Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Καταστράφηκε το μνημείο της Σφαγής του Ρομπόσκι στην Άμιδα από φανατικούς Τούρκους (φωτό)

Στις 28 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 21.37, η τουρκική πολεμική αεροπορία βομβάρδισε στα τουρκοϊρακινά σύνορα και σκότωσε 34 νεαρούς Κούρδους, σε σύνολο 40, που προσπαθούσαν να περάσουν κρυφά από το Ιράκ στην Τουρκία. Οι 17 από τους 34 νεκρούς ήταν ανήλικοι.

Οι νεκροί της Σφαγής του Ρομπόσκι.

Οι νεαροί δεν ήταν αντάρτες, ήταν λαθρέμποροι και κουβαλούσαν τσιγάρα και πετρέλαιο πάνω σε μουλάρια.

Ήταν ντόπιοι χωρικοί και Τούρκοι πολίτες. Δεν είχαν καμία σχέση με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Το περιστατικό έχει καταγραφεί ως η «Σφαγή του Ρομπόσκι» ή αλλιώς η «Σφαγή του Σιρνάκ» και προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες από τον κουρδικό πληθυσμό.

Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά το χτύπημα οι τουρκικές Αρχές δεν επέτρεψαν σε ασθενοφόρα και ελικόπτερα να σπεύσουν στο σημείο της σφαγής για να σώσουν επιζώντες.

Μόνο μια ημέρα μετά στάλθηκε μια ομάδα, η οποία μάζεψε τα ακρωτηριασμένα σώματα ανθρώπων και ζώων και τα έκαψε, σε μια προσπάθεια να εξαφανίσουν τα αποδεικτικά στοιχεία του εγκλήματος. Αρκετοί νεκροί ωστόσο διασώθηκαν από τους συγγενείς τους, πολλοί όμως δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ επειδή τους είχαν κάψει.

Ο Τούρκος εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι η σφαγή ήταν απλά ένα «λάθος» και υποσχέθηκε να μην συλλάβει κανέναν.

Στις αρχές του 2014 οι Κούρδοι έστησαν ένα μνημείο στην Άμιδα (Ντιγιάρμπακιρ), στην πρωτεύουσα του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, στη μνήμη των θυμάτων της Σφαγής του Ρομπόσκι.

Από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τα θύματα της Σφαγής του Ρομπόσκι.

Το μνημείο αποτελείται από το άγαλμα μιας γονατιστής Κούρδισσας γυναίκας που με οδύνη και οργή υψώνει τα χέρια της προς τον ουρανό ενώ ολόγυρά της πέφτουν πύραυλοι, σχηματίζοντας ένα κλουβί.

Τα ονόματα των νεκρών αναγράφονταν ολόγυρα στη βάση του μνημείου.

Στις 26 Οκτωβρίου 2016 οι Κούρδοι δήμαρχοι του Ντιγιάρμπακιρ, δηλαδή της Άμιδας, η Γκουλτάν Κισανάκ (Gültan Kışanak) και ο Φιράτ Ανλί (Fırat Anlı), συνελήφθησαν από το τουρκικό κράτος κατηγορούμενοι ως μέλη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), δηλαδή ως «τρομοκράτες».

Λίγες ημέρες μετά το τουρκικό καθεστώς διόρισε ως δήμαρχο του Ντιγιάρμπακιρ τον Τσουμαλί Αττίλα (Cumali Atilla), έναν έμπιστο του καθεστώτος Ερντογάν.

Ο διορισμένος μη εκλεγμένος «δήμαρχος» του Ντιγιάρμπακιρ φρόντισε αμέσως να καταστρέψει το μνημείο της Σφαγής του Ρομπόσκι. Δείτε τι απέμεινε από το μνημείο.

Πηγή: tribune.gr

Tags
Back to top button