Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Κέρκυρα: Αυτό είναι το παλιό αρχοντικό που γεννήθηκε ο Πρίγκιπας Φίλιππος

Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για τη ζωή και την ιστορία της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας οι οποίες δεν είναι γνωστές σε πολλούς. Μια από αυτές είναι, για παράδειγμα, το ότι ο Πρίγκιπας Φίλιππος, ο σύζυγος της Ελισάβετ ήταν γεννημένος στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα. Η οικογένειά του έφυγε βέβαια εξορισμένη όταν εκείνος ήταν βρέφος, κατά το έτος 1921. Ωστόσο, το κτήριο στο οποίο είχε γεννηθεί υπάρχει μέχρι και σήμερα. Έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και σίγουρα τραβά τα βλέμματα στο νησί. Ο λόγος για το τότε Παλάτι Μον Ρεπό στο οποίο σήμερα μάλιστα στεγάζεται και το Μουσείο Παλαιόπολης Κέρκυρας.

Πρίγκιπας Φίλιππος: Η ζωή του Δούκα του Εδιμβούργου

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος ήταν απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ και γεννήθηκε όντας μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας. Γεννήθηκε στην Ελλάδα έχοντας μητέρα την πριγκίπισσα Αλίκη και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, στο παλάτι Μόν Ρεπό , όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Εκπαιδεύτηκε στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του.

Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του. Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947.

Πώς είναι σήμερα το κτήριο που γεννήθηκε ο Πρίγκιπας Φίλιππος στην Κέρκυρα

Το Παλάτι Μον Ρεπό, στην Κέρκυρα είναι λοιπόν το μέρος στο οποίο ήρθε στη ζωή ο Πρίγκιπας Φίλιππος και μάλιστα πάνω σε ένα τραπέζι. Σήμερα εκεί βρίσκεται το αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης Κέρκυρας δηλαδή μέσα στο πάρκο του ανακτόρου Μον Ρεπό. Το κτήριο, στο οποίο στεγάζεται το μουσείο, βρίσκεται σε περίοπτη θέση και αποτελεί διαχρονικό σύμβολο για το νησί της Κέρκυρας, καθώς στεγάζει σπάνια ευρήματα αλλά και κουβαλάει μια μεγάλη ιστορία. Ανήκει στη δικαιοδοσία της Η΄ Ε.Π.Κ.Α. και πρώτο μέλημα της ίδρυσης του μουσείου ήταν η διαφύλαξη και παρουσίαση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Παλαιόπολης (το κέντρο της αρχαίας Κέρκυρας).

Το οίκημα ξεκίνησε να κτίζεται το 1828 κατά τα πρότυπα του νεοκλασικισμού, με σχέδια του Άγγλου αρχιτέκτονα σερ Γεωργίου Ουίτμορ  ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας των ανακτόρων των αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου στην μεγάλη πλατεία της Κέρκυρα, την Σπιανάδα. Το κτήριο παραδόθηκε το 1831 ως θερινή έπαυλη.

Tags
Back to top button