Μόλις μία ώρα νωρίτερα εκρήξεις ακούστηκαν κατά μήκος ολόκληρης της Ουκρανίας και συγκεκριμένα στις πόλεις της Οδησσού, του Κροπιβνίτσκι, του Χαρκόβου, του Ρίβνε και του Λουτσκ. Έγκυρες πληροφορίες, μεταξύ των οποίων και ένα δημοσίευμα του Reuters, αναφέρουν πως έλαβε χώρα μία μαζική ρωσική επίθεση με πυραύλους κρουζ.
«Η ενεργειακή υποδομή έγινε για άλλη μία φορά στόχος μίας μαζικής επίθεσης του εχθρού» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός ενέργειας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
«Ο εχθρός συνεχίζει να επιτίθεται στο Χάρκοβο με πυραύλους» δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης του Χαρκόβου Ιγκόρ Τερέκοβ μέσω του λογαριασμού του στο Telegram.
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού ζήτησε από την πλευρά του από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα καταφύγια μέχρι να ολοκληρωθεί η αεροπορική επιδρομή.
725 εκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία
Σε άλλη πρόσφατη είδηση, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν λέγεται πως ετοιμάζει ένα πακέτο όπλο συνολικής αξίας 725 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. Την είδηση αποκάλυψαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι εχθές Τετάρτη.
Σύμφωνα με έναν άλλον Αμερικανό αξιωματούχο, το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας θα περιέχει ένα εύρος αντιαρματικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων επίγειων ναρκών, πυραύλων Stiner και πυρομαχικών για τους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων HIMARS.
Παράλληλα, στο πακέτο αναμένεται να προστεθούν και πυρομαχικά διασποράς, τα οποία συνήθως οπλίζουν βλήματα τύπου GMLRS που εκτοξεύουν τα συστήματα HIMARS.
Ο ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος εκτιμά πως το πακέτο θα ανακοινωθεί δημόσια την ερχόμενη Δευτέρα. Μέχρι τότε το μέγεθος και η αξία του είναι πιθανό να αλλάξουν.
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως τα όπλα που θα περιέχονται σε αυτό το πακέτο θα αποδεσμευτούν από το ίδιο το οπλοστάσιο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Πρόσφατα ο Μπάιντεν εκμεταλλεύτηκε μία νομοθεσία που αποκαλείται PDA, σύμφωνα με την οποία η Ουάσιγκτον έχει το δικαίωμα να μεταφέρει εξοπλισμό από το οπλοστάσιο του αμερικανικού στρατού σε συμμάχους που τα χρειάζονται άμεσα.
Τέλος να σας ενημερώσουμε πως στο διαδίκτυο η απόφαση του Μπάιντεν προκάλεσα αρκετές αντιδράσεις, κυρίως εξαιτίας της απόφασής του να στείλει στην Ουκρανία νάρκες. Οι νάρκες -όπως είναι γνωστό- ευθύνονται κατά τα χρόνια για αμέτρητες απώλειες αμάχων.