Γράφαμε και κατά της επίσκεψης Βαρθολομαίου και πως πιστοί της κανονικής εκκλησίας τον περίμεναν έξω από την ουκρανική Βουλή..
“Σαν κλέφτης” δυστυχώς μπήκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης τελικά από είσοδο υπηρεσίας. Ηια να αποφύγει τους πιστούς του UOC.
Ακούγοντας για την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, οι πιστοί της κανονικής Εκκλησίας που ήταν συγκεντρωμένοι έψαλαν το Σύμβολο της Πίστης και εύχονταν «Έτη Πολλά» στον Προκαθήμενο τους, τον Μακαριώτατο Ονούφριο.
Ο κ. Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης έφτασε στην Verkhovna Rada της Ουκρανίας “σαν κλέφτης” αφού τον έφεραν από την πύλη της υπηρεσίας, δήλωσε ο π. Αντρέι Παλτσούκ, ο διοργανωτής της προσευχής του UOC έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου.
Ο Ουκρανός κληρικός σχολίασε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν ήθελε να συναντηθεί με τους πιστούς του UOC, δείχνοντας έτσι ότι "δεν είναι ο πατέρας μας και δεν είμαστε τα παιδιά του".
Σύμφωνα με την Ένωση Ορθοδόξων δημοσιογράφων ο κ. Βαρθολομαίος είπε ότι το Φανάρι δεν παρέκκλινε από την εκκλησιολογία που του μεταφέρθηκε και από το σύστημα της «Πενταρχίας» που καθιέρωσαν και αγίασαν οι Σύνοδοι.
Κατά τη διάρκεια της «δοξολογίας» στη Μονή του Αγίου Μιχαήλ με τους Χρυσούς Τρούλους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε ότι το Φανάρι «ήταν αρχικά ένας αξιόπιστος θεματοφύλακας του καλού της Εκκλησίας, και παρόλο που κατά την ακμή και την αριθμητική του δύναμη μπορούσε να εισαγάγει και να καθιερώσει μια πυραμιδική μορφή της δομής της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, απέρριψε αυτήν την ιδέα με αηδία και δεν παρέκκλινε ούτε από την εκκλησιολογία που του μεταδόθηκε ούτε από το σύστημα της «Πενταρχίας» που καθιέρωσαν και αγίασαν οι Σύνοδοι».
Είπε επίσης ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο "δεν αναφέρει ποτέ τις μέρες της μεγάλης θλίψης, των χαστουκιών, των παραπόνων και των καρφιών αλλά ακολουθεί πάντα το δρόμο της συγχώρεσης, της ευεργεσίας και της θεραπείας όλων των παιδιών τους, χωρίς εξαίρεση".
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το μόνο προνόμιο που χαρακτηρίζει τον Θρόνο της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης είναι η υπερηφάνεια εν Κυρίω». Φάνηκε δε ιδιαίτερα προκλητικός όταν θέλησε να εμφανίσει ως...αδικημένο το Φανάρι λέγοντας ότι η «Εκκλησία των Φτωχών του Χριστού», ντυμένη «με τον αιματηρό μωβ μανδύα του θύματος», νοιάζεται «για την ενότητα της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία και για την πρόοδο και την ευημερία ολόκληρου του ουκρανικού λαού».
Μετά την είχε συνάντηση με τον Επιφάνιο.