Μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ της Σομαλίας, η οποία ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, επιτέθηκαν χθες σε κοινή αμερικανοκενυατική βάση στη Λάμου, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κένυας, κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία, όπου σκότωσαν τρεις Αμερικανούς, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.
«Κατά τη διάρκεια επίθεσης της Σεμπάμπ, οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα στην Ανατολική Αφρική τουλάχιστον «ένας αμερικανός στρατιωτικός και δύο ιδιώτες συμβασιούχοι του υπουργείου Άμυνας σκοτώθηκαν» στη βάση αυτή, στον Κόλπο Μάντα, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε η μεικτή διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδια για την Αφρική (USAFRICOM).
Οι τρεις νεκροί ήταν όλοι τους Αμερικανοί, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η AFRICOM, προσθέτοντας πως άλλοι δύο συμβασιούχοι του Πενταγώνου τραυματίστηκαν και ότι βρισκόταν σε εξέλιξη η αεροδιακομιδή τους «Έπειτα από μια πρώτη παρείσφρηση στην περίμετρο [σ.σ. της βάσης], ο κενυατικός στρατός και οι δυνάμεις της AFRICOM απώθησαν την επίθεση μελών της Σεμπάμπ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η επίθεση, κοντά στο τουριστικό νησί Λάμου, προστίθεται σε σειρά τρομοκρατικών ενεργειών της Σεμπάμπ στην Κένυα αφότου το Ναϊρόμπι αποφάσισε να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις του στη σομαλική επικράτεια, το 2011, για να πολεμήσουν εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
Ο εκπρόσωπος του κενυατικού στρατού συνταγματάρχης Πολ Ντζούγκουνα δήλωσε ότι έγινε «μια απόπειρα στις 05:30 να παραβιαστεί η ασφάλεια του αεροδρομίου στη Μάντα», που «απωθήθηκε με επιτυχία», έπειτα από την αρχική παρείσφρηση μελών της Σεμπάμπ. «Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί τα πτώματα τεσσάρων τρομοκρατών. Ο διάδρομος αποπροσγειώσεων δεν υπέστη ζημιές», πρόσθεσε.
Ωστόσο, κατά εμπιστευτική αστυνομική έκθεση που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, δύο μικρά αεροσκάφη Cessna, δύο αμερικανικά ελικόπτερα και «πολλά αμερικανικά οχήματα» καταστράφηκαν. Ο Ιρούνγκου Μακάρια, αξιωματικός της αστυνομίας στην περιοχή, δήλωσε ότι πέντε ύποπτοι συνελήφθησαν και ανακρίνονται.
«Στο πλευρό των Αφρικανών και διεθνών εταίρων μας, θα καταδιώξουμε τους υπεύθυνους για την επίθεση αυτή και τα μέλη της Σεμπάμπ που επιδιώκουν τη διάπραξη επιθέσεων εναντίον Αμερικανών και εναντίον αμερικανικών συμφερόντων», τόνισε ο επικεφαλής της AFRICOM, ο στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ.
Από τη δική της πλευρά, η Σεμπάμπ υποστήριξε ότι στην επίθεση των μελών της σκοτώθηκαν 17 Αμερικανοί και εννέα Kενυάτες στρατιωτικοί στη «βαριά οχυρωμένη» βάση. Χαρακτήρισε «επιτυχή» την επιχείρηση, καθώς τα μέλη της κυρίευσαν προσωρινά «μέρος της».
Κατά τη Σεμπάμπ, η επίθεση εγγραφόταν στο πλαίσιο της εκστρατείας της υπό τον τίτλο «Η Αλ Κουντς [σ.σ. η Ιερουσαλήμ] δεν θα εβραιοποιηθεί ποτέ». Η πρώτη φορά που η σομαλική ισλαμιστική οργάνωση είχε αναφερθεί σε αυτή την «εκστρατεία» ήταν όταν εξαπέλυσε επίθεση σε κτιριακό συγκρότημα όπου εδρεύει ξενοδοχείο στο Ναϊρόμπι τον Ιανουάριο του 2019 (21 νεκροί).
Σε δεύτερη ανακοίνωσή της, η Σεμπάμπ έκανε λόγο για εχθροπραξίες διάρκειας δέκα ωρών και χλεύασε την «ανικανότητα των ΗΠΑ» να αποκρούσουν την «επίθεση μιας χούφτας αποφασισμένων μουσουλμάνων». Η Σεμπάμπ έχει διαπράξει πολλές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στο έδαφος της Κένυας, σε αντίποινα για την ανάπτυξη κενυατικών στρατευμάτων στη Σομαλία από το 2011 στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης, αλλά και για πλήξει ξένα συμφέροντα.
Παρά τις δαπανηρές διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπισή της, η Σεμπάμπ συνεχίζει τη φονική δράση της. Διέπραξε μια από τις πιο πολύνεκρες ενέργειες της την τελευταία δεκαετία στην Μογκαντίσου το περασμένο Σάββατο, όταν έκρηξη αυτοκινήτου παγιδευμένου με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 81 ανθρώπους.
Σε έκθεσή της που είχε δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο, ομάδα ειδικών του ΟΗΕ για τη Σομαλία είχε υπογραμμίσει τον «χωρίς προηγούμενο αριθμό» των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που τοποθέτησαν και άλλων επιθέσεων που διέπραξαν μέλη της Σεμπάμπ στα σύνορα Κένυας-Σομαλίας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2019. Την Πέμπτη, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι, που πιστεύεται πως ήταν μέλη της Σεμπάμπ, έστησαν ενέδρα και άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου σε δρόμο της ίδιας περιοχής.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών για την Ασφάλεια (Institute for Security Studies, ISS), οι ΗΠΑ διαθέτουν 34 — γνωστές — στρατιωτικές βάσεις στην Αφρική, από όπου εξαπολύουν «επιχειρήσεις με UAVs», τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και οργανώνουν επίσης «εκπαιδεύσεις, στρατιωτικούς ελιγμούς» καθώς και «ανθρωπιστικής φύσης δραστηριότητες».
Στη Σομαλία, οι ΗΠΑ έχουν κλιμακώσει τις επιδρομές τους από τον Απρίλιο του 2017, μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διευρύνει τις εξουσίες που έχει εκχωρήσει στους στρατηγούς του ως προς τη διεξαγωγή αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, αεροπορικών και χερσαίων. Τον περασμένο Απρίλιο, η AFRICOM είχε ανακοινώσει πως έχουν σκοτωθεί 800 άνθρωποι σε 110 αεροπορικά πλήγματα από τον Απρίλιο του 2017 σε αυτή τη χώρα, στο Κέρας της Αφρικής.
ΑΠΕ-ΜΠΕ