Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Κίνα - Ρωσία: Γιατί οι υπερπύραυλοι των 10 mach αιφνιδίασαν την Δύση

Ο αρχηγός του επιτελείου των ΗΠΑ, Μάρκ Μίλλεϋ, έκανε αυτές τις ημέρες λόγο στο Bloomberg TV για το φόβο μιας νέας «κατάστασης Σπούτνικ» για τις ΗΠΑ. Με τον όρο αυτό έχει καθιερωθεί να αναφέρεται το κλίμα, που δημιουργήθηκε μετά την εκτόξευση του πρώτου σοβιετικού τεχνητού δορυφόρου στο διάστημα τον Οκτώβριο του 1957, που αιφνιδίασε τους Δυτικούς έδωσε στους Σοβιετικούς ένα αίσθημα υπεροπλίας στον τομέα αυτό. Ακολούθησε μια κούρσα εξοπλισμών δεκαετιών και η κορύφωση του «Ψυχρού Πολέμου».

Ο λόγος για αυτή την εκτίμηση ήταν η νέα αναφορά του προέδρου Πούτιν για επιτυχημένες δοκιμές εκτόξευσης υπερηχητικών πυραύλων με την κωδική ονομασία «3K22 Zirkon» οι οποίοι μπορούν να εκτοξευτούν από πλοία, να ελίσσονται κατά τη διάρκεια της πτήσης και αναπτύσσουν ταχύτητες μέχρι και 8.000 χλμ την ώρα. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για τα αμυντικά συστήματα κάθε είδους να τους αναχαιτίσουν. Μπορούν να πλήξουν στόχους μέσα σε λίγα λεπτά ή και δευτερόλεπτα, αναλόγως της απόστασης και είναι σε θέση να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Οι «Zirkon» έχουν ξεκινήσει να αναπτύσσονται από τις αρχές της χιλιετίας κάτω από άκρα μυστικότητα και προκαλούν έντονες ανησυχίες στο ΝΑΤΟ, που δεν διαθέτει προς το παρόν ανάλογη τεχνολογία, αλλά ούτε και ακριβείς πληροφορίες για την τεχνολογία της ρωσικής πλευράς.

Σύμφωνα με παλιότερα δημοσιεύματα ρωσικών ΜΜΕ, ο πύραυλος είναι φτιαγμένος από ειδικά πολυμερή υλικά, που συμπεριλαμβάνουν άνθρακα και ανθρακονήματα, γεγονός που τον καθιστά ελαφρύτερο και σχεδόν αόρατο στα εχθρικά ραντάρ. Το υλικό του Zirκon είναι παρόμοιο με αυτό, που ήδη χρησιμοποιείται στους βαλλιστικούς πυραύλους 3M37 Skiff, που εκτοξεύονται από υποβρύχια.

Ένας πύραυλος Zirκon, που ταξιδεύει με 10.000 χλμ/ώρα, θα μοιάζει με μια γιγάντια μπάλα φωτιάς που θα καίει τον ορίζοντα, σύμφωνα με ανώνυμη ρωσική στρατιωτική πηγή.

Ο αμερικανικός στρατός ανησυχεί εν τω μεταξύ ύστερα από πληροφορίες για την φαινομενικά επίσης επιτυχημένη δοκιμή ενός κινεζικού υπερηχητικού πυραύλου. Εάν επιβεβαιωθούν οι αναφορές από την Κίνα, αυτό θα σήμαινε ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν τέτοια όπλα, αλλά οι ΗΠΑ όχι. Στην ετήσια συνέντευξη Τύπου του την περασμένη Πέμπτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχτηκε πάντως ότι οι ΗΠΑ «κάποτε» θα αποκτήσουν και αυτές ανάλογα υπερηχητικά όπλα. Γι αυτό και είναι σημαντικό η Ρωσία να έχει αναπτύξει και τελειοποιήσει τα συστήματά της μέχρι τότε.

Είναι φυσικό τέτοιες πληροφορίες να δημιουργούν εκνευρισμό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να δίνουν αφορμές για παρεμβάσεις από εκπροσώπους του αποκαλούμενου πολεμκού λόμπυ.

Ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κουρτ Βόλκερ, έγραψε σε άρθρο του για τη δεξαμενή σκέψης CEPA ότι μέχρι τώρα οι δυτικές κυρώσεις ήταν αναποτελεσματικές, επειδή επιβλήθηκαν μόνο ως απάντηση αφού «η Ρωσία έκανε κάτι κακό», ήταν δηλαδή αυτή που «δημιουργούσε τα γεγονότα».

Η σειρά πρέπει να αντιστραφεί: η Δύση πρέπει πρώτα να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και να παραιτείται από αυτές μόνο εφόσον η Μόσχα υποχωρήσει και «εγκαταλείψει τις εκβιαστικές απαιτήσεις». Οι τρέχουσες ρωσικές προτάσεις είναι εξαρχής μη ρεαλιστικές, γιατί η Δύση δεν μπορεί να δεχθεί, για παράδειγμα, την απόσυρση της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, κάτι που αποτελεί δεδηλωμένη κόκκινη γραμμή για τη ρωσική πλευρά.

«Αν η Ρωσία το απαιτήσει ούτως ή άλλως, φαίνεται ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ψάχνει μια δικαιολογία για να επιτεθεί στην Ουκρανία» σύμφωνα πάντα με τον Βόλκερ.

Η παρέμβαση του ήρθε πάντως, σε μια φάση φαινομενικής αποκλιμάκωσης, μετά την ανακοίνωση νέων συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης σε διάφορα επίπεδα. Οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν συνομιλίες με τη Μόσχα στις αρχές Ιανουαρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε σύγκληση της πρώτης συνεδρίασης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας μετά από δυόμισι χρόνια και ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, Γιενς Πλέτνερ, σκοπεύει στις αρχές Ιανουαρίου να συναντήσει τον Ρώσο συνάδελφό του Ντμίτρι Κόζακ.

Στο Κίεβο, ωστόσο, η προοπτική ρωσο-αμερικανικών συνομιλιών για την ασφάλεια στην Ανατολική Ευρώπη προκαλεί αντιδράσεις, αν αυτές γίνονται «χωρίς τη συγκατάθεση των Ουκρανών», όπως δήλωσε ο ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας Ολέκσι Ντανίλοφ. Παραδέχτηκε πάντως ότι επί του παρόντος δεν βλέπει «κρίσιμη συγκέντρωση δυνάμεων» στη Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία. Από τους φερόμενους σχεδόν 100.000 Ρώσους στρατιώτες στη συνοριακή περιοχή, περίπου 10.000 μεταφέρθηκαν πίσω στους στρατώνες τους πριν από τα Χριστούγεννα. Το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας ανακοίνωσε ότι αυτό ήταν προγραμματισμένο μετά το τέλος τακτικών ασκήσεων.

Tags
Back to top button