Οι πύραυλοι παρουσιάστηκαν λίγες μέρες μετά την έναρξη του τελευταίου γύρου συνομιλιών για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν το 2015 στη Βιέννη.
Τρεις βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς έχουν εκτεθεί στο κέντρο της Τεχεράνης, με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης της χώρας να τους περιγράφει ως ήδη γνωστά μοντέλα.
Η παρουσίαση των πυραύλων, γνωστών ως Dezful, Qiam και Zolfaghar με επίσημη εμβέλεια έως και 1.000 χιλιόμετρα, έρχεται εν μέσω των συνεχιζόμενων συνομιλιών στη Βιέννη για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015, γνωστή και ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA).
Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών για το JCPOA ξεκίνησε στην αυστριακή πρωτεύουσα μετά από μια μικρή παύση τη Δευτέρα, με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να φέρεται να λέει ότι το Ιράν θα πρέπει να «καταστήσει πραγματικά επείγουσες» τις διαπραγματεύσεις της Βιέννης, διαφορετικά θα κινδυνεύσει να χάσει κάθε πιθανότητα αναζωογόνησης της συμφωνίας.
Τον περασμένο μήνα, πάντως, ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Saeed Khatibzadeh, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν κάνει προτάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναβίωση του JCPOA ή στη σύνταξη μιας νέας συμφωνίας κατά τις πενταμερείς συνομιλίες στη Βιέννη.
Το Ιράν αναμένει από τις ΗΠΑ να «προσφέρουν ένα ρεαλιστικό κείμενο», ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία «το συντομότερο δυνατό», είπε ο Khatibzadeh.
Το χρονικό της συμφωνίας
Υπενθυμίζεται ότι το 2015, το Ιράν υπέγραψε το JCPOA με την ομάδα των P5+1 -δηλαδή τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία- και την ΕΕ. Η συμφωνία υποχρέωνε την Τεχεράνη να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να μειώσει σημαντικά τα αποθέματά της σε ουράνιο με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της άρσης του εμπάργκο όπλων πέντε χρόνια μετά την έγκριση της συμφωνίας.
Τον Μάιο του 2018, οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία και επέβαλαν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν, ωθώντας την Τεχεράνη να ανακοινώσει έναν χρόνο αργότερα ότι θα περιορίσει τις δικές της δεσμεύσεις στο JCPOA. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επιστρέψει στη συμφωνία, με το Ιράν να υποστηρίζει ότι ο Λευκός Οίκος πρέπει πρώτα να καταργήσει όλες τις κυρώσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.