Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Το Μάρτιο θα προκηρυχθεί σε διαγωνισμούς όλο το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

Είναι πλέον σαφές ότι απαιτείται να προχωρήσουμε μπροστά, να ενισχύσουμε και να αλλάξουμε και εμείς τις πολιτικές μας” επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της τελετής ονοματοδοσίας και ένταξης δύο πυροσβεστικών πλοίων στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, οι πολιτικές τους κινούνται σε τρία επίπεδα: πρώτον, στην πρόληψη, δεύτερον, σε ένα επικαιροποιημένο δόγμα για το Πυροσβεστικό Σώμα και τρίτον, σε προμήθειες, επενδύσεις και τεχνολογία. Παράλληλα, αναφορικά με το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι έως τις 31/12/2023 είχαν προκηρυχθεί διαγωνισμοί ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ και ανακοίνωσε ότι “στο τέλος Μαρτίου, με τη βοήθεια όλων, θα έχουμε προκηρύξει διαγωνισμούς σε όλο το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ”.

Αναφορικά με τα δύο πυροσβεστικά πλοία, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι πρόκειται για δύο νεότευκτα πλοία που δεν προέρχονται από το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, αλλά “πάνε πολύ πίσω στον χρόνο, στο 2014 και στο ΕΣΠΑ της περιόδου”. “Κινδυνεύσαμε να τα χάσουμε και κάναμε τους χειρισμούς που έπρεπε προκειμένου να μπορέσουμε να τα παραλάβουμε για να τα έχουμε. Με πολλή επιμέλεια, αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος βρέθηκαν για πολύ πολύ καιρό εκτός χώρας προκειμένου αυτά τα δύο σκάφη να είναι state of the art. Αυτό δείχνει πόσο βαριά, δύσκολα, δυσκίνητα είναι αυτά τα μεγάλα προγράμματα και ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να κινηθούν στους ρυθμούς στους οποίους ενδεχομένως θα θέλαμε” επισήμανε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι ο στόλος του Σώματος ανέρχεται σε 12 πυροσβεστικά πλοία, στα οποία θα προστεθούν και άλλα μέσω του ΑΙΓΙΣ.

Εκτός, από το κομμάτι της πυρόσβεσης, όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, τα πλοία αυτά θα μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά και σε άλλες επιχειρήσεις, όπως διασώσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές, μεταφορά τραυματιών, καθώς και μετακίνηση πυροσβεστών, στελεχών Πολιτικής Προστασίας και εθελοντών σε επείγουσες και σοβαρές επιχειρήσεις στη νησιωτική χώρα.

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε, θα μπορούν να συνδράμουν στο έργο και των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας σε σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και να συμβάλλουν στη θωράκιση της πολιτικής άμυνας της χώρας.

“Σήμερα, με την τελετή ονοματοδοσίας των δύο νέων πλοίων μας αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής σε δύο ήρωες του Πυροσβεστικού Σώματος: Στον πυρονόμο Σάββα Σάββαρη, πατέρα δύο παιδιών, που στα 44 χρόνια του έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στις 28 Σεπτεμβρίου του 2018 στην περιοχή Λιμνοχώρι του νομού Σερρών. Και στον δόκιμο ανθυποπυραγό Αριστείδη Μουζακίτη, που σε ηλικία μόλις 33 ετών άφησε την τελευταία του πνοή την 17η Ιουλίου του 2017 στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας μετά από σοβαρότατο τραυματισμό που υπέστη στην προσπάθεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Άγιοι Απόστολοι στο Ζευγολατιό Κορινθίας” επισήμανε ο κ. Κικίλιας κατά την ομιλία του, και προσέθεσε ότι αυτό είναι επάγγελμα και λειτούργημα μαζί, “γιατί αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος όπως και της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων πάνε το πρωί στη δουλειά τους και δεν είναι σίγουροι αν θα γυρίσουν το βράδυ. Τους τιμούμε με σεβασμό και δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ”.

Παράλληλα, σχετικά με τις πολιτικές τους και το επίπεδο της πρόληψης, ο κ. Κικίλιας τόνισε: “Τον Δεκέμβριο περάσαμε ένα νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία, με Επιτροπές Εκτίμησης Κινδύνου, με πρόληψη σε όλα τα επίπεδα, στα επίπεδα της αυτοδιοίκησης, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ, των Δήμων, των Περιφερειών, των πολιτών. Τώρα περνάει ένα νομοσχέδιο στη Βουλή που αφορά τον νέο ποινικό κώδικα και μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη. Το νομοσχέδιο αυτό έχει επίσης, μαζί με την παρότρυνση που μόνιμα δίνουμε σε πολίτες, φορείς κλπ, και ποινές γι αυτούς οι οποίοι είναι καθ’ έξιν εμπρηστές ακόμη και εξ’ αμελείας και συντελούν φυσικές και οικολογικές καταστροφές ή απώλεια ζωής, πλέον η ποινή είναι 10 έτη κάθειρξη. Μετατρέπεται από πλημμέλημα σε κακούργημα, και πρόστιμα μέχρι 200.000 ευρώ” υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας και συμπλήρωσε ότι “θα πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τους συμπολίτες μας, την πατρίδα μας, τις περιουσίες τους και τη φύση”.

Αναφορικά με το νέο επικαιροποιημένο δόγμα που θα διέπει το Πυροσβεστικό Σώμα ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι έγιναν αλλαγές στο Πυροσβεστικό Σώμα αλλά και στο δόγμα που σχετίζεται με την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. “Αλλάζει και ο εσωτερικός κανονισμός που έχει να αλλάξει από το 1954, αλλάζουν και οι μέθοδοι με τις οποίες θα προσεγγίζουν τα φυσικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές” υπογράμμισε.

Σχετικά με το τρίτο επίπεδο και τις προμήθειες, επενδύσεις και την τεχνολογία, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, τονίζοντας ότι έως τις 31/12/2023 είχαν προκηρυχθεί διαγωνισμοί ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ. “Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι στο τέλος Μαρτίου, πιστεύω ότι με τη βοήθεια όλων θα έχουμε προκηρύξει διαγωνισμούς σε όλο το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ” είπε ο κ. Κικίλιας, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Ν. Παπαθανάση, καθώς και όλο τον μηχανισμό στο Υπουργείο Οικονομικών “για τη βοήθεια και τη στήριξη έτσι ώστε να υλοποιηθεί αυτή η προσπάθεια”.

Ο κ. Κικίλιας κατέστησε σαφές ότι η πρόληψη είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της προσπάθειάς τους, “μιας που η μεγάλη επιτυχία της επανεκκίνησης σε ταχύτατους ρυθμούς του προγράμματος ΑΙΓΙΣ και των αποτελεσμάτων της θα φανεί κυρίως από την επόμενη αντιπυρική περίοδο”. “Άρα, μετά την πρόληψη μιλάμε για επενδύσεις, μιλάμε για νέα τεχνολογία και προμήθειες. Ο πρωθυπουργός μου έδωσε ξεκάθαρη εντολή. Να προχωρήσει το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ και ό,τι άλλο πρόγραμμα εξοπλισμών έχει η Πολιτική Προστασία. Οραματίστηκε πριν από μερικά χρόνια και, με βάση τις τεράστιες καταστροφές που αντιμετώπισε η χώρα σε αυτό το πεδίο, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να αναβαθμιστεί και να γίνει Υπουργείο. Το έκανε, είναι το προεδρικό διάταγμα στο ΣτΕ και ολοκληρώνεται. Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας ο ίδιος βρήκε, εξασφάλισε και διέθεσε για εμάς κονδύλια 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα είναι μη πατριωτικό και σφόδρα επιβλαβές για το Πυροσβεστικό Σώμα, την Πολιτική Προστασία και την κοινωνία να μην αξιοποιηθούν όλα αυτά τα κονδύλια άμεσα και να μην μετατραπούν σε τεχνολογία, εκπαίδευση και μέσα, προίκα στις επόμενες γενιές” υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Σημειώνεται ότι τα δύο πυροσβεστικά πλοία πήραν τα ονόματα δύο στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος: τον πυρονόμο Σάββα Σάββαρη και τον δόκιμο ανθυποπυραγό Αριστείδη Μουζακίτη.

Τα δυο νεότευκτα πυροσβεστικά πλοία κατασκευάστηκαν στα ναυπηγεία της Tehnomont Shipyard στην Pula της Κροατίας. Έχουν ολικό μήκος 25,5 μέτρα, ολικό πλάτος 7,3 μέτρα, ολικό εκτόπισμα 83,9 τόνους και βύθισμα 1,5 μέτρο. Η ταχύτητά τους επιτυγχάνεται από τρεις κινητήρες ΜΑΝ D2862, ισχύος 882 KW έκαστος και αποτυπώνεται στη μέγιστη ταχύτητα των 29,7 κόμβων. Φέρουν δυο αντλίες πυρόσβεσης παροχής των 900 κυβικών μέτρων ανά ώρα η καθεμία, ενώ η πυρόσβεση γίνεται από τρεις πλήρως τηλεχειριζόμενους αυλούς με δυνατότητα ρίψης θαλασσινού νερού και αφρού: Η δεξαμενή αφρογόνου υγρού έχει χωρητικότητα 2.000 λίτρων και η αντλία αφρού είναι παροχής 45 κυβικών μέτρων την ώρα. Διαθέτουν ευκρινώς χωροθετημένη περιοχή διάσωσης ατόμων από την θάλασσα (rescue zone) και για τον σκοπό αυτό είναι εξοπλισμένα με δίχτυ διάσωσης καθώς και λοιπό διασωστικό εξοπλισμό.

Tags
Back to top button