Η Εισαγγελέας καταλόγισε στον Χριστοφοράκο για την επίτευξη της σύμβασης 8002 την διακίνηση ποσών που υπερβαίνουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ μόνο μέσω εταιριών, έμπιστων σε αυτόν παρένθετων προσώπων, με πλαστά παραστατικά και εικονικά τιμολόγια αλλά και πολλά εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά.
Λάβρα ήταν η εισαγγελέας σε βάρος του πρώην επικεφαλής της Siemnes Ellas, Μιχάλη Χριστοφοράκου. Καθώς όπως τόνισε: «Κανένα δεδικασμένο από τις αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης, δεν υφίσταται».
Ειδικότερα η εισαγγελέας εισηγήθηκε ενοχή για συνολικά 11 κατηγορούμενους και αθώωση για άλλους πέντε μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε πρόεδρος της ελληνικής Siemens, Καρλ Φρίντριχ Έντουραντ Πίρερ φον Ες, ενώ την Τετάρτη θα συνεχίσει την αγόρευσή της και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.
Πιο συγκεκριμένα, πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι τα πρώην στελέχη της Siemens εν Ελλάδι, Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα, Ηλία Γεωργίου, Πρόεδρομο Μαυρίδη και Αλέξανδρο Αθανασιάδη αποδίδοντας τους την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση καθώς και, ανά περίπτωση, πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Ενοχή ζήτησε και για πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της μητρικής εταιρείας όπως οι Ρόλαν Κοχ, Τόμας Γκάνσβιντ. Χανς Βάλτερ Μπερνζάου και Γκεργκ Μίχαελ Κουτσενρόιτερ.
Αγορεύοντας για κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά η Εισαγγελέας ξεκίνησε με τον μεγάλο απόντα της δίκης, Μιχάλη Χριστοφοράκο αναφέροντας πως ο επί σειρά ετών επικεφαλής της ελληνικής Siemens «γνώριζε και ενέκρινε όλες τις παράνομες πληρωμές» ενώ τόνισε πως με τον συγκατηγορούμενο του πρώην στέλεχος της εταιρείας, Πρόδρομο Μαυρἰδη, «είχαν κατανείμει τους ρόλους: Ο Μαυρίδης χρημάτιζε με το 8% επί του συνολικού κόστους της σύμβασης την κατώτερη βαθμίδα του ΟΤΕ και ο Χριστοφοράκος με το 2% την ανώτερη βαθμίδα και άλλες επαφές του».
Κατά την Εισαγγελέα δεν υφίσταται κανένα δεδικασμένο, όπως προβάλει ο Χριστοφοράκος επικαλούμενος καταδίκες του στη Γερμανία για την «υπόθεση Siemens» καθώς «οι ποινές αυτές αφορούν την διακίνηση επτά εμβασμάτων» τα οποία «δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις δωροδοκίες στον ΟΤΕ την περίοδο 1997-2004 με τις καταβολές διαφορετικών ποσών για την σύμβαση 8002».
Κατά την Εισαγγελέα η παρούσα υπόθεση έχει διαφορετικό χρόνο τέλεσης και διαφορετικά εμπλεκόμενα πρόσωπα από εκείνα για τα οποία δικάστηκε στη Γερμανία. Εκτίμησε μάλιστα η κ. Σκερπανιά πως ο Χριστοφοράκος στις καταθέσεις του στη Γερμανία προσπάθησε να πείσει ότι τα χρήματα που του καταλογίζεται πως διακίνησε αφορούσαν αποκλειστικά χρηματισμό κομμάτων, ώστε να αντιμετωπίσει κατηγορία μόνο για παράνομες χορηγίες και όχι για χρηματισμούς κρατικών υπαλλήλων.
Η Εισαγγελέας καταλόγισε στον Χριστοφοράκο για την επίτευξη της σύμβασης 8002 την διακίνηση ποσών που υπερβαίνουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ μόνο μέσω εταιριών, έμπιστων σε αυτόν παρένθετων προσώπων, με πλαστά παραστατικά και εικονικά τιμολόγια αλλά και πολλά εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά όπως η περίπτωση βαλίτσας που του είχε παραδώσει ο Μαυρίδης στο αεροδρόμιο της Γενεύης με 2 εκατομμύρια μάρκα μετρητά.