Δύο ημέρες μετά την επίθεση γοητείας στην Ουάσινγκτον, η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναγκάσθηκε σήμερα να καταγγείλει το διάταγμα Τραμπ που επιβάλλει απαγορεύσεις στη μετανάστευση, αφού προηγουμένως επικρίθηκε σφοδρά για την άρνησή της να το επικρίνει αρχικά.
«Η μεταναστευτική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι υπόθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών…αλλά δεν είμαστε σύμφωνοι με αυτού του είδους την προσέγγιση», δήλωσε εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι.
Η Ντάουνινγκ Στριτ διευκρίνισε σήμερα ότι ζήτησε από την υπουργό Εσωτερικών Αμπερ Ραντ και τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να παρέμβουν προς τους αμερικανούς ομολόγους τους «για να προστατεύσουν τα δικαιώματα των βρετανών πολιτών».
Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου είχε δηλώσει ότι «ο στιγματισμός με βάση την εθνικότητα είναι ολέθριος και πηγή διαχωρισμών».
Ομως, η αντίδραση της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι είναι καθυστερημένη: χθες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Τουρκία η πρωθυπουργός της Βρετανίας αρνήθηκε να επικρίνει την αμερικανική πρωτοβουλία, προκαλώντας μεγάλη πολεμική στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπεύθυνες για την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για τους πρόσφυγες», περιορίσθηκε να σχολιάσει η Μέι την επομένη της συνάντησής της με τον Τραμπ.
Βροχή επικρίσεων επέπεσε στην πρωθυπουργό της κυβέρνησης των Τόρις, που κατηγορήθηκε και από το ίδιο το κόμμα της ότι απεμπολεί τα ανθρώπινα δικαιώματα για να διατηρήσει την «ειδική σχέση» ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ουάσινγκτον. «Γραμμένη την έχω την ειδική σχέση, ορισμένες γραμμές δεν πρέπει να παραβιασθούν», έγραψε στο Twitter η συντηρητική βουλευτής Χέιντι Αλεν.
Ο Ναντίμ Ζαχάουι, συντηρητικός βουλευτής γεννημένος στο Ιράκ, εξήγησε από την πλευρά του ότι οι περιορισμοί που θεσπίστηκαν στην Ουάσινγκτον δεν του επιτρέπουν να ταξιδέψει στις ΗΠΑ παρά το βρετανικό του διαβατήριο.. «Είναι ταπεινωτικό», δήλωσε στο BBC.
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν εμφανίσθηκε περισσότερο αυστηρός: η Τερέζα Μέι θα απογοητεύσει τους Βρετανούς εάν δεν αναβάλει την επίισκεψη του Τραμπ (στο Ηνωμένο Βασίλειο) και δεν καταδικάσει τις πράξεις τους με σαφή λόγια», έγραψε σήμερα στο Twitter, ενώ το αίτημα κατά της επίσκεψης Τραμπ στο διαδίκτυο είχε συγκεντρώσει μέχρι το μεσημέρι ήδη 400.000 υπογραφές.