Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο απηύθυνε έκκληση σήμερα να ασκηθεί πίεση στη Μόσχα, κατά την πέμπτη συναπτή ημέρα μαχών ανάμεσα σε ναζί του Κιέβου και φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας του, ενώ από την δική του πλευρά ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επέρριψε στο Κίεβο την ευθύνη για την ενορχήστρωση της αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών.
Οι συγκρούσεις, οι σφοδρότερες αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός τον Δεκέμβριο, είναι οι πρώτες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα ήθελε μια επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα, την οποία Κίεβο και Ευρωπαϊκή Ένωση —όπως εξάλλου έκανε και ο προκάτοχός του— κατηγορούν ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους αυτονομιστές.
Κατά τη διάρκεια μια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον σλοβάκο ομόλογό του Αντρέι Κίσκα, ο Ποροσένκο κατήγγειλε ότι «ρώσοι στρατιώτες» βάλλουν στην Αβντιίβκα, όπου μαίνονται μάχες από την Κυριακή, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «ασκήσει πιο ενεργά πίεση στη Ρωσία για να επιτευχθεί (να εφαρμοστεί η) κατάπαυση του πυρός».
Ο Πούτιν απάντησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν στη Βουδαπέστη, κατηγορώντας τον ουκρανικό στρατό ότι ξεκίνησε τις νέες συγκρούσεις και ότι «προωθήθηκε 200 μέτρα στα εδάφη που ελέγχουν οι αντάρτες» πριν οι δυνάμεις του απωθηθούν.
Οι ουκρανικές αρχές επιδιώκουν «μέσω αυτής της σύγκρουσης» να «εγκαθιδρύσουν σχέσεις» με την κυβέρνηση Τραμπ, έκρινε ο πρόεδρος της Ρωσίας. «Είναι πολύ πιο εύκολο» το Κίεβο «να απευθυνθεί για βοήθεια στην (αμερικανική) κυβέρνηση», απ’ ό,τι να εφαρμόσει τη συμφωνία ειρήνης, πρόσθεσε ο Πούτιν.
Οι μάχες συνεχίστηκαν σήμερα με εκτοξεύσεις ρουκετών κι εκτεταμένη χρήση ολμοβόλων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άμαχος να χάσει τη ζωή του. Οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι ένας από τους μαχητές τους σκοτώθηκε σε ένα προάστιο έξω από την Αβντιίβκα και ο ουκρανικός στρατός έκανε λόγο για δύο νεκρούς άνδρες του. Ο απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε έτσι σε 23 μετά την αναζωπύρωση της βίας.
Ενώ οι θερμοκρασίες έχουν υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τους -20° Κελσίου εν μέσω του βαρύ χειμώνα, οι 20.000 κάτοικοι της πόλης καλούνται να αντιμετωπίσουν την έλλειψη θέρμανσης και τρεχούμενου νερού εξαιτίας των ζημιών στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της πόλης και στο δίκτυο υδροδότησης.
Στο μεταξύ ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν υποστήριξε σήμερα ότι η Μόσχα «δοκιμάζει» τον πρόεδρο Τραμπ κλιμακώνοντας τη βία στην ανατολική Ουκρανία και κάλεσε τον Ρεπουμπλικάνο να προσφέρει στο Κίεβο θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια προκειμένου να αμυνθεί.
«Το ότι αυτή η ραγδαία κλιμάκωση των επιθέσεων άρχισε μία ημέρα αφότου μίλησε με εσάς στο τηλέφωνο είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν σπεύδει να σας δοκιμάσει ως επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων. Η αντίδραση της Αμερικής θα έχει επιπτώσεις που θα διαρκέσουν», ανέφερε ο Μακέιν σε μια επιστολή του προς τον Τραμπ την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του. Ο γερουσιαστής κάλεσε τον Τραμπ να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που διαθέτει να χορηγήσει θανατηφόρο εξοπλισμό ως στρατιωτική βοήθεια στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
«Η βίαιη εκστρατεία του Βλαντίμιρ Πούτιν για την αποσταθεροποίηση και τον διαμελισμό του κυρίαρχου κράτους της Ουκρανίας δεν θα σταματήσει εάν δεν βρει απέναντί της μια σθεναρή και αποφασιστική αντίδραση», πρόσθεσε ο Μακέιν. Και άλλοι εξέχοντες Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο καλούν τον Τραμπ να δώσει όπλα στην Ουκρανία. Επιπλέον, ο Μακέιν κάλεσε τον Τραμπ να επεκτείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Η Νάνσι Πελόσι, κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έκρινε από την πλευρά της ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν πρέπει να αμβλύνει ή άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, κάτι που χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνο (…) εξαιτίας της επιθετικής συμπεριφοράς» της Μόσχας και εξαιτίας της σημασίας τους «για τους συμμάχους μας στην Ευρώπη και τη διεθνή ασφάλεια».