Πολύ πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως το φθινόπωρο του 2024 ο γαλλικός στρατός πραγματοποίησε μία άσκηση μεγάλης κλίμακας με μονάδες ειδικών δυνάμεών του. Η άσκηση έφερε την κωδική ονομασία Perseus (Περσέας) και στόχο είχε την προετοιμασία Γάλλων κομάντος για μία πιθανή επιχείρηση υπεράσπισης της ουκρανικής πρωτεύουσας από μελλοντική ρωσική εισβολή μέσω Λευκορωσίας.
Τρομερή Ειδική Άσκηση του Γαλλικού Στρατού
Ξένη ιστοσελίδα ανέφερε πως η τεράστια άσκηση Περσέας περιελάμβανε πολλές μικρότερες υπο-ασκήσεις, στις οποίες συνολικά συμμετείχαν 3.200 Γάλλοι στρατιώτες από διάφορες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων.
Το γαλλικό επιτελείο λέγεται πως αποφάσισε να διεξαχθεί η άσκηση σε σημείο της γαλλικής επικράτειας που φέρει γεωγραφικές ομοιότητες με την περιοχή του Κιέβου κοντά στον ποταμό Δνείπερο.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, οι κύριες μονάδες που συμμετείχαν στην Περσέας ήταν το 1ο και το 30ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών της γαλλικής διοίκησης ειδικών δυνάμεων (CAST).
Τις μονάδες υποστήριξαν χειριστές drones τύπου Mavic 35, η 6η ομάδα SIGINT (η οποία ανέλαβε τον ρόλο εντοπισμού και πρόκλησης παρεμβολών σε εχθρικές επικοινωνίες) και η 712η Ομάδα Ψηφιακών Επιχειρήσεων, η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία του κυβερνοχώρου. Προς υποστήριξη της εκπαιδευτικής αυτής αποστολής οι Γάλλοι κομάντος εκμεταλλεύτηκαν εικόνες από αναγνωριστικούς γαλλικούς δορυφόρους. Επίσης τα μέλη της 712ης Ομάδας Ψηφιακών Επιχειρήσεων εξασκήθηκαν στον εντοπισμό διαρροών εχθρικών δεδομένων μέσω της εφαρμογής Telegram.
Στρατιωτικοί αναλυτές που έμαθαν περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο διεξαγωγής της γαλλικής άσκησης κατέκριναν τον τρόπο με τον οποίοι οι Γάλλοι χειριστές χρησιμοποίησαν τα drones τύπου Mavic στο υποθετικό πεδίο της μάχης.
Από την πλευρά τους ουκρανικά αμυντικά μέσα τόνισαν την σημασία της γαλλικής άσκησης Περσέας για τις σχέσεις Κιέβου-Παρισιού.
Στο θεωρητικό σενάριο υπεράσπισης του Κιέβου οι 3.000 Γάλλοι κομάντος θα μεταφέρονταν στην ουκρανική πρωτεύουσα μέσω 21 μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου A400M. Αν και μία τέτοια παράταξη στρατευμάτων θα πραγματοποιούνταν ταχύτατα, το Παρίσι δεν θα μπορούσε να μεταφέρει τόσο γρήγορα βαρύ εξοπλισμό (όπως άρματα Lecler) σε τόσο μακρινή απόσταση.