Τον κώδωνα του κινδύνου για τις παροχές που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση και τις επιπτώσεις που θα έχουν στην πορεία της οικονομίας έκρουσε η Fitch σε έκθεσή της.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, το νέο δημοσιονομικό πακέτο αυξάνει την αβεβαιότητα αναφορικά με την μεσοπρόθεσμη πολιτική στάση της Ελλάδας και αναμένεται να δημιουργήσει εντάσεις με τους Ευρωπαίους πιστωτές.
Όπως θυμίζει, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την μείωση του ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων, αύξηση συντάξεων και ένα σχήμα ρύθμισης δόσεων σε Εφορία και Ταμεία. Το πακέτο μέτρων υπολογίζεται σε 1,1 δισ. ευρώ το 2019 και 3,4 δισ. ευρώ το 2020.
Σύμφωνα με το newmoney.gr, ένα δεύτερο πακέτο μέτρων μπορεί να προχωρήσει αργότερα, πιθανότατα μετά τις εκλογές που προγραμματίζονται έως τις 20 Οκτωβρίου. Περιλαμβάνει μείωση φόρων, που θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2020.
Η ανακοίνωση έγινε πριν από τις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, θυμίζει ο οίκος αξιολόγησης. Εκτιμά ότι τουλάχιστον εν μέρει είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να τονώσει την δημοφιλία του, έπειτα από τρία χρόνια δημοσιονομικής σύσφιξης. Το εάν το πακέτο θα οδηγήσει σε διατηρήσιμη στροφή στη δημοσιονομική στάση, εν μέρει θα εξαρτηθεί από το πώς θα επηρεάσει τις σχέσεις με τους επίσημους πιστωτές, και επίσης την σύνθεση του Κοινοβουλίου μετά τις εθνικές εκλογές.
«Είχαμε εκτιμήσει ότι μερική αντιστροφή πολιτικών ήταν πιθανή ως μέρος του διαλόγου της χώρας με τους επίσημους πιστωτές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος».
«Πράγματι» συνεχίζει η Fitch, «στον προϋπολογισμό του 2019 υπήρξε ήδη εν μέρει αντιστροφή κάποιων μέτρων του προγράμματος, περιλαμβανομένων των μειώσεων στις συντάξεις με την έγκριση των πιστωτών. Ωστόσο οι νέες ανακοινώσεις αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερη και ταχύτερη αντιστροφή απ’ όσο περιμέναμε» τονίζει ο οίκος.
Ειδικότερα, η άρση της μείωσης του αφορολόγητου εκτιμά ότι θα κάνει δυσκολότερο για τις μελλοντικές κυβερνήσεις να ισορροπήσουν το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς να διακυβεύουν την δέσμευση για τους δημοσιονομικούς στόχους.