Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας έθιξε το θέμα επισκέψεως του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ.
– Σεβασμιώτατε, πώς αξιολογείτε το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαρακτήρισε τον Μπάιντεν «ο πρόεδρός μας»;
– Όπως είναι γνωστό, η πλειονότητα του ποιμνίου του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως διαμένει όχι στην Τουρκία, αλλά ειδικά στις ΗΠΑ. Η ελληνική διασπορά σε αυτή τη χώρα είναι ο μεγαλύτερος χορηγός του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, προωθεί τα συμφέροντά του στους υψηλούς διαδρόμους της εξουσίας. Επομένως δεν βλέπω κάτι το εκπληκτικό σε αυτή την έκφραση από τα χείλη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, για τον οποίο ο προσανατολισμός στις ΗΠΑ είναι στρατηγικός και δεν αποκρύπτεται.
– Σκέπτονται άραγε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κηρύσσοντας μετά τη συνάντηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Μπλίνκεν «την προσήλωση των ΗΠΑ στην υποστήριξη των θρησκευτικών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο», για τις ελευθερίες των διωκόμενων πιστών της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, για τους πιστούς του Μαυροβουνίου, όπου υποστηρίζεται το σχίσμα;
Μήνυμα του Μητροπολίτη Πατρών για την 28η Οκτωβρίου: Όσοι Έλληνες, υψώστε την ελληνική σημαία παντού
– Όπως είναι γνωστό, η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών επέδειξε άμεσο ενδιαφέρον για τη δημιουργία της σχισματικής «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» (ΟΕΟ). Ο πρώτος, ο οποίος συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα ηγέτη αυτής της δομής, ήταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Δεν εκπλήσσει το ότι μέχρι σήμερα δεν ακούσαμε από τις αμερικανικές Αρχές να αποδοκιμάζουν τους διωγμούς κατά της κανονικής Εκκλησίας στην Ουκρανία ή το Μαυροβούνιο. Και φρονώ ότι είναι αμφίβολο πως θα το ακούσουμε.
– Τι εγκυμονούν τα δηλωθέντα κατά τη συνάντηση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σχέδια «απασχόλησης με την ορθόδοξη κοινότητα σε όλο τον κόσμο επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος»; Περί ποίου ενδιαφέροντος και για ποια θέματα γίνεται λόγος;
– Φρονώ ότι δεν πρέπει να απατώμεθα. Ούτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ηγέτης όλου του κόσμου, ούτε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως είναι επικεφαλής όλων των ορθοδόξων χριστιανών. Κανείς δεν εξουσιοδότησε ούτε τον ένα, αλλά ούτε και τον άλλο να εργαστούν «με την ορθόδοξη κοινότητα σε όλο τον κόσμο». Στο παράδειγμα της Ουκρανίας βλέπουμε πού οδηγεί αυτού του είδους η συνεργασία, δηλαδή στο σχίσμα στην Ορθοδοξία και τις διώξεις των πιστών.
– Πώς η επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ θα επηρεάσει την κατάσταση της πλειονότητας των πιστών από την Ουκρανία και τη ζωή των ορθοδόξων στον κόσμο γενικότερα;
– Όπως προείπα οι ΗΠΑ δεν αποκρύπτουν το γεγονός της συμμετοχής τους στη χορήγηση του λεγόμενου αυτοκεφάλου στους Ουκρανούς σχισματικούς. Δύο χρόνια μετά από εκείνα τα γεγονότα βλέπουμε ότι οι απόπειρες να διχαστεί η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν στέφθηκαν με επιτυχία. Η κανονική Εκκλησία, παρά τις διώξεις, αναδείχθηκε ακόμη πιο συσπειρωμένη. Εξαιτίας αυτού δεν πρέπει να αποκλείσουμε την επίταση των διωγμών κατά της κανονικής Ορθοδοξίας στην Ουκρανία μετά την επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ.