Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Συγχώνευση βάσει του νομοσχεδίου των υφιστάμενων ταμείων στο ενιαίο ΤΑΕΘΑ - Προωθείται η κατάρτιση σχεδίου στεγαστικών δράσεων των Ενόπλων Δυνάμεων

H προστασία, η διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και η υλοποίηση ενεργειών για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στο τομέα της στέγασης είναι οι στόχοι του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας “Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων – Σύσταση Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας και Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων – Σχέδιο δράσεων για τη διαχείριση των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων”, που εισάγεται την προσεχή Δευτέρα, 28 Ιουλίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, για συζήτηση και ψήφιση.

Με το νομοσχέδιο συγχωνεύονται τα υφιστάμενα ταμεία στο ενιαίο ΤΑΕΘΑ (Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας), συστήνεται ο ΦΑΑΕΔ (Φορέας Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων) και προωθείται η κατάρτιση σχεδίου στεγαστικών δράσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση και βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και την υποβοήθηση των στεγαστικών αναγκών στρατιωτικού προσωπικού.

Το ΤΑΕΘΑ, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, συγχωνεύει το ΤΕΘΑ, το ΤΕΣ και το ΤΑΑ επιφέροντας την ολοκληρωτική διοικητική αναδιοργάνωσή τους. Στόχος της συνένωσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι κατά τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων να εφαρμόζεται στο εξής ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τον πλήρη συντονισμό των ενεργειών, σε αντίθεση με τις διάσπαρτες διατάξεις που εφαρμόζουν έως τώρα τα συγχωνευόμενα ταμεία. Τα υπό σύσταση Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είναι διοικητικά και οικονομικά αυτοτελή σε σχέση με το Δημόσιο και με περιουσία ανεξάρτητη και διακριτή. Το ΤΑΕΘΑ δεν θα αξιοποιεί αυτοτελώς τη μη επιχειρησιακά αναγκαία περιουσία του, αλλά θα αναθέτει το εν λόγω έργο στον ΦΑΑΕΔ, παραμένοντας, όμως, ο αποδέκτης των πόρων που αποκομίζονται από την αξιοποίησή τους και διαθέτοντάς τους για την εξυπηρέτηση της αποστολής τους.

Πρωταρχική αποστολή του ΦΑΕΔ είναι η αξιοποίηση των μη επιχειρησιακά αναγκαίων ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο την εξασφάλιση της βέλτιστης δυνατής ωφέλειας, δίχως περιοριστικές παραμέτρους λόγω τη, στρατιωτικής χρήσης τους. Τα εν λόγω ακίνητα κρίνονται ως μη επιχειρησιακά αναγκαία κατόπιν σχετικής πράξης αποχαρακτηρισμού τους από τη Στρατιωτική Υπηρεσία. Ο όρος αξιοποίηση συμπεριλαμβάνει την εκποίηση, ετην κμίσθωση και την ωρίμανση. Η έννοια της ωρίμανσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις διαδικασίες πολεοδόμησης, καθώς και της ιδιωτικής πολεοδόμησης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την υιοθέτηση δεκαετούς σχεδίου δράσης για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων από το υπουργείο, με σκοπό να καθοριστεί ένα επαρκές και μακροπρόθεσμο πλάνο ενεργειών και ολοκλήρωση των επιμέρους έργων.

Στις τιθέμενες διατάξεις συμπεριλαμβάνεται και πρόβλεψη, με την οποία διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος που αφορά στη μετοχική σχέση με τους Ειδικούς Λογαριασμούς Αλληλοβοήθειας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας μέχρι 31-12-2014 (άρθρο 17 του ν.δ. 398/1974) λαμβάνεται υπόψη το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας, όπως αυτό ίσχυε πριν την αύξηση αυτού από 1-7-2025 (άρθρο 53 του ν. 5167/2024).

Στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ολοκληρώθηκε η συζήτηση και επεξεργασία του σχεδίου νόμου, το οποίο εισάγεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια, με σειρά βελτιωτικών τροποποιήσεων που θα επιφέρει το υπουργείο, μέχρι τότε, επί των παρατηρήσεων που έγιναν και που οι περισσότερες είχαν κοινό ζητούμενο να περιληφθούν, στις τιθέμενες διατάξεις, ρητές διατυπώσεις για τη διασφάλιση της διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων για την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων.

Τα ταμεία δεν χάνουν την περιουσία τους

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, διαβεβαίωσε τους βουλευτές-μέλη της επιτροπής της Βουλής ότι θα τους παραδοθεί το σύνολο των ακινήτων, με εξαίρεση τα ενεργά στρατόπεδα και ακίνητα εντός αυτών. Ο κ. Δένδιας επανέλαβε τη δημόσια δήλωσή του ότι θα υιοθετηθεί στην Ολομέλεια, την προσεχή Δευτέρα, το μεγάλο μέρος των παρατηρήσεων που αφορούν στα θέματα διαφάνειας, ως προς το ιδρυόμενο, από τη συγχώνευση Νομικό Πρόσωπο, τη σύνθεση των συμβουλίων και τη λογοδοσία τους. Ανέφερε, παράλληλα, ότι ο ΦΑΑΕΔ δεν θα είναι ιδιοκτησιακός φορέας, δεν θα αποκτήσει οποιοδήποτε εμπράγματο ή ενοχικό δικαίωμα επί των ακινήτων τα οποία όλα παραμένουν στο ταμείο. Θα είναι απλώς φορέας διαχείρισης, εφόσον του ανατεθεί η διαχείριση ενός ακινήτου, τους πόρους του οποίου θα επιστρέφει στο ταμείο και η ιδιοκτησία παραμένει στο Ταμείο. Ο ίδιος σημείωσε ότι για το ποιο στρατόπεδο θα είναι μη ενεργό αποφασίζει το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, μετά από εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου του οικείου κλάδου. “Από εκεί, σε όσα είναι μη ενεργά, θα μπορεί η διοίκηση του ΤΑΕΘΑ να κρίνει ότι πρέπει να αναθέσουν τη διαδικασία αξιοποίησης στον ΦΑΑΕΔ, πάλι στη δική του ευχέρεια θα είναι. Μετά, δε, τις παρατηρήσεις, σας λέω ότι θα προβλεφθεί πως στη διοίκηση του ΤΑΕΘΑ θα μπουν και οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων”, τόνισε και επέμεινε ότι δεν θα μετακινηθεί η κυριότητα κάθε ακινήτου από το Ταμείο στον ΦΑΑΕΔ.

Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τους βουλευτές ότι στο νομοσχέδιο θα κατατεθεί τροπολογία για τη βιωσιμότητα των μετοχικών ταμείων. “Αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των μετοχικών ταμείων, για τα οποία η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Μετά από μακρά διαπραγμάτευση με το υπουργείο Οικονομικών, καταλήξαμε στην τελική διάταξη”, είπε ο κ. Δένδιας.

Η θητεία στον Στρατό Ξηράς

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ευάγγελος Αποστολάκης αναφέρθηκε στις χθεσινές ανακοινώσεις για την αλλαγές στη θητεία. “Καλό θα ήταν να έχει προηγηθεί συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή για την κατάργηση ενός μεγάλου σχηματισμού όπως είναι η 1η Στρατιά και η αναδιάρθρωση άλλων σχηματισμών”, επεσήμανε ο βουλευτής, ο οποίος στάθηκε στο σύστημα αλλαγών για τη θητεία: “Από την 1η-1-2026, σύμφωνα με δηλώσεις σας κύριε υπουργέ, η στρατιωτική θητεία θα εκετελείται μόνο στον Στρατό Ξηράς. Καταργείται για τους στρατευσίμους η δυνατότητα να υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Η χώρα μας δεν διαθέτει τους δημοσιονομικούς πόρους για να συγκροτήσει πλήρως τις Ένοπλες Δυνάμεις, με καθαρά επαγγελματικά κριτήρια και στελέχη, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ. Στην Ελλάδα οι στρατευμένοι θητείας είναι αναγκαίοι και για τρία όπλα, καθώς καλύπτουν βασικές ανάγκες, παίρνοντας την αντίστοιχη, για κάθε όπλο, εκπαίδευση και παράλληλα η θητεία λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της κοινωνίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν είναι απλώς επιχειρησιακό εργαλείο. Είναι ιστορική, πολιτική, δημοκρατική λειτουργία. Κύριε υπουργέ, δεν είναι σωστό να σταματήσουν να υπάρχουν ναύτες για λόγους ιστορικούς, θεσμικούς και αρτιότητας του Πολεμικού Ναυτικού. Το Πολεμικό Ναυτικό δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα συνεχίσει να υπάρχει χωρίς να υπάρχουν ναύτες. Είναι δικό σας θέμα το πόσοι θα υπηρετούν σε κάθε όπλο. Το να μην υπάρχουν ναύτες και να μην υπάρχουν σμηνίτες δεν κάθεται σε κανέναν θετικά ούτε κερδίζουμε κάτι. Διαφωνώ και υποβάλω την παράκληση να το ξαναδείτε. Το να υπάρχουν ναύτες έστω και συμβολικά. Θα πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν”.

Όπως περιέγραψε ο κ. Αποστολάκης, “χθες, που ήμουνα στη γιορτή της Δημοκρατίας, κι εσάς φαντάζομαι, αλλά εμένα με πλησιάσανε πολλοί πρώην ναύτες που μου είπαν “τι γίνεται;”, “τι κακό κάνανε οι ναύτες και τους καταργείτε;” “τι είναι αυτό που έχει γίνει και δεν πρέπει να υπάρχουν ναύτες;””. Ο ανεξάρτητος βουλευτής είπε ότι η μετάβαση σε αποκλειστική θητεία στον Στρατό Ξηράς εγείρει σοβαρά ερωτήματα και υπογράμμισε ότι ένας αναγκαίος αριθμός, έστω και συμβολικά, πρέπει να υπάρχει. Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μία ναυτική χώρα και πρέπει οι νέοι να υπηρετούν στο ναυτικό, εκπαιδευόμενοι στη ναυτοσύνη, που είναι παράδοση και τιμή. “Θεωρούμε απαραίτητο να διασφαλιστεί ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός στρατευσίμων σε κάθε κλάδο και η εκπαίδευσή τους να παρέχεται εντός του αντίστοιχου όπλου. Κάποιο σύστημα κοινής εκπαίδευσης στρατευσίμων είχε δοκιμαστεί και παλιότερα και δεν απέδωσε. Δημιούργησε προβλήματα και είμαι σε θέση να το ξέρω γιατί ήμουν αρχηγός του ναυτικού εκείνη την περίοδο. Και κάτι ακόμα. Φέτος οι βάσεις εισαγωγής δείχνουν ότι παραμένουν κενές θέσεις στις στρατιωτικές σχολές. Το γεγονός αυτό χρήζει προβληματισμού, καθώς αποτυπώνει μια σταδιακή απομάκρυνση των νέων από επιλογή στρατιωτικής σταδιοδρομίας και πρόκειται για ένα ζήτημα που συνδέεται τόσο με τις οικονομικές αποδοχές και την επαγγελματική εξέλιξη όσο και με τη συνολική εικόνα του θεσμού στος νεότερες γενιές”, σημείωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής.

“Αντιλαμβάνομαι πλήρως τον συναισθηματικό δεσμό σας με το Πολεμικό Ναυτικό κύριε ναύαρχε. Ποιος δεν το καταλαβαίνει”, είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τονίζοντας: “Όμως, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία είναι όπλα πλήρους συνθέσεως. Και εν καιρό ειρήνης είναι πλήρους συνθέσεως. Έχει πάνω από 85% σχεδόν το Πολεμικό Ναυτικό και σχεδόν 90% η Πολεμική Αεροπορία. Και για τα δύο όπλα, αυτήν τη στιγμή, έχουμε 35.000 εφέδρους. Αν θέλουμε να καλέσουμε, σε καιρό πολέμου, τι μας λείπει; Μας λείπει στην πληρότατη σύνθεση, 10% σε κάθε όπλο. Αν θέλουμε να το συμπληρώσουμε αυτό το 10%, έχουμε 35.000 “αποθήκη” για να το συμπληρώσουμε”.

Σε αντιδιαστολή με την κατάσταση στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, ο υπουργός αναφέρθηκε στις ανάγκες για τον Στρατό Ξηράς. Ενημέρωσε, όμως, τον κ. Αποστολάκη ότι “το συμβολικό, βεβαίως, θα τηρηθεί. Όποιος είναι ναυπηγός, όποιος είναι καπετάνιος, όποιος είναι μηχανικός αεροσκαφών, όποιος είναι πιλότος, αν υπάρχουν, βεβαίως θα πηγαίνει στην αεροπορία και στο ναυτικό. Θα βάλουμε ορισμένες ειδικότητες. Ελάχιστες ειδικότητες, κατ’ εξαίρεση, θα πηγαίνουν στο ναυτικό και στην αεροπορία”.

Τα κόμματα

Βάσει των παρεμβάσεων στη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής, επί του νομοσχεδίου, οι θέσεις των κομμάτων έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

Η Νέα Δημοκρατία ψηφίζει το νομοσχέδιο. “Το νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει διαχρονικές αδυναμίες στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο και ταυτόχρονα να απαντήσει έμπρακτα στις στεγαστικές ανάγκες των στελεχών μας. Η προτεινόμενη ρύθμιση αποτελεί μία σημαντική μεταρρύθμιση στον τρόπο διαχείρισης ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων”, επεσήμανε ο εισηγητής της ΝΔ, Διαμαντής Γκολιδάκης, ο οποίος έχει υπογραμμίσει ότι η διαχείριση αυτής της ακίνητης περιουσίας γίνεται σήμερα μέσω τριών διαφορετικών Ταμείων: Του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, του Ταμείου Εθνικού Στόλου και του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας. Καθε ένα από αυτά λειτούργησε ιστορικά και διοικητικά αυτοτελώς, αντικατοπτρίζοντας τη διακριτή οργάνωση των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. “Παρά την αναμφισβήτητη ιστορική αξία και αυτοτέλεια των φορέων αυτών, η συνύπαρξή τους σε ένα περιβάλλον αυξημένης ανάγκης για διακλαδικότητα και συντονισμό έχει δημιουργήσει επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, αναποτελεσματικότητα στη λήψη αποφάσεων και περιορισμού στρατηγικής αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. Η δομή τους, επομένως, δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες της σύγχρονης στρατιωτικής διοίκησης που απαιτεί ενιαία διακλαδικότητα, ταχεία και αποτελεσματική λήψη αποφάσεων, καθώς και οικονομίες κλίμακας μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από συγκεντρωμένη διαχείριση και συντονισμό”, έχει δηλώσει ο εισηγητής της ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιφυλάσσεται για την τελική στάση του στην Ολομέλεια. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, έχει πει ότι η διαφάνεια δεν διασφαλίζεται μόνο με διακηρύξεις, αλλά θωρακίζεται με θεσμικά αντίβαρα, δημόσιο έλεγχο, ανεξάρτητους μηχανισμούς εποπτείας και πλήρη λογοδοσία. “Εμείς στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στον θεσμό των Ενόπλων Δυνάμεων, στους ανθρώπους, και βεβαίως, απέναντι στην εθνική περιουσία. Κανένας φορέας χωρίς διαφάνεια, καμία εξουσία χωρίς λογοδοσία. Και ζητάμε συμμετοχή των Επιτελείων στη διοίκηση του ΤΑΕΘΑ, το ΣΑΓΕ να εισηγείται, συμμετέχοντας στη διοίκηση του ΤΑΕΘΑ, για το ποια ακίνητα είναι επιχειρησιακά αναγκαία και ποια δεν είναι. Άρα, οι Αρχηγοί των Επιτελείων, μαζί με τον Α/ΓΕΕΘΑ βεβαίως, πρέπει να συμμετέχουν στη διοίκηση του ΤΑΕΘΑ, καθώς και θεσμικοί εκπρόσωποι των ενώσεων στρατιωτικών”, έχει σημειώσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κατρίνης ζήτησε να ενημερώνεται η Βουλή, σε κλειστή συνεδρίαση, για τα στρατόπεδα που θα κλείνουν και θα μεταφέρονται, ως μη επιχειρησιακά ακίνητα, στον νέο Φορέα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής. “Με αόριστες νομικές έννοιες παρέχεται ευρύτατη διακριτική ευχέρεια δωρεάν παραχώρησης χρήσεως ακινήτων για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν σκοποί που δεν εμπίπτουν στους σκοπούς που διαχρονικά υπηρετούν τα Ταμείο. Έχουμε περιπτώσεις όπου γίνεται λόγος για φιλανθρωπικούς, κοινωφελείς σκοπούς, τους οποίους, τους καταλαβαίνουμε, αλλά έτσι όπως περιγράφονται δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι στο μέλλον δεν θα εκχωρηθεί χωρίς αντάλλαγμα ακίνητη περιουσία σε μια εταιρεία, όπως η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ή στις θυγατρικές της”, έχει δηλώσει ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Συμεών Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι ο στρατός δεν είναι πεδίο στο οποίο πρέπει να μπει ιδιώτης, και δηλώνοντας αντίθετος με τη νομική υπόσταση του ΦΑΕΔ που θα είναι ΝΠΙΔ.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία “Φορέας Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων”, του ΦΑΑΕΔ, για την αξιοποίηση των μη επιχειρησιακά αναγκαίων ακινήτων του ΥΠΕΘΑ, όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, ο οποίος επεσήμανε ότι ο ΦΑΕΔ “θα δουλεύει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια -πώληση, ενοικίαση, παραχώρηση μέσω ΣΔΙΤ κ.λπ.- στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των αναγκών του κεφαλαίου, δηλαδή τους ομίλους real estate, τον κατασκευαστικό κλάδο, τον τουριστικό, τον βιομηχανικό, τον εφοπλιστικό, τις εταιρείες ενέργειας”. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι η επίκληση του στεγαστικού προβλήματος, που είναι βέβαια υπαρκτό, είναι στάχτη στα μάτια γιατί το διακύβευμα είναι στην πραγματικότητα το ξεπούλημα, η παραχώρηση ή ενοικίαση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιφύλαξη για την τελική στάση της στην Ολομέλεια έχει δηλώσει η Ελληνική Λύση. “Σε σχέση με το στεγαστικό δεν καταλαβαίνουμε το νόημα της ίδρυσης νέων οργανισμών που αντικαθιστούν υπάρχοντες, πόσο μάλλον με άγνωστο κόστος και απόδοση κι επίσης με τεράστιες ασάφειες”, έχει υπογραμμίσει ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, προσδιορίζοντας ότι το “κλειδί” είναι ποιος καθορίζει τι είναι μη επιχειρησιακά αναγκαίο και με ποια κριτήρια.

Κατά του νομοσχεδίου έχει ψηφίσει η Νέα Αριστερά. “Το στεγαστικό πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα, όχι μόνο για τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά για όλη την κοινωνία. Στις ανάγκες αυτές μόνο παρεμπιπτόντως ανταποκρίνεται το σχέδιο νόμου”, έχει δηλώσει η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου. Η ίδια σημείωσε ότι με την ενοποίηση και δημιουργία νέου διπλού φορέα -ΤΑΕΘΑ και ΦΑΑΕΔ- εκείνο που προωθείται είναι όχι η αξιοποίηση αλλά η εκποίηση των ακινήτων για σκοπούς ιδιωτικοποίησης.

Επιφύλαξη δήλωσε η “Νίκη”. “Ναι μεν αναγνωρίζεται ρητά η ανάγκη για αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, απουσιάζει, όμως, κάθε δέσμευση ότι αυτός ο σκοπός αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα και όχι απλώς μία από τις επιδιώξεις του Ταμείου Εθνικής Άμυνας ΤΑΕΘΑ”, έχει τονίσει ο ειδικός αγορητής της “Νίκης”, Τάσος Οικονομόπουλος, ο οποίος ζήτησε διατάξεις για τη ρητή κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ως εθνικής και κοινωνικής προτεραιότητας του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, και ως βασικός σκοπός του ΤΑΕΘΑ και τα ειδικά σχέδια δράσης του.

Για την Ολομέλεια επιφυλάχθηκε και η Πλεύση Ελευθερίας. “Στο νομοσχέδιο υπάρχουν πολλά σημεία ασάφειας και πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων μπορούν να καλύπτουν το στεγαστικό πρόγραμμα, είπε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας. Επεσήμανε, εξάλλου, ότι είναι ανεπαρκής η διάκριση ανάμεσα στα λεγόμενα ακίνητα που έχουν επιχειρησιακό ρόλο και εκείνα που δεν έχουν επιχειρησιακό ρόλο και ζήτησε διατάξεις για να διασφαλιστεί η διαφάνεια.

Tags
Back to top button