εγχώρια παραγωγή σύγχρονων στρατιωτικών τεχνολογιών.
Αυτό θα ενίσχυε τη χώρα μακροπρόθεσμα, ειδικά σε ένα κλίμα διεθνών κυρώσεων και πιέσεων.

Τα Su-30 και Su-35 είναι δύο από τα πιο προηγμένα μαχητικά πολλαπλών ρόλων που αναπτύχθηκαν από τον ρωσικό κατασκευαστή Sukhoi.

Το Su-30 είναι ένα διθέσιο μαχητικό πολλαπλών ρόλων με μεγαλύτερο βεληνεκές και ικανότητα για μια ποικιλία εργασιών μάχης.

Οι διαφορές μεταξύ των Su-30 και Su-35 τα καθιστούν κατάλληλα για ξεχωριστές αποστολές. Το Su-30 προτιμάται για αποστολές μεγάλης περιπολίας και πλήγματα μεγάλης εμβέλειας λόγω της εκτεταμένης εμβέλειας του και της ύπαρξης δύο πιλότων, που διευκολύνει τις επιχειρήσεις μακρού βεληνεκούς.

Αντίθετα, το Su-35 είναι πιο κατάλληλο για ταχεία και επιθετική αεροπορική μάχη, χάρη στην υπερ-ευελιξία και τα ηλεκτρονικά του.

Σε κάθε περίπτωση το Ιράν θα αναβαθμίσει την Πολεμική του Αεροπορία, η οποία θα έχει πλέον μεγάλες δυνατότητες σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή.

Tags
Back to top button