Σε ένα τρομερό τεχνολογικό επίτευγμα, ένα πρωτότυπο ενός επαναστατικού υπερ-υπερηχητικού αεροσκάφους κινεζικής ανάπτυξης κατάφερε να φτάσει την εντυπωσιακή ταχύτητα των 6 μαχ κατά την διάρκεια δοκιμής στην έρημο Gobi.
Έριξε Σαγόνια η Κίνα
Πιο συγκεκριμένα, το υπερ-υπερηχητικό αεροσκάφος -το οποίο φέρει έναν ασυνήθιστα μεγάλο και ογκώδη σχεδιασμό - απογειώθηκε στον κινεζικό ουρανό κάποιες ημέρες νωρίτερα.
Κατά την διάρκεια της πτήσης ανέπτυξε ταχύτητα που θεωρητικά θα του επέτρεπε να ταξιδέψει από το Πεκίνο στην Νέα Υόρκη μέσα σε μόνο δύο ώρες. Για να συγκρίνετε, τα σημερινά επιβατικά αεροπλάνα χρειάζονται περίπου 12 με 14 ώρες για να διανύσουν αυτήν την απόσταση των 11 χιλιάδων χιλιομέτρων.
Το πρόγραμμα ανάπτυξης του αεροσκάφους αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά φέτος στις 10 Δεκεμβρίου. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2021, ωστόσο για τρία ολόκληρα χρόνια κρατήθηκε ένα καλά κρυμμένο μυστικό για ευνόητους λόγους.
Σύμφωνα με κινεζικές αναφορές, ένα πρωτότυπο (μικρότερων διαστάσεων) του αεροσκάφους κατάφερε να αναπτύξει ταχύτητα 6,56 μαχ, δηλαδή μεγαλύτερη από 6 φορές την ταχύτητα του ήχου. Και να φανταστείτε πως όταν το πρόγραμμα ξεκίνησε, ούτε οι ίδιοι οι επιστήμονες δεν πίστευαν πως κάτι τέτοιο ήταν δυνατό.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους υπερ-υπερηχητικούς σχεδιασμούς οχημάτων, το αεροσκάφος που δοκίμασαν οι Κινέζοι φέρει μία μεγάλη και ογκώδη άτρακτο. Αυτό σημαίνει πως ένα τέτοιο αεροσκάφος θα μπορούσε να μεταφέρει πολλούς επιβάτες και μεγάλα φορτία, ακριβώς όπως και σημερινοί τύποι αεροπλάνων.
Η δοκιμαστική του πτήση διήρκησε περίπου 20 λεπτά και πραγματικά θεωρήθηκε επαναστατική διότι πρώτη φορά στην ιστορία ταξίδεψε τόσο γρήγορα ένα αεροσκάφος με τέτοιο σχεδιασμό. Μέχρι πρότινος η επιστημονική κοινότητα πίστευε πως τα υπερ-υπερηχητικά αεροσκάφη δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν πολιτικούς σκοπούς επειδή ο σχεδιασμός τους πρέπει να περιλαμβάνει αεροδυναμική άτρακτο με περιορισμένο κατ' επέκταση εσωτερικό χώρο.
Οι Κινέζοι όμως μας έδειξαν πως όχι μόνο είναι δυνατό ένα μεγάλο αεροσκάφος να ταξιδεύει υπερ-υπερηχητικά, αλλά μάλιστα δεν χρειάζεται να γίνει κανένας συμβιβασμός στον σχεδιασμό και στο ωφέλιμο φορτίο που μπορεί να μεταφέρει, πάντοτε συγκριτικά με την μεταφορική ικανότητα των σημερινών μεταγωγικών αεροσκαφών.