Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ηπατίτιδα Β και C σε άνοδο στην Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας

Σημαντικό είναι το φορτίο από την ηπατίτιδα Β και C στην Ευρώπη, σύμφωνα με τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης / Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου υπάρχουν περίπου 3,6 εκατομμύρια μολυσμένα άτομα με τον ιό της ηπατίτιδας Β και 1,8 εκατομμύρια με ηπατίτιδα , σύμφωνα με το

Ο επιπολασμός και των δύο λοιμώξεων ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών και των διαφόρων πληθυσμών, με ιδιαίτερα υψηλή επιβάρυνση μεταξύ διαφόρων ευάλωτων ομάδων, όπως οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι κρατούμενοι και ορισμένοι μεταναστευτικοί πληθυσμοί.

Στοιχεία σοκ από τον ΠΟΥ: Η ηπατίτιδα είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως

Τα αποτελεσματικά προγράμματα εμβολιασμού κατά του HBV (ηπατίτιδα Β) και μια σειρά άλλων στρατηγικών πρόληψης και ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων μέτρων μείωσης της βλάβης που απευθύνονται σε άτομα που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών, συνέβαλαν στη μείωση της επίπτωσης των νέων λοιμώξεων από HBV και HCV (ηπατίτιδα C) σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, παραμένουν προκλήσεις, ιδίως στις υπηρεσίες για ευάλωτες ομάδες, όπως αναφέρει το ECDC.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο σημειώνει ότι απαιτείται επείγουσα αύξηση των εξετάσεων για τον εντοπισμό των ατόμων με HBV και HCV σε πρώιμο στάδιο της λοίμωξής τους και για τη σύνδεση των ατόμων αυτών με τη φροντίδα, προκειμένου να μειωθούν οι επιπλοκές όπως η κίρρωση και ο καρκίνος του ήπατος.

Η πανδημία του κορωνοϊού είχε σημαντικό αντίκτυπο στα ποσοστά των καταγραφών HBV και HCV το 2020 και το 2021, με τις διαταραχές στις υπηρεσίες υγείας να οδηγούν σε μείωση των διαγνωσμένων περιπτώσεων. Η επακόλουθη αύξηση των περιστατικών μετά το 2021 μπορεί να αποδοθεί στο τέλος των περιορισμών, στην αποκατάσταση των συστημάτων υγείας, στις πρωτοβουλίες δοκιμών και στις αλλαγές στην επιτήρηση.

Η πρόληψη της μετάδοσης της ηπατίτιδας Β από τη μητέρα στο παιδί είναι ζωτικής σημασίας για την εξάλειψη. Ενώ τα δεδομένα δείχνουν καλή συνολική πρόοδο σε ολόκληρη την περιοχή όσον αφορά τον προγεννητικό έλεγχο και την κάλυψη του εμβολίου HBV, ορισμένες χώρες εξακολουθούν να χρειάζονται καλύτερα δεδομένα και κλιμάκωση των προγραμμάτων.

Όσον αφορά στη διάγνωση, τα δεδομένα δείχνουν σαφώς ότι πολλές περιπτώσεις HBV και HCV παραμένουν αδιάγνωστες και μεγάλος αριθμός διαγιγνώσκεται αργά στην πορεία της λοίμωξης, όταν αυτή έχει ήδη οδηγήσει σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος.

Αναφορικά με τη θεραπεία, τα δεδομένα δείχνουν υψηλά επίπεδα καταστολής του ιού HBV και θεραπεία της λοίμωξης HCV μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε θεραπεία. Ωστόσο, πολλοί από όσους ζουν με λοιμώξεις HBV και HCV εξακολουθούν να μην λαμβάνουν θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που έχουν διαγνωστεί, γεγονός που δείχνει ότι απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για την αύξηση των εξετάσεων, καθώς και για τη σύνδεση με τη φροντίδα.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ECDC, το 2021 καταγράφηκαν 165 περιστατικά ηπατίτιδας Β, ενώ το 2022 καταγράφηκαν συνολικά 183 περιστατικά, από τα οποία τα 158 είναι χρόνια. Σε ό,τι αφορά στην ηπατίτιδα C, το 2022 καταγράφηκαν 104 περιστατικά, έναντι 43 το 2021. Ο αριθμός, όμως, στην μετά πανδημία εποχή είναι όπως φαίνεται μικρότερος συγκριτικά με τα προ-πανδημικά έτη. Ενδεικτικά, το 2018 δηλώθηκαν 125 περιστατικά ηπατίτιδας C.

Tags
Back to top button