Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κινδυνεύει η Ελλάδα – Διαστημικός σταθμός απειλεί να μας πέσει στο κεφάλι

Το 2011 η Κίνα εκτόξευσε το «Τιανγκόνγκ-1» που σημαίνει Παλάτι του Ουρανού. Ηταν ένας μικρών διαστάσεων διαστημικός σταθμός που εκτόξευσε η Κίνα και στόχος ήταν η λειτουργία του να βοηθήσει τον ασιατικό γίγαντα να αποκτήσει τεχνογνωσία, έτσι ώστε να κατασκευάσει και να θέσει σε τροχιά ένα μεγάλο επανδρωμένο διαστημικό σταθμό.


Μέχρι το 2013 το Τιανγκόνγκ-1 είχαν επισκεφθεί τρεις κινεζικές αποστολές: η πρώτη το 2011 ήταν το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Shenzhou και ακολούθησαν άλλες δύο το 2012 και 2013, τα επανδρωμένα σκάφη Shenzhou 9 και 10 αντίστοιχα.

Βίντεο για το κινέζικο διαστημικό σταθμό και την πτώση του:

Ομως το 2016 η κινεζική διαστημική υπηρεσία έχασε τον έλεγχο του εργαστηρίου το οποίο άρχισε να κατευθύνεται προς την Γη και πλέον βρίσκεται στην τελική του κάθοδο. Οι διαστημικές υπηρεσίες παρακολουθούν συνεχώς την πορεία του Τιανγκόνγκ-1 και η τελευταία αναφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) αναφέρει ότι θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης κάποια στιγμή μέσα ανάμεσα στις 24 Μαρτίου και 8 Απριλίου. Η εκτίμηση αυτή είναι πάντως πιθανό να αλλάξει μέσα στις επόμενες μέρες και όσο πλησιάζει το μήκους 10,4 μέτρων και βάρους 8,5 τόνων εργαστήριο. Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί το πού θα πέσει ο Τιανγκόνγκ-1 οι περισσότερες πιθανότητες είναι να καταλήξει στην θάλασσα.

Η ζώνη της πτώσης εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση, που περιλαμβάνει και την Ελλάδα, η οποία μάλιστα κατονομάζεται σε σχετική αναφορά της ESA. Οπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Γραφείο Διαστημικών Θραυσμάτων (Space Debris Office) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA, στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, υπολογίζει με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα ότι η επανείσοδος του εργαστηρίου θα λάβει χώρα οπουδήποτε σε γεωγραφικό πλάτος ανάμεσα στις 43 μοίρες βόρεια και 43 μοίρες νότια (π.χ. Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ελλάδα κ.α.).


Μία καλύτερη εκτίμηση, σύμφωνα με την ESA, θα είναι δυνατή μόνο μια ημέρα πριν από την ημερομηνία πτώσης του σταθμού, αλλά και πάλι δεν θα είναι ακριβής. Αν και η ζώνη μεταξύ των 43 μοιρών βόρεια και 43 μοιρών νότια του Ισημερινού είναι τεράστια και περιλαμβάνει μεγάλες θαλάσσιες περιοχές, οι επιστήμονες της ESΑ εκτιμούν ότι ο σταθμός είναι πιθανότερο να πέσει κοντά σε ένα από τα δύο όρια της ζώνης, δηλαδή είτε πιο κοντά στις 43 μοίρες βόρεια είτε πιο κοντά στις 43 μοίρες νότια.

Δείτε ένα ακόμα βίντεο για την πτώση του κινεζικού διαστημικού σταθμού:

Σημειωτέον ότι η επικράτεια της Ελλάδας βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος από 35 έως 42 μοίρες βόρεια περίπου, συνεπώς η χώρα μας είναι κοντύτερα στο άνω άκρο της ζώνης πιθανής πτώσης. Ενα από τα προβλήματα στον όσο το δυνατόν πιο ακριβή υπολογισμό της πτώσης είναι ότι οι Κινέζοι δεν δίνουν καμία πληροφορία για τον σχεδιασμό του σταθμού αλλά και τα υλικά από τα οποία αποτελείται.

Η πτώση και οι επιπτώσεις

Το «Τιανγκόνγκ-1» όταν εισέλθει στην ατμόσφαιρα και καθώς θα την διασχίζει σε μεγάλο βαθμό θα καεί. Θεωρείται όμως πολύ πιθανό ορισμένα κομμάτια να γλιτώσουν από την καύση και να πέσουν στην επιφάνεια της Γης. Η ESA θεωρεί πιθανό ότι τα κομμάτια που θα… επιβιώσουν θα διασκορπιστούν σε μια τεράστια έκταση, σε αποστάσεις έως 100 χιλιομέτρων μεταξύ τους.

Ο κινεζικός σταθμός θα αρχίζει να καίγεται καθώς εισέρχεται στην Γη και κάποια κομμάτια του αναμένεται να πέσουν στην επιφάνεια του πλανήτη (φωτό: youtube)

Στατιστικά πάντως οι πιθανότητες να υπάρξει κάποιο ατύχημα είναι εξαιρετικά μικρές. Η ESA προχώρησε σε σχετικές εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η πιθανότητα κάποιο κομμάτι να πέσει στο κεφάλι κάποιου ανθρώπου είναι δέκα εκατομμύρια φορές μικρότερη από την πιθανότητα να χτυπηθεί κανείς από κεραυνό. Επίσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα καμία πτώση διαστημικού «σκουπιδιού» πάνω σε άνθρωπο. Εχει υπάρξει μια αναφορά για σύγκρουση διαστημικού σκουπιδιού με άνθρωπο και συγκεκριμένα ότι έπεσε πάνω σε μια γυναίκα αλλά το γεγονός ότι δεν έπαθε απολύτως τίποτε δημιουργεί αμφιβολίες για το αν πράγματι συνέβη κάτι τέτοιο.

Αρχικά, οι Κινέζοι προγραμμάτιζαν μια ελεγχόμενη πτώση του σταθμού στο τέλος της ζωής του, κάπου στον αχανή Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Όμως τον Μάρτιο 2016 έγινε γνωστό ότι ο σταθμός σταμάτησε να λειτουργεί και να ανταποκρίνεται στις εντολές του κινεζικού κέντρου ελέγχου, με συνέπεια να είναι πια σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτος.

Tags
Back to top button