Δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειες του βουλευτή Νίκου Χουντή, να επιδιώξει μέσω σημερινού ψηφίσματος στην Ευρωβουλή, την ακύρωση της πώλησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας στην Fraport.
Με την ευκαιρία σημερινής έκθεσης της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, σχετικά με «τη στρατηγική για τις αερομεταφορές στην Ευρώπη», ο Νίκος Χουντής υποστηριζόμενος από την Σοφία Σακοράφα και ακόμα 4 ευρωβουλευτές της Ενωτικής Αριστεράς, είχε προτείνει τροπολογία με την οποία κατέκρινε τους όρους σύναψης της σχετικής συμφωνίας παραχώρησης.
Συγκεκριμένα, τονιζόταν «ο κεφαλαιώδης ρόλος» των μικρών και περιφερειακών αερολιμένων. «Η κύρωση της συμφωνίας για τα 14 αεροδρόμια ανάμεσα στην Ελλάδα και την Fraport, ήταν προϋπόθεση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής (…) και ως αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων που αντιβαίνουν στο δημόσιο συμφέρον και στα συμφέροντα των εργαζομένων. Επίσης, δεν προωθούν τη συνδεσιμότητα, την κοινωνική ένταξη, ή τα συμφέροντα των νησιωτικών περιφερειών και δεν είναι σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις και το δίκαιο του ανταγωνισμού. Κατά συνέπεια, ζητεί την ακύρωσή της» υπογράμμιζε η τροπολογία. Απορρίφθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 417 κατά και 14 αποχές.
Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ο Νίκος Χουντής με δήλωσή του, ευχαρίστησε τους ευρωβουλευτές που στήριξαν την τροπολογία και πρόσθεσε: «Ο αγώνας της ελληνικού λαού κατά του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των καταστροφικών πολιτικών του Μνημονίου θα συνεχισθεί με όλα τα μέσα, τόσο κινηματικά, όσο και νομικά».
Με την ευκαιρία σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια, ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, υπογράμμισε το ότι μέτοχος της Fraport είναι η Lufthansa, με συνέπεια να έχει πλέον η Fraport μονοπωλιακή θέση στην ελληνική αγορά, «μετατρέποντας την Ελλάδα σε γερμανικό τουριστκό προτεκτοράτο.
«Πρόκειται για μια αποικιακού τύπου παραχώρηση ελληνικής δημόσιας περιουσίας σε γερμανική κρατική επιχείρηση στο πλαίσιο των μνημονιακών επιταγών. Πρόκειται για παραχώρηση, η οποία διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και θέτει κρατικές υπηρεσίες στην υπηρεσία της Fraport, όπως δηλαδή συμβαίνει με την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ. Υποστηρίζω την τροπολογία για την κατάργηση της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport» υπογράμμισε.
Με δική του παρέμβαση στην Ολομέλεια, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος υπογράμμισε τις οικονομικές, κοινωνικές και άλλες συνέπειες που απορρέουν από την εν λόγω παραχώρηση των 14 αεροδρομίων: «Οι εργαζόμενοι της πολιτικής αεροπορίας, όλοι οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, μένουν κυριολεκτικά στον αέρα, μη γνωρίζοντας εάν θα έχουν δουλειά και δικαιώματα.
Η ασφάλεια των πτήσεων, με τη λογική κόστους – οφέλους τίθεται σε κίνδυνο. Ο τουρισμός που εξυπηρετείται από τα αεροδρόμια παραδίνεται σε συνδεδεμένους μεταφορικούς και τουριστικούς ομίλους. Κρατικές υπηρεσίες, όπως η πυροσβεστική, τίθενται στην υπηρεσία του ιδιώτη. Παραδίνεται ο έλεγχος του εθνικού εναέριου χώρου σε ιδιωτικά μονοπώλια, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους για ζωτικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, σε μια περιοχή του Αιγαίου και σε μια χρονική περίοδο που αυτά αμφισβητούνται ευθέως από την τουρκική ηγεσία με καθημερινή αμφισβήτηση των συνόρων εναέριων και θαλάσσιων και της Συνθήκης της Λοζάνης, που τα καθορίζει» είπε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος και κατέληξε: «Να σταματήσει ο λαός την παράδοση των αεροδρομίων. Ενιαίος δημόσιος φορέας αερομεταφορών για τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα μονοπωλιακά κέρδη».