Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Kh-59M2: Το ρωσικό Su-57 εξοπλίστηκε με νέο φονικό πύραυλο κρουζ εμβέλειας 300 χλμ-Γιατί τον τρέμει το ΝΑΤΟ;

Υλικό που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στις 19 Οκτωβρίου φέτος δείχνει ένα ρωσικό stealth μαχητικό αεροσκάφος τύπου Su-57 Felon να μεταφέρει εξωτερικά δύο πυραύλους τύπου Kh-59M2 προκαλώντας διεθνείς εντυπώσεις.

Το Παράλογο της Υπόθεσης

Μία εύλογη απορία πολλών χρηστών ήταν η εξής: γιατί το μαχητικό μετέφερε τον πύραυλο σε εξωτερική βάση όπλων; Όπως ξέρετε, τα αεροσκάφη χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) είναι σχεδιασμένα να μεταφέρουν τα όπλα τους σε ειδικές εσωτερικές θέσεις για να μειώσουν την διατομή ραντάρ τους. 

Όσο μικρότερη διατομή ραντάρ επιδεικνύει μία πλατφόρμα, τόσο μικρότερο είναι το αποτύπωμά της σε ένα εχθρικό ραντάρ.

Δεδομένου αυτού, πράγματι είναι άξιο απορίας γιατί το κορυφαίο μαχητικό της Μόσχας αποφασίστηκε να υπονομεύσει το stealth προφίλ του και να μεταφέρει τους δύο πυραύλους Kh-59M2 εξωτερικά.

Αν και μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τον λόγο πίσω από αυτήν την απόφαση, στρατιωτικοί ειδικοί εικάζουν πως ο φονικότατος ρωσικός πύραυλος κρουζ Kh-59M2 δεν είναι σχεδιασμένος για να τοποθετείται σε εσωτερικές βάσεις όπλων μαχητικών.

Με απλά λόγια, ο Kh-59M2 δεν χωράει στο εσωτερικό του Su-57 Felon και ως αποτέλεσμα η Μόσχα αναγκάστηκε να τον τοποθετήσει στις εξωτερικές θέσεις πυραύλων του μαχητικού της. 

Για αυτόν τον λόγο φαίνεται πως οι Ρώσοι ανέπτυξαν μία έκδοση του πυραύλου Kh-59M2 ονόματι Kh-59Mk2, η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για τοποθέτηση και χρήση στην εσωτερική βάση όπλων του ρωσικού αόρατου μαχητικού.

Το Su-57 Γίνεται πιο Φονικό Από Ποτέ

Αν και η Ρωσία διαθέτει μεγάλο αριθμό πυραύλων κρουζ τύπου Kh-59M2, σιγά σιγά αυτό το όπλο γίνεται ξεπερασμένο και σύντομα αναμένεται η απόσυρσή του. Ο πύραυλος Kh-59Mk2 όμως αναπτύχθηκε πολύ πρόσφατα και θεωρείται ο άξιος αντικαταστάτης του προκατόχου του.

Ο συνδυασμός Su-57 και Kh-59M2 αναμένεται να προσδώσει στην stealth πλατφόρμα της Μόσχας τρομερές επιθετικές δυνατότητες. Βέβαια ακόμη η ρωσική βιομηχανία δεν έχει προλάβει να παράξει τον πύραυλο σε σημαντική ποσότητα.

Το όπλο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το έτος 2015 ως ένας κατευθυνόμενος πύραυλος αέρος-εδάφους που προορίζεται για πλήγματα κατά μίας ποικιλίας διαφορετικών στόχων. Πετάει σε χαμηλό υψόμετρο (50 έως 300 μέτρα) και μπορεί να πλήξει εχθρικούς στόχους σε μέγιστη απόσταση 285 χιλιομέτρων.

Παράλληλα, μπορεί να εξοπλιστεί με εκρηκτική κεφαλή βάρους έως 320 κιλών, παραδίδοντας έτσι καταστροφικά πλήγματα.

 

Tags
Back to top button