Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ινστιτούτο Ντελόρ: «Γεωπολιτική ευκαιρία για την ΕΕ η εκλογή Τραμπ»

Σε άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα σε ευρωπαϊκά έντυπα (Le Figaro και El Pais) και στον ιστότοπο Euractiv και που συνυπογράφουν ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενρίκο Λέτα καθώς και άλλα μέλη του, το Ινστιτούτο Ντελόρ αποκαλεί την εκλογή Τραμπ, «κίνδυνο», αλλά και παράλληλα «γεωπολιτική ευκαιρία για την ΕΕ»

Στο κείμενο με τίτλο «Οι Ευρωπαίοι απέναντι στον θείο Τραμπ, ένας κίνδυνος και μια ευκαιρία», οι αρθρογράφοι αναγνωρίζουν ως «αντι-συστημική» την ψήφο των Αμερικανών πολιτών, σημειώνοντας πως θα μπορούσε να συσχετιστεί με τις τάσεις και «σ’ αυτή την πλευρά του Ατλαντικού».

«Η νίκη του εκφράζει μια δυσφορία που κερδίζει έδαφος κυρίως στην εργατική και σ’ ένα τμήμα της μεσαίας τάξης, καθώς η καρδιά της διαδικασίας της παγκοσμιοποίησης κινείται όλο και πιο μακριά από τον δυτικό κόσμο: μια δυσφορία που προκαλείται από ένα οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτικό ξεδίπλωμα του παγκόσμιου συστήματος που βιώνεται με ένα πολύ αμφίθυμο τρόπο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο του Ινστιτούτου Ντελόρ, ενώ υπογραμμίζονται τα «μαθήματα» που πρέπει να πάρουν οι Ευρωπαίοι από αυτές τις εξελίξεις, «καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια προκειμένου να επαναρρυθμιστεί η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης σε μια κατεύθυνση πιο ευνοϊκή για τις αξίες μας και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας».

Πρώτα-πρώτα, οι αρθρογράφοι προτείνουν την ενίσχυση της «συλλογικής ασφάλειας» μέσω της βελτίωσης της αστυνομίας και της νομικής συνεργασίας, της ενδυνάμωσης των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, αλλά και της ανάληψης ενός πιο αποφασιστικού ρόλου σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Επιπρόσθετα, παραπέμποντας στο μετά-Τραμπ μανιφέστο της ‘Αγγελα Μέρκελ περί κοινών αρχών και αξιών στη βάση των οποίων έχει χτιστεί η διατλαντική συνεργασία, οι αρθρογράφοι επισημαίνουν την ανάγκη να συνεχίζει η Ευρώπη να υπερασπίζεται τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου καθώς και να σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα, την ισότητα των φύλων και τις μειονότητες.

Τέλος, καλούν την ΕΕ «να υπερασπιστεί και να προωθήσει ένα μοντέλο ανάπτυξης» του οποίου στόχος να είναι ο συνδυασμός της «οικονομικής αποτελεσματικότητας με την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος», ένα μοντέλο, από το οποίο, όπως αναφέρουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη διατηρήσει τις αποστάσεις τους λόγω της «προτεραιότητας» που δίνουν στην οικονομική αποτελεσματικότητα και από το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ «ενδέχεται σύντομα να απομακρυνθεί περισσότερο».

«Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί ταυτόχρονα κίνδυνο και γεωπολιτική ευκαιρία για την ΕΕ. Η ΕΕ θα είναι σε θέση να επωφεληθεί από αυτήν, υπό την προϋπόθεση ότι τα κράτη-μέλη και οι πολίτες της θα αδράξουν την ευκαιρία σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, αντί να συναγωνίζονται μάταια για την εύνοια ενός εταίρου που σε κάθε περίπτωση είναι πιο πιθανό στο μέλλον να κατευθύνει το βλέμμα του αλλού, ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι έχει κάνει στο παρελθόν» καταλήγει το άρθρο του Ινστιτούτου Ντελόρ.

Tags
Back to top button