Όσο διαρκεί η σοβαρή κρίση στην Ορθοδοξία με αφορμή την ουκρανική Εκκλησία που δίχασε Φανάρι και Μόσχα και “πληγώνει” καθημερινά κάθε Εκκλησία δηλητηριάζοντάς την με πρωτοφανή διχασμό, (όπως για παράδειγμα στην Κύπρο), το Κρεμλίνο δεν είχε βγει μπροστά.
Τις τελευταίες μέρες όμως και χθες με τα νέα “πυρά” Λαβρόφ για τις σχέσεις Φαναρίου-Ουάσινγκτον, η ρωσική πολιτική ηγεσία δείχνει πως αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στο ζήτημα και το εντάσσει στην ευρύτερη κόντρα Ρωσίας-ΗΠΑ....για τα πάντα!
Νέα γαλλικά «πυρά» κατά της Τουρκίας: Με τις «ευλογίες» του Ερντογάν το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων της Λιβύης
Ο Λαβρόφ, λοιπόν, ανακοίνωσε τη χειραγώγηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τις Ηνωμένες Πολιτείες
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της Russia 24 είπε πως “οι Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχουν το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και οι ενέργειές τους δεν έχουν καμία σχέση με τα ιδανικά της Ορθοδοξίας”.
«Έχουμε σαφή κατανόηση ότι οι ενέργειες της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες μανιπουλάρονται άμεσα από την Ουάσιγκτον, δεν έχουν καμία σχέση με τα ιδανικά της Ορθοδοξίας, με τις παραδόσεις βάσει των οποίων οργανώνεται πάντα η αλληλεπίδραση των τοπικών εκκλησιών. Έχουμε κατάφωρη παραβίαση κάτι το οποίο απαιτεί προσπάθειες για την εξουδετέρωση τέτοιων απολύτως απαράδεκτων ενεργειών», δήλωσε ο Λαβρόφ ανοίγοντας....λογαριασμό για μελλοντικές κινήσεις και του Κρεμλίνου στην ορθόδοξη κόντρα των τελευταίων ετών.
Σημείωσε ότι η δημιουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας παρουσιάστηκε ως «κίνημα για κάθε Ορθόδοξο λαό να έχει το δικαίωμα να επιλέξει».
“Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά πώς δημιουργήθηκε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU) . Δεν είναι απλώς μια πρωτοβουλία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου της Κωνσταντινούπολης. Αυτό υπαγορεύεται άμεσα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Καταστρέφοντας την ενότητα της Ορθόδοξης Ρωσίας και Ουκρανίας, δημιουργώντας εκεί μια σχισματική, ανίσχυρη (στην πραγματικότητα) εκκλησία. Το ίδιο ισχύει και για το κανονικό έδαφος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”, πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός προλειαίνοντας το έδαφος για εκκλησιαστικές...εκπλήξεις σε Μαυροβούνιο και Σκόπια προφανώς.
Προ ημερών και ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος απέστειλε χαιρετισμό στους μετέχοντες της ΚΗ᾽ ετήσιας Γενικής Συνελεύσεως της Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεως της Ορθοδοξίας και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο ουκρανικό ζήτημα χαρακτηρίζοντάς
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ πάντως επέμεινε στα θέματα χριστιανικού ενδιαφέροντος όπως για την “αιμορραγία” Χριστιανών και την συστηματική απομάκρυνσή τους από την Μέση Ανατολή.
"Μαζί με το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, διοργανώνουμε ένα ειδικό φόρουμ για τη στήριξη των Χριστιανών στο περιθώριο του ΟΑΣΕ , του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εδώ και αρκετά χρόνια . Συμμετέχουν εταίροι από το Βατικανό, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας , της Ουγγαρίας , της Λευκορωσίας , του Λιβάνου και άλλων χωρών που βλέπουν τον κίνδυνο για την περαιτέρω φυσιολογική, ήρεμη και ασφαλή διαμονή των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς διέφυγαν αφού άρχισαν να φυτεύουν τη «δημοκρατία». «Πρώτα στο Ιράκ , μετά στη Λιβύη , μετά στη Συρία», είπε ο Λάβροφ “καρφώνοντας” πάλι τους Αμερικανούς
"Ο χριστιανικός πληθυσμός πάσχει ιδιαίτερα από τη συριακή σύγκρουση. Η Συρία είναι ένα από τα λίκνα του χριστιανισμού", δήλωσε ο υπουργός στη συνέντευξή του.
Και ο Λαβρόφ δεν σταμάτησε εκεί.... Κατηγόρησε επίσης την «φωτισμένη Δύση» πως παρεμποδίζει την έγκριση δήλωσης εντός του ΟΑΣΕ κατά της Χριστιανοφοβίας, της Ισλαμοφοβίας και τυχόν φοβιών σχετικά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων.
"Είναι απαραίτητο να υψώσουμε μια φωνή υπέρ της διεθνούς κοινότητας όχι μόνο να δώσουμε προσοχή σε αυτό το πρόβλημα, αλλά να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για να περιορίσουμε τη δίωξη των Χριστιανών. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Αλλά έτσι βλέπουν οι συνάδελφοί μας στη Δύση αυτό το ζήτημα. Η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Χριστιανοί, για έβδομο έτος δεν καταφέραμε να εγκρίνουμε ένα έγγραφο εντός του ΟΑΣΕ που θα ύψωνε τη φωνή της παγκόσμιας κοινότητας για την υπεράσπιση των χριστιανών και των μουσουλμάνων στην Ευρώπη , μια δήλωση κατά της ισλαμοφοβίας και της χριστιανοφοβίας,” ανέφερε ο Λαβρόφ.
Σημείωσε ότι η πρόταση για έγκριση του εγγράφου ήρθε πριν από πολύ καιρό, "όταν εγκρίθηκε η Διακήρυξη για το απαράδεκτο θέμα του αντισημιτισμού".
“Μέχρι στιγμής, η «φωτισμένη»Δύση παρεμποδίζει αυτήν την πρωτοβουλία. Αλλά είμαι βέβαιος ότι μαζί με το Πατριαρχείο Μόσχας και με τον με τον υπυορό Εξωτερικών Σχέσεων της Εκκλησίας Μητροπολίτη Ιλαρίωνα θα επιτύχουμε αποτελέσματα” είπε ο Λάβροφ με αφορμή και τα γενέθλια του Ρώσου Ιεράρχη.