Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Καθηγητής Χρηστάκης του Yale: Πότε θα τελειώσει ο "πόλεμος" της πανδημίας-Το ποσοστό της γενικής ανόσιας

«Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε το πόλεμο τώρα. Άμα όλοι παίρναμε τα εμβόλια, θα τελείωνε ο πόλεμος», το μήνυμα του καθηγητή Ιατρικής και Κοινωνιολογίας του Yale, Νικόλαου Χρηστάκη, o οποίος εξηγεί τις φάσεις της πανδημίας και δίνει απάντηση στο πότε θα τελειώσει η μάχη με τον αόρατο εχθρό.

«Κατά τη γνώμη μου δεν είμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας αλλά πλησιάζουμε το τέλος της αρχής», διεμήνυσε ο καθηγητής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.  

Ο καθηγητής χωρίζει την πανδημία σε φάσεις. Η πρώτη είναι η φάση που ζούμε ακόμη, του επιδημιολογικού συναγερμού, που θα συνεχίζεται μέχρι να εμβολιαστεί ή να νοσήσει ένα ικανό ποσοστό πληθυσμού. 

Συνεργασία Πανεπιστήμιου Πατρών και Yale για δοκιμές φαρμάκου κατά του κορονοϊού


«Είναι περίπου 83%. Μεγάλη διαφορά. 83% του πληθυσμού θα πρέπει να έχει ανοσία, είτε με εμβολιασμό είτε με νόσηση. Και αποδεικνύεται κι από άλλους λόγους που είναι πολύ περίπλοκοι για να τους αναφέρουμε. Αποδεικνύεται για πολλούς λόγους, πως είναι ασφαλέστερο να ξεπεραστεί το ποσοστό εμβολιασμού. Έτσι νομίζω ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 85%, ενώ με το αρχικό στέλεχος, θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε και με πολύ χαμηλότερο ποσοστό.  Αλλά ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός και επειδή ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός, νομίζω ότι τώρα για να είμαστε ασφαλείς, θα πρέπει να εμβολιάσουμε το 85 ή το 90% του πληθυσμού, είτε να εμβολιάσουμε, είτε να μολυνθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Yale. 

Κι έπειτα, μέσα στο 2022, θα περάσουμε στη δεύτερη φάση

«Eίναι σαν ένα κύμα, ένα τσουνάμι που έχει ρημάξει τη γη και δηλαδή έχει έρθει το κύμα και έχει και συνέχεια και έχει καταστρέψει όλα τα σπίτια και επιτέλους το νερό φεύγει. Και τώρα πρέπει να καθαρίσουμε. Δηλαδή σαν μια φωτιά, όπως έχουμε στην Ελλάδα που καίγεται καίγεται, καίγονται όλα, μετά τελειώνει η φωτιά και πρέπει να ξαναχτίσουμε τα σπίτια κτπ. Αυτή είναι η δεύτερη φάση. Η  δεύτερη φάση, την οποία λέτε θα ζήσουμε από το '22 και μετά. 2022 μέχρι '23-'24 περίπου.  Το χειρότερο σε αυτή την δεύτερη φάση θα είναι τα προβλήματα που θα αφήσει πίσω του ο ιός. Για τον κάθε άνθρωπο που πεθαίνει από covid, περίπου 5 θα έχουν πάθει… η καρδιά τους, τα νεφρά τους, οι πνεύμονες των ανθρώπων…για κάθε έναν που πεθαίνει είναι περίπου 5 που ζουν, άλλα επιζούν με κάποια βλάβη», προσθέτει ο κ. Χρηστάκης. 

Προς το παρόν ζούμε ακόμη στην πρώτη φάση, η οποία ακόμη κι αν τελειώνει, δεν παύει να είναι επικίνδυνη.

«Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε το πόλεμο τώρα. Άμα όλοι παίρναμε τα εμβόλια, θα τελείωνε ο πόλεμος. Άμα πάρεις τη μόλυνση έχεις 1% να πεθάνεις...Άμα πάρεις το εμβόλιο έχεις όμως ένα εκατομμύριο λιγότερο να πεθάνεις. Δεν βλέπω εγώ το λόγο να μην πάει στο εμβόλιο. Το θεωρώ τελείως παράλογο», καταλήγει ο καθηγητής.

Tags
Back to top button