Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ίσως η δυσκολότερη μέρα για την Μέι – Η συνάντηση με τον Γιούνκερ

Όσο η έξοδος από την ΕΕ προχωράει τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα. Ο λόγος για την Τερέζα Μέι που δέχεται πυρά από παντού αλλά ακόμα κρατάει άμυνα.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει η Τερέζα Μέι για να συναντηθεί το βράδυ με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με στόχο να ολοκληρώσουν την πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας.

Επιθυμία της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι να υπογράψουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Κυριακής το προσχέδιο της συμφωνίας για το Brexit καθώς και το κείμενο για τη μελλοντική εταιρική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ένωση, αλλά οι σκληροπυρηνικοί του κόμματός της την καλούν να ακυρώσει σημαντικά σημεία της συμφωνίας και να απαιτήσει περισσότερες παραχωρήσεις από την ΕΕ, πριν πέσουν οι υπογραφές. Όμως ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ, όπως η Άνγκελα Μέρκελ, θεωρούν ότι δεν υπάρχουν νέα περιθώρια για διαπραγματεύσεις, ενώ διπλωμάτες ανησυχούν ότι ίσως ακυρωθεί τελικά η σύνοδος αν πιέσει η Μέι για αλλαγές στην κατ’ αρχήν συμφωνία.

Χρόνος για καθυστέρηση δεν υπάρχει, λένε, καθώς το διαζύγιο απέχει μόλις τέσσερις μήνες. Λαβωμένη από τις παραιτήσεις υπουργών της, που αντιδρούν στη συμφωνία την ώρα που ευρωσκεπτικιστές Τόρηδες βουλευτές συγκεντρώνουν επιστολές για να ξεκινήσει η διαδικασία αποπομπής της -αν και δεν τα έχουν καταφέρει ακόμη – η Μέι τρεκλίζει καθώς έχει μπροστά της ένα τιτάνιο έργο: να πείσει την πλειοψηφία της Βουλής να στηρίξει τη συμφωνία της σε μια κρίσιμη ψηφοφορία πιθανώς τον ερχόμενο μήνα, ειδάλλως η Βρετανία θα κινδυνεύσει να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία από την ΕΕ.

Οι σημερινές επαφές της Τερέζα Μέι με τον πρόεδρο της Κομισιόν θα εστιάσουν στην λεγόμενη μελλοντική εταιρική σχέση, αλλά και οι όροι της κατ’ αρχήν Συμφωνίας περί Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ παραμένουν τεράστιο σημείο τριβής για πολλούς στο Λονδίνο, με τους υπουργούς της Μέι να συζητούν χθες εναλλακτικά σχέδια στο υπουργικό συμβούλιο για το πλέον ακανθώδες θέμα, το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου κάποιοι από τους ευρωσκεπτικιστές υπουργούς σκέφτονται να παραιτηθούν αν η πρωθυπουργός δεν επαναδιαπραγματευτεί το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να μπορεί η Βρετανία, αν το θελήσει, να αποχωρήσει μονομερώς από οποιαδήποτε διευθέτηση για την Ιρλανδία.

Στους τεράστιους πονοκεφάλους της Μέι προστίθενται και οι αντιδράσεις από το ιρλανδικό DUP – στη στήριξη του οποίου βασίζεται η κυβέρνηση μειοψηφίας της-, από σύσσωμη την αντιπολίτευση και την τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας, αλλά και οι ενστάσεις Ισπανίας και Γαλλίας στο κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης, με την Μαδρίτη να ζητά έγγραφες εγγυήσεις ότι δε θα προκαταλαμβάνεται το μέλλον του καθεστώτος του Γιβραλτάρ στην όποια μελλοντική εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου- ΕΕ και το Παρίσι να πιέζει για να συμπεριληφθεί στη συμφωνία όρος που θα εξαρτά τη μελλοντική εμπορική συμφωνία από την παραχώρηση εκ μέρους του Λονδίνου δικαιωμάτων πρόσβασης στα βρετανικά ύδατα για τους Ευρωπαίους αλιείς, σαν κι αυτά που αναγνωρίζονται έως τώρα.

Tags
Back to top button