Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Κακή εξέλιξη: Ο Τ.Μπάιντεν αναθεωρεί το Πυρηνικό Δόγμα για λόγους κλιμάκωσης - Έρχεται σοβαρή κρίση Ρωσίας-ΝΑΤΟ

Με τον τίτλο “Η Ουκρανική Κρίση μπορεί να οδηγήσει σε Πυρηνικό Πόλεμο λόγω της νέας Στρατηγικής των ΗΠΑ” πολύ γνωστό αμερικανικό ΜΜΕ προβαίνει στην αποκάλυψη πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τ. Μπάιντεν, θα αναθεωρήσει πολύ σύντομα το Πυρηνικό Δόγμα της χώρας!

Η αποκάλυψη προκαλεί-σοκ καθώς αναλυτές και πρώην υψηλόβαθμα μέλη της Stratcom αναφέρουν πως το Πυρηνικό Δόγμα αναθεωρείται προκειμένου να προσφέρει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ την δυνατότητα πολλών επιλογών κλιμάκωσης μεταξύ των οποίων και “πυρηνικές επιθέσεις μικρής κλίμακας”.

Διαβάστε και ΕΔΩ

“Η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο”

“Τρεις χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες κατευθύνονται προς την Ευρώπη, ενώ χιλιάδες άλλοι βρίσκονται σε ετοιμότητα ως απάντηση στις απειλές του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συλλογίζεται περαιτέρω ενέργειες, και καθώς οι εντάσεις ΗΠΑ-Ρωσίας αυξάνονται, ένα νέο αμερικανικό σχέδιο πυρηνικού πολέμου, που προηγουμένως ήταν άγνωστο, κρύβεται στο παρασκήνιο.

Για πρώτη φορά, το πυρηνικό σχέδιο των ΗΠΑ ενσωματώνει πλήρως τα μη πυρηνικά όπλα ως ισότιμο παίκτη. Οι μη πυρηνικές επιλογές περιλαμβάνουν τη σφαίρα του κυβερνοπολέμου, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο εναντίον βασικών λειτουργιών της κοινωνίας όπως η ηλεκτρική ενέργεια ή οι επικοινωνίες.

“Θέλουν να δώσουν πολλές επιλογές στον Μπάιντεν”

Η αυτόνομη πυρηνική επιλογή ενοποιήθηκε με τις άλλες επιλογές: πυρηνικού πολέμου, συμβατικού πολέμου και αντισυμβατικού. Η τελευταία επιλογή περιλαμβάνει τον νέο τομέα του κυβερνοπολέμου.

Στα μάτια των Στρατηγών που ασχολούνται με την πυρηνική Στρατηγική, η δυνατότητα πολλών επιλογών είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος αποτροπής δίνοντας στον πρόεδρο αρκετές επιλογές εκτός πυρηνικού πολέμου.

Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή η νέα ευελιξία μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε έναν αντίπαλο. Μια σειρά από μη πυρηνικές κινήσεις μπορεί να μοιάζουν με τις εναρκτήριες προετοιμασίες ενός πρώτου χτυπήματος, προκαλώντας αυτό ακριβώς που αποτρέπεται.

“Νέο σχέδιο πυρηνικού Πολέμου – Κατήργησαν την Στρατηγική Σταθερότητα”

Στο νέο σχέδιο πυρηνικού πολέμου, η ενσωμάτωση όλων των, στρατιωτικών και μη, όπλων στο αμερικανικό οπλοστάσιο χαρακτηρίζεται ως ο νέος αποτρεπτικός παράγοντας. 

Η «στρατηγική σταθερότητα» -ο μοναδικός στόχος της αποτροπής της χρήσης πυρηνικών όπλων, που έχει κρατήσει τα πυρηνικά όπλα καλυμμένα για περισσότερα από 75 χρόνια- έχει καταστεί ξεπερασμένη.

Αν συμβεί μια στρατιωτική αντιπαράθεση με πεδίο μάχης την Ουκρανία(!!), θα ήταν η πρώτη δοκιμή αυτής της νέας προσέγγισης στον πόλεμο.

Η STRATCOM εξέδωσε την Αλλαγή 1 στο CONPLAN 8010

Για την κωδικοποίηση αυτών των αλλαγών, στις 30 Απριλίου 2019, η Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ (STRATCOM) εξέδωσε την Αλλαγή 1 στο CONPLAN 8010, «Strategic Deterrence and Force Employment», μια σημαντική τροποποίηση ενός πολεμικού σχεδίου που εκδόθηκε για πρώτη φορά πριν από σχεδόν μια δεκαετία.

Το νέο σχέδιο —με πάνω από 1.100 σελίδες— εστιάζει εκ νέου στον «ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων» και στις τέσσερις μεγάλες απειλές: Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Βόρεια Κορέα. Η Ρωσία παραμένει και είναι για άλλη μια φορά ο πιο δύσκολος αντίπαλος, με το αντίστοιχο πυρηνικό της οπλοστάσιο και μια απροκάλυπτα επιθετική στάση απέναντι στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο Μπάιντεν θα εκδώσει μια «Αναθεώρηση του Πυρηνικού Δόγματος»

Ο Χανς Κρίστενσεν, ειδικός στα πυρηνικά όπλα στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, ανακάλυψε την ύπαρξη του νέου πολεμικού σχεδίου μέσω του νόμου περί Eλευθερίας της Pληροφορίας (Freedom of Information Act). Μέχρι τώρα ήταν άγνωστη η ύπαρξη του.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόκειται να εκδώσει μια «Αναθεώρηση του Πυρηνικού Δόγματος» τις επόμενες εβδομάδες και αναμένεται να πει πολύ λίγα», λέει στο Newsweek.

Ο λόγος είναι ότι η σύνθεση του πυρηνικού οπλοστασίου -βομβαρδιστικά, επίγεια βλήματα και υποβρύχια- δεν αναμένεται να αλλάξει, με τα τρέχοντα προγράμματα εκσυγχρονισμού αξίας 550 εκατομμυρίων δολαρίων να συνεχίζονται με μικρές μόνο τροποποιήσεις.

«Καθώς αναμένουμε την αναθεώρηση του πυρηνικού Δόγματος, η ειρωνεία είναι ότι τα πυρηνικά όπλα είναι πλέον αδιαχώριστα από ολόκληρο το φάσμα των στρατηγικών επιπτώσεων», λέει ο Kristensen.

“Ενσωματώνονται πυρηνικές και μη-πυρηνικές επιλογές”

«Η πυρηνική σταθερότητα εξακολουθεί να βασίζεται στο μοντέλο του Ψυχρού Πολέμου των άτρωτων πυρηνικών υποβρυχίων που δεν μπορούν να καταστραφούν σε ένα αιφνιδιαστικό ρωσικό πρώτο πλήγμα», λέει ο Kristensen.

«Ο πολεμικός σχεδιασμός σήμερα τροποποιείται για να παρέχει περισσότερες μη πυρηνικές επιλογές, επιλογές όμως που θα μπορούσαν να θεωρηθούν κατά λάθος από τη Ρωσία ως προκλητικές και ακόμη χειρότερα, ως αποτέλεσμα ενός αμερικανικού πρώτου χτυπήματος».

«Αυτή η ενσωμάτωση πυρηνικών και μη πυρηνικών, και η εστίαση στις «επιπτώσεις» και όχι στην καταστροφή», λέει ο Kristensen, «διαβρώνει το τείχος προστασίας μεταξύ συμβατικού και πυρηνικού πολέμου και δημιουργεί περισσότερα μονοπάτια για κλιμάκωση».

Αυτή η νέα στρατηγική παρέχει στον Πρόεδρο περισσότερες επιλογές λήψης αποφάσεων. Η αυτόματη πυρηνική ανταπόδοση δεν είναι πλέον η μόνη επιλογή. Η εφαρμογή της νέας στρατηγικής απαιτεί βομβαρδιστικά και υποβρύχια που μπορούν να επιβιώσουν μέσω διασποράς ακόμη και μέσω εξαπάτησης.

Όταν ήταν διοικητής της STRATCOM, ο στρατηγός John Hyten υπαινίχθηκε αυτή τη νέα προσέγγιση, λέγοντας ότι όταν ανέλαβε τον έλεγχο της Διοίκησης που εδρεύει στην Ομάχα, αυτό που τον εξέπληξε περισσότερο «ήταν οι ευέλικτες επιλογές που [υπήρχαν] σε όλα τα σχέδια… “

«Αν συμβεί κάτι κακό στον κόσμο», είπε ο Χάιτεν, «και υπάρξει ανταπόκριση και τηλεφωνώ με τον υπουργό Άμυνας και τον πρόεδρο… Έχω στην πραγματικότητα μια σειρά από πολύ ευέλικτες επιλογές από το συμβατικό επίπεδο μέχρι μεγάλης κλίμακας πυρηνική επίθεση. Μπορώ να συμβουλεύσω τον Πρόεδρο να του δώσω επιλογές για το τι θα ήθελε να κάνει».

“Οι πυρηνικές επιθέσεις μικρής κλίμακας”

Ένας πρώην υπεύθυνος σχεδιασμού της STRATCOM, ο οποίος μίλησε στο Newsweek αναφέρει:

«Ο πυρηνικός πόλεμος δεν χρειάζεται πλέον απαραίτητα να ξεκινήσει με μια επίθεση με πυραύλους.

Είναι πιο πιθανό να μοιάζει με μια συντονισμένη επίθεση στις δομές Διοίκησης και Ελέγχου – από την έγκαιρη προειδοποίηση έως τις επικοινωνίες για τη λήψη αποφάσεων.

Η μετατόπιση από ένα αποκλειστικά πυρηνικό Δόγμα σε ένα πολεμικό Δόγμα «Πολλαπλών Τομέων», ενώ προορίζεται ως τρόπος να δοθεί στον Πρόεδρο περισσότερος «χώρος αποφάσεων» και να μειωθεί η πιθανότητα πυρηνικού πολέμου, στην πραγματικότητα απειλεί τη συνολική Στρατηγική Σταθερότητα.

«Πολλοί από τους DPOs το 8010 [το πολεμικό σχέδιο] καλύπτουν τη Φάση Μηδέν», την περίοδο του πολεμικού σχεδίου έξι φάσεων που ονομάζεται «διαμόρφωση του περιβάλλοντος».

«Πρόκειται για ικανότητες που βρίσκονται ήδη και θα μπορούσαν επίσης να γνωστοποιήσουν την ετοιμότητα των ΗΠΑ να χτυπήσουν πραγματικά πρώτα, ακόμη και όχι με πυρηνικά όπλα».

“Δεν λέω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιστρέψουν στο Mutual Assured Destruction (MAD). Το νέο Δόγμα απαιτεί σοβαρή προσοχή. Η ενσωμάτωση μη πυρηνικών δυνατοτήτων έχει ανοίξει νέες δυνατότητες.

Όλα αυτά διευκολύνουν, στα μάτια των αρμοδίων λήψης αποφάσεων, την ιδέα ότι οι πυρηνικές επιθέσεις μικρής κλίμακας μπορούν να συμβούν χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση σε ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο»….

Tags
Back to top button