Το Πεκίνο έχει αναπτύξει προηγμένους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Dongfeng-41 ICBMs στην επαρχία Heilongjiang, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία, σύμφωνα με εκθέσεις που βασίζονται σε εικόνες.
Οι αναφορές αυτές πιθανώς διέρρευσαν αυτή την χρονική στιγμή για να συμπέσουν με την ανάληψη καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ.
«Οι εικόνες των Dongfeng-41 βαλλιστικών πυραύλων της Κίνας δημοσιεύθηκαν σε κινεζικές ιστοσελίδες» σύμφωνα με το Global Times επικαλούμενο αναφορές σε «ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν». Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων εντόπισαν ένα από αυτά, όπως το Apple Daily, με έδρα το Χονγκ Κονγκ.
Αποκαλύφθηκε ότι οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στην επαρχία Heilongjiang. Στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή είναι ίσως η δεύτερη συστοιχία βαλλιστικών πυραύλων Dongfeng-41 και θα πρέπει να αναπτυχθεί στη βορειοανατολική Κίνα.
Οι DF-41, εκτιμάται ότι έχουν εμβέλεια έως 15,000 χλμ και είναι ικανοί να έχουν μέχρι και 10 MIRVed πυρηνικές κεφαλές. Οι περισσότερες πληροφορίες για το προηγμένο όπλο παραμένουν απόρρητες σε υψηλό επίπεδο.
Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του ο Τραμπ εξόργισε το Πεκίνο, απειλώντας να τερματίσει την «πολιτική της μίας Κίνας», η οποία αναγνωρίζει την ηπειρωτική Κίνα ως το μόνο κινεζικό έθνος και απορρίπτει αίτημα της Ταϊβάν να είναι ένα. Είπε επίσης ότι θα πιέσει το Πεκίνο για οικονομικά θέματα όπως η νομισματική πολιτική της και οι εμπορικοί φραγμοί.
Η Κίνα χρησιμοποιεί συνήθως την επίδειξη της στρατιωτικής ισχύς για να αποστείλει μηνύματα προς τους αμφισβητίες, όπως οι ΗΠΑ.
Κινέζος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι «το Πεκίνο μπορεί να αναλάβει την παγκόσμια ηγεμονία αν αναγκαστεί να το κάνει εξαιτίας της απόσυρσης των άλλων διεκδικητών καθώς ο ρόλος της Ουάσιγκτον υπό την ηγεσία του Τραμπ αλλάζει και φαίνεται να βυθίζεται στα εσωτερικά ζητήματα». «Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στο κόσμο και άλλες χώρες εξαρτώνται από αυτήν για την οικονομική ανάπτυξή τους», είπε ο Τζανγκ
«Ένας εμπορικός πόλεμος ή ένας πόλεμος συναλλαγματικών ισοτιμιών δεν θα είναι επωφελής για καμία χώρα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος Τζανγκ.
Ο στρατιωτικός αναλυτής Κονσταντίν Σιβκόφ, είπε στο RIA Novosti: Η υποτιθέμενη ανάπτυξη του DF-41 κοντά στα σύνορα της Ρωσίας δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως απειλή για τη Ρωσία.
«Η τοποθέτηση πυραύλων DF-41 κοντά στα σύνορα της Ρωσίας είναι μια μικρότερη απειλή από ό, τι αν είχαν τοποθετηθεί βαθύτερα στην κινεζική επικράτεια. Τέτοια πύραυλοι έχουν συνήθως μια πολύ μεγάλη «νεκρή ζώνη» [περιοχή εντός ελάχιστο εύρος που δεν μπορεί να δεχθεί επίθεση από ένα όπλο] », είπε, προσθέτοντας ότι οι ICBMs δεν θα είναι σε θέση να στοχεύσουν την Ρωσική Άπω Ανατολή και το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Σιβηρίας από την επαρχία Heilongjiang.
Το Κρεμλίνο συμφώνησε με την εκτίμηση, λέγοντας ότι η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας: «Σίγουρα, οι ενέργειες της κινεζικού στρατού, εάν οι εκθέσεις αποδειχθούν σωστές, η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην Κίνα δεν ερμηνέυεται ως απειλή για τη χώρα μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.