Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιταχύνει και να αυξήσει τις απελάσεις μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν στη χώρα και θα εγκαινιάσει νέα κέντρα κράτησης για τα πρόσωπα που επαναπατρίζονται, διεμήνυσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Μάρκο Μινίτι.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας προανήγγειλε τον Δεκέμβριο ότι θα υιοθετήσει πολύ πιο σκληρή στάση έναντι των μεταναστών φέτος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Μιλώντας ενώπιον κοινοβουλευτικών, ο Μινίτι περιέγραψε δημόσια τα σχέδιά του για πρώτη φορά.
Η Ιταλία υποδέχθηκε 181.000 μετανάστες που πέρασαν τη Μεσόγειο με πλεούμενα πέρυσι, έναν αριθμό δίχως ιστορικό προηγούμενο, ενώ πάνω από 9.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στη χώρα ήδη μέσα στο 2017, σε μια ένδειξη πως οι διακινητές στη Λιβύη συνεχίζουν να δρουν ατιμωρητί.
«Πρέπει να απελαύνουμε εκείνους οι οποίοι δεν δικαιούνται (σ.σ. διεθνή) προστασία και παραβιάζουν τον νόμο», δήλωσε ο Μινίτι μιλώντας στα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου. Το 2015 απελάθηκαν λιγότεροι από 4.000 μετανάστες. Δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία για το 2016.
Για να αυξηθούν οι απελάσεις, η κυβέρνηση της Ιταλίας σχεδιάζει να ανοίξουν τουλάχιστον 16 νέα κέντρα κράτησης όπου θα οδηγούνται προσωρινά οι μετανάστες πριν από τον επαναπατρισμό τους, είπε ο Μινίτι. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο τέσσερα τέτοια κέντρα, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας. Όταν λειτουργήσουν και τα 20, η χωρητικότητά τους θα ανέρχεται σε 1.600 κλίνες, πρόσθεσε.
Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση πάντως τα κέντρα θα έχουν τη δυνατότητα να υποδέχονται μόνο έναν πολύ μικρό αριθμό των παράτυπων μεταναστών που εκτιμάται ότι ζουν στην Ιταλία. Οι ιταλικές αρχές απέρριψαν πάνω από το 60% των σχεδόν 124.000 αιτήσεων ασύλου πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Ο Μινίτι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αυξηθούν οι απελάσεις ενώ ακόμη δεν είχε συμπληρωθεί ούτε ένας μήνας από την επίθεση σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο που διέπραξε ένας Τυνήσιος, ο Άνις Άμρι, και είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μια Ιταλίδα.
Ο Άμρι είχε φθάσει αρχικά στην Ιταλία με ένα πλεούμενο το 2011. Αργότερα, οι ιταλικές αρχές προσπάθησαν ανεπιτυχώς να τον απελάσουν στην Τυνησία. Αφέθηκε ελεύθερος από ένα κέντρο κράτησης και διατάχθηκε να εγκαταλείψει την Ιταλία το 2015.
Κατά τον Μινίτι, ο Άμρι αφέθηκε ελεύθερος διότι δεν υπήρξε έγκαιρη απάντηση από την Τυνησία, δηλαδή επίσημη επιβεβαίωση ότι επρόκειτο για υπήκοο της χώρας αυτής.
«Προσπαθώ να ενεργοποιήσω τις συμφωνίες επανεισδοχής που συνήψαμε τα τελευταία χρόνια. Πήγα στην Τυνησία για να τους ζητήσω να επιταχύνουν τα πράγματα. Αν ο χρόνος αντίδρασης ήταν ένας μήνας, ο Άμρι θα είχε απελαθεί», ανέφερε ο Μινίτι.
Ο Άμρι έπεσε νεκρός από πυρά ιταλών αστυνομικών μερικές ημέρες μετά τη διάπραξη της επίθεσης στο Βερολίνο.
Περίπου μισό εκατομμύριο μετανάστες αφίχθησαν στην Ιταλία τα τελευταία τρία χρόνια και περίπου 175.000 αιτούντες άσυλο διαμένουν σε κέντρα υποδοχής στην Ιταλία. Ο Μινίτι είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει νέα νομοθεσία για να γίνει ταχύτερη η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.
Οι μετανάστες οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου απορρίπτεται έχουν δικαίωμα να ασκούν έφεση, γεγονός που παρατείνει τον μέσο χρόνο για να λάβουν οριστική απάντηση στα δύο χρόνια, ανέφερε ο Μινίτι.
«Ο χρόνος είναι υπερβολικά πολύς για τους αιτούντες άσυλο και παίρνει πολύ χρόνο για τις κοινότητες που τους φιλοξενούν», τόνισε ο Μινίτι.