Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κινδυνεύουν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι λόγω της κλιματικής αλλαγής

Σύμφωνα με το CNN, ένα εκπληκτικό 77% των περιοχών κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου - από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό έως τους Ινδικούς ωκεανούς - έχουν υποστεί μέχρι στιγμής θερμικό στρες σε επίπεδο λεύκανσης, σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα, λόγω των θερμών θερμοκρασιών ρεκόρ που έχουν καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο.

«Αυτό το συμβάν εξακολουθεί να αυξάνεται σε χωρική έκταση και έχουμε σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ κατά περισσότερο από 11% σε περίπου μισό χρόνο», δήλωσε στο Reuters ο συντονιστής της NOAA Coral Reef Watch, Derek Manzello. «Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει σοβαρές συνέπειες στους υφάλους».

Η αρχή των κοραλλιογενών υφάλων NOAA κήρυξε το παγκόσμιο γεγονός λεύκανσης τον Απρίλιο του 2024, καθιστώντας το το τέταρτο του είδους του από το 1998. Το προηγούμενο ρεκόρ από τη μαζική λεύκανση από το 2014 έως το 2017 επηρέασε λίγο κάτω από το 66% της παγκόσμιας έκτασης των υφάλων.

Προκαλούμενη από το θερμικό στρες στους θερμούς ωκεανούς, η λεύκανση των κοραλλιών εμφανίζεται όταν τα κοράλλια διώχνουν τα πολύχρωμα φύκια που ζουν στους ιστούς τους. Χωρίς αυτά τα βοηθητικά φύκια, τα κοράλλια γίνονται χλωμά και ευάλωτα.

Ένα λευκασμένο κοράλλι δεν είναι νεκρό, αλλά οι θερμοκρασίες των ωκεανών πρέπει να χαλαρώσουν για οποιαδήποτε ελπίδα ανάκαμψης.

Τουλάχιστον το 14% των εναπομεινάντων κοραλλιών στον κόσμο εκτιμάται ότι έχουν πεθάνει στα δύο προηγούμενα παγκόσμια γεγονότα λεύκανσης.

Αν και αυτή η μαζική λεύκανση είναι ήδη η πιο διαδεδομένη, επηρεάζοντας υφάλους σε 74 χώρες και εδάφη, η NOAA μέχρι στιγμής δεν την αποκαλεί, τη «χειρότερη» που έχει καταγραφεί.

Τους επόμενους μήνες και χρόνια οι επιστήμονες θα πραγματοποιήσουν υποβρύχιες αξιολογήσεις νεκρών κοραλλιών για να βοηθήσουν να υπολογιστεί η σοβαρότητα της ζημιάς.

Tags
Back to top button