Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ιράν-Τουρκία σε κοινό μέτωπο κατά του Ισραήλ; Ξεκινά ο στόλος της Ελευθερίας από τουρκικό λιμάνι για Γάζα

Το σενάριο ενός κοινού ιρανο-τουρκικού μετώπου κατά του Ισραήλ προτάσσουν ταμε αφορμή και την ισραηλινή επιδρομή σε ιρανική βάση, αλλά και τον επικείμενο απόπλου ενός Στολίσκου “ ελευθερίας” ή Μαβί Μαρμαρά όπως λένε πολλοί, για την Γάζα.

Ειδικά ο απόπλους του στολίσκου από την Τουρκία προς την Γάζα θα φέρει ευθέως αντιμέτωπους Άγκυρα και Τελ Αβίβ σε πολύ μικρό διάστημα.     

Από την άλλη πλευρά τώρα, οι Ιρανοί που βρίσκονται στην Τουρκία θέλουν να κηρύξουν τον πόλεμο στους Ισραηλινούς με την βοήθεια και των Τούρκων.

Πηγή σε τουρκική εφημερίδα ανέφερε ότι «περισσότεροι από 25 χιλιάδες Ιρανοί επιχειρηματίες βρίσκονται στην Τουρκία αυτή τη στιγμή».

Ο Ιρανός δημοσιογράφος Φαρσίντ Μπαχέριαν (Farshid Bagherian), ρωτά "Θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία;" και δίνει ο ίδιος την απάντηση: «Έχουμε κοινή μοίρα με την Τουρκία. Νομίζω ότι όποιος λέει κάτι ενάντια σε αυτό είναι παράλογος.

Όντας στην Μέση Ανατολή, μοιραζόμαστε μια κοινή μοίρα. Σύγκριση στρατιωτικής ισχύος μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας δεν συζητείται.

Γιατί το κάνουμε αυτό; Έχουμε αντίπαλο με τον οποίο συγκρίνονται αυτά τα πράγματα; 

Αν και υπάρχει μια ιδεολογική διαφορά με την Τουρκία, έχουμε κάτι κοινό, και οι δύο χώρες πλέον έχουμε κοινά ενδιαφέροντα παγκοσμίως. 

Ο μόνος τρόπος για να σπάσει το εμπάργκο είναι η Τουρκία. Το Ιράν το υπολογίζει και το γνωρίζει αυτό», ανέφερε ο ίδιος.

Ξεκινά ο στόλος της Ελευθερίας από τουρκικό λιμάνι για Γάζα

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τον που θα αποπλεύσει από την Τουρκία για την Γάζα.

Τηλεοπτικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η όλη επιχείρηση που στοχεύει να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό του θύλακα της Χαμάς θα αναβληθεί επ' αόριστον, μετά από αρκετές καθυστερήσεις που ήδη έχουν λάβει χώρα.

Αξιωματούχοι ασφαλείας στο Ισραήλ όμως, προετοιμάζονται ενδελεχώς, για την άφιξη των πρώτων πλοίων από τον αποκαλούμενο Στολίσκο της ελευθερίας, ο οποίος αναμένεται να αποπλεύσει από την Τουρκία τις επόμενες ημέρες σε μια προσπάθεια να φτάσει στις ακτές της Γάζας, εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ με Χαμάς.

Της προσπάθειας να φτάσει στη Γάζα με πλοία, εκατοντάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, ηγείται το Τουρκικό ίδρυμα  Ανθρωπιστικής Βοήθειας IHH, το οποίο προσπαθεί να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό που διατηρεί το Ισραήλ στη Γάζα για να αποτρέψει την Χαμάς να επανεξοπλιστεί.

Ο αρχικός στολίσκος θα περιλαμβάνει τρία πλοία, δύο από τα οποία θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ το τρίτο θα μεταφέρει επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας και μελών του Τύπου.

Σε μεταγενέστερο στάδιο, επιπλέον πλοία θα αναχωρήσουν από άλλα λιμάνια, για να ενταχθούν σε αυτόν τον στολίσκο, ανέφερε η τουρκική οργάνωση IHH στο διαδίκτυο.

Ο σκοπός του στολίσκου κατά τους Τούρκους είναι «να εισάγει τον όρο  γενοκτονία στην Γάζα σταθερά στην ατζέντα των διεθνών υπευθύνων λήψης αποφάσεων όλων των κρατών, για να δημιουργήσει μια ισχυρή πρωτοβουλία για τον τερματισμό της ισραηλινής επιθετικότητας και την άρση του εμπάργκο στο έδαφος», ανέφερε η ανακοίνωση της τουρκικής οργάνωσης.

Εκτός από την οργάνωση IHH, ομάδες με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία θα είναι επίσης μεταξύ εκείνων που θα συμμετάσχουν στον στολίσκο.

Οι φόβοι όλων επικεντρώνονται στην αντίδραση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, σε σχέση με τον Στολίσκο, διότι μία ακόμη επέμβαση τύπου Μαβί Μαρμαρά, μπορεί να προκαλέσει πιθανότατα σφοδρή αντιπαράθεση Ισραήλ και Τουρκίας.   

 

Tags
Back to top button