Πρόκειται για ένα μέτρο που εφαρμόσθηκε τα τελευταία χρόνια, μετά από επίμονες προσπάθειες και πιέσεις από το σύνολο των νησιωτών ιδιαίτερα αυτούς του ανατολικού Αιγαίου. Στόχος του η προσέλκυση χιλιάδων Τούρκων επισκεπτών, για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδεχόταν τη θεώρηση βίζας εντός ελληνικού εδάφους, διαδικασία που αναλάμβανε η Ελληνική Αστυνομία στα κατά τόπους νησιωτικά Τελωνεία.
Το πρόγραμμα αυτό αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευεργετικό για Τούρκους τουρίστες, οι οποίοι αντί της γραφειοκρατίας στα ελληνικά προξενεία και τις καθυστερήσεις που αυτή συνεπάγεται, έπαιρναν άμεσα την επιθυμητή θεώρηση στα λιμάνια όπου ταξίδευαν για το συγκεκριμένο ταξίδι πληρώνοντας το αντίστοιχο τίμημα κι αυτό χωρίς εξαιρέσεις, εφόσον δεν συνέτρεχαν άλλοι λόγοι. Μεγάλο μέρος των Τούρκων ταξιδιωτών στα νησιά τα τελευταία χρόνια ήταν επισκέπτες χάρη σε αυτή τη θεώρηση, αφού κάτοικοι όντας οι περισσότεροι μεγάλων πόλεων στο εσωτερικό ευρισκόμενοι στα παράλια της χώρας τους για διακοπές πραγματοποιούσαν ένα μονοήμερο ή ολιγοήμερο ταξίδι στα ελληνικά νησιά.
Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Κατρούγκαλος ανακοινώνοντας την εξέλιξη, η απόφαση ελήφθη «παρά τις επίπονες προσπάθειες και συνεχείς παρεμβάσεις του Υπουργείου Εξωτρικών τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Timmermans, τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο και το Γενικό Διευθυντή Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ruete».
Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι «το υπουργείο Εξωτερικών μερίμνησε ώστε να ενισχυθεί σημαντικά το προσωπικό των Προξενείων μας στην Τουρκία καθώς και να βελτιωθεί η διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων προκειμένου οι Τούρκοι υπήκοοι να διευκολύνονται όταν αιτούνται θεώρησης για την Ελλάδα».