Έχουν διατυπωθεί αρκετές θεωρίες για το περίφημο σάβανο που φέρει το αποτύπωμα του προσώπου και του σώματος ενός γενειοφόρου άνδρα που ορισμένοι πιστεύουν ότι μοιάζει με τον γιο του Θεού.
Το σάβανο φαίνεται να δείχνει έναν άνδρα με βυθισμένα μάτια που έχει ύψος περίπου 1,80.
Μερικοί ισχυρίζονται ότι τα σημάδια στο σώμα μοιάζουν με τραύματα σταύρωσης.
Σημάδια τραυμάτων από ένα αγκαθωτό στέμμα στο κεφάλι, τραύματα στα χέρια και τους ώμους και τραύματα στην πλάτη έχουν αναφερθεί από ερευνητές.
Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η εντύπωση του αποτυπώματος δεν θα μπορούσε να προέρχεται από το κεφάλι του Ιησού και ότι είναι απίθανο να το άγγιξε ποτέ.
Διάφορες ομάδες έχουν επανειλημμένα δει το ύφασμα με καχυποψία, καθώς η τεκμηριωμένη ιστορία του ξεκινά μόλις στα μέσα του 14ου αιώνα στη Γαλλία, όταν ένας επίσκοπος θεωρήθηκε ότι ήταν ψεύτικο.
Ο θάνατος του Ιησού πιστεύεται ότι έλαβε χώρα γύρω στο 30-36 μ.Χ.
Ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι ήταν το γνήσιο υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την προετοιμασία του σώματος του Χριστού για ταφή, άλλοι έχουν αδιαφορήσει για το σάβανο ως μεσαιωνική απάτη.
Ο συγγραφέας και ερευνητής Cicero Moraes έριξε... λάδι στη φωτιά λέγοντας ότι η εντύπωση στο λινό σεντόνι δεν θα μπορούσε να είχε γίνει από ανθρώπινο σώμα.
Κλίμα εκφοβισμού στην Ιταλία για το μεταναστευτικό: Απειλές κατά της ζωής της δέχτηκε η δικαστής που αποφάσισε την επιστροφή μεταναστών από την Αλβανία
Αντίθετα, πιθανότατα δημιουργήθηκε από ένα σκάλισμα, γνωστό και ως ανάγλυφο, ισχυρίζεται στη νέα μελέτη.
Για να πραγματοποιήσει αυτή την έρευνα, ο Moraes δημιούργησε μια εικονική προσομοίωση στην οποία ένα ύφασμα τοποθετήθηκε πάνω από ένα σώμα σε μια προσπάθεια να αντιγράψει το διάσημο σάβανο.
Αλλά το εικονικό ύφασμα, όταν ήταν επίπεδο, έδειξε "μια παραμορφωμένη και σημαντικά πιο στιβαρή εικόνα" από αυτή στο σάβανο ως αποτέλεσμα της αλλαγής από 3D σε 2D.
Τα αποτυπώματα από το τριχωτό της κεφαλής και τα δάχτυλα των ποδιών του σώματος απλώθηκαν προς τα έξω με περίεργο τρόπο, ενώ μεγάλα τμήματα του κορμού, της βουβωνικής χώρας και του λαιμού δεν φαίνονται καθόλου, σε αντίθεση με το τύπωμα στο αρχικό ύφασμα.
Η μόνη φορά που μπόρεσε να πάρει μια εντύπωση παρόμοια με αυτή στο ιστορικό τεχνούργημα ήταν όταν χρησιμοποίησε ένα ρηχό σκάλισμα αντί για ένα σώμα.
«Η εξήγηση των διαφορών είναι πολύ απλή», είπε.
«Όταν τυλίγετε ένα τρισδιάστατο αντικείμενο με ένα ύφασμα και αυτό το αντικείμενο αφήνει ένα σχέδιο σαν λεκέδες αίματος, αυτοί οι λεκέδες δημιουργούν μια πιο στιβαρή και πιο παραμορφωμένη δομή σε σχέση με την πηγή.
«Έτσι, χοντρικά, αυτό που βλέπουμε ως αποτέλεσμα της εκτύπωσης λεκέδων από ένα ανθρώπινο σώμα θα ήταν μια πιο διογκωμένη και παραμορφωμένη εκδοχή του, όχι μια εικόνα που μοιάζει με φωτοτυπία. Ένα ανάγλυφο, ωστόσο, δεν θα έκανε την εικόνα να παραμορφωθεί, με αποτέλεσμα μια φιγούρα που μοιάζει με φωτοτυπία του σώματος».
Ως αποτέλεσμα, ο Moraes είναι αμφίβολος εάν το λινό σεντόνι άγγιξε ποτέ το σώμα του Ιησού...
Αντικρουόμενες θεωρίες
Η μελέτη του Moraes έρχεται μόλις μήνες αφότου μια ομάδα επιστημόνων ισχυρίστηκε ότι βρήκε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το αποτύπωμα του Ιησού είναι πραγματικό.
Ερευνητές στην Ιταλία χρησιμοποίησαν τεχνολογία ακτίνων Χ για να προσδιορίσουν την ηλικία του υφάσματος και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατασκευάστηκε πριν από περίπου 2.000 χρόνια - την ίδια εποχή που λέγεται ότι ο Ιησούς έζησε και πέθανε.
Οι περισσότερες εκτιμήσεις λένε ότι ο Ιησούς σταυρώθηκε το 33 μ.Χ., με βάση το Ιουλιανό ημερολόγιο, τις περικοπές της Βίβλου και τα ευαγγέλια της εποχής - πριν από 1.990 χρόνια.
Αυτή η μελέτη έρχεται σε άμεση σύγκρουση με τα ευρήματα από το 1988, όταν το σάβανο χρονολογήθηκε με ραδιενεργό άνθρακα στο 1260-1390 μ.Χ., το οποίο δεν αντιστοιχεί με τις ημερομηνίες της ζωής και του θανάτου του Ιησού.
Το 2013, ένας άλλος Ιταλός ερευνητής ισχυρίστηκε ότι χρονολόγησε τις ίνες της Σινδόνης μεταξύ 300 και 400 μ.Χ.
Πέντε χρόνια αργότερα, το 2018, οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι η ροή του αίματος στο σάβανο δεν ήταν σύμφωνη με αυτή που θα παρήγαγε ένα σώμα που αιμορραγούσε.
Φαίνεται ότι το μυστήριο πρόκειται να συνεχιστεί με ειδικούς και από τα δύο στρατόπεδα να πηγαίνουν πέρα δώθε για την προέλευση του υφάσματος.
Ακόμη και το Βατικανό έχει κρατήσει διαφορετικές θέσεις για το τεχνούργημα.
Το 1390, ο Πάπας Κλήμης Ζ΄ δήλωσε ότι δεν ήταν αυθεντικό, αλλά ήταν «ένας πίνακας ή πίνακας που φτιάχτηκε για να αναπαριστά ή να μιμείται το σάβανο».
Στη συνέχεια, το 1506, ο Πάπας Ιούλιος Β' αντέστρεψε την πορεία και δήλωσε ότι τελικά ήταν αυθεντικό.
Οι σύγχρονοι πάπες έχουν μιλήσει γι' αυτό με ευλάβεια, αλλά γενικά δεν το δηλώνουν γνήσιο.
Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στη Σινδόνη ως «εικόνα ενός ανθρώπου που μαστιγώθηκε και σταυρώθηκε».
Ωστόσο, δεν έχει χαρακτηριστεί ως λείψανο που είναι τεχνουργήματα που η Εκκλησία πιστεύει ότι είναι αληθινά.
Παρόλα αυτά, η Σινδόνη παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά τεχνουργήματα στον κόσμο και το μυστήριό του πρόκειται να συνεχιστεί.
Το τεχνούργημα διατηρείται στο βασιλικό παρεκκλήσι του καθεδρικού ναού του San Giovanni Battista στο Τορίνο της Ιταλίας από το 1578.