Εκατομμύρια αμερικανοί πολίτες από τις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις επωφελούνται από το σύστημα υποχρεωτικής ασφάλισης που είχε θεσπίσει ο Μπαράκ Ομπάμα και είχε στοχοποιήσει ήδη από τις αρχές του προεκλογικού αγώνα ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου θεωρεί ότι το σύστημα δεν είναι βιώσιμο και επιπλέον αποτελεί αντικίνητρο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Η κατάργηση του Obamacare θα ήταν μία από τις πρώτες προτεραιότητές του. Όμως οι αντιδράσεις ήταν καταλυτικές, ακόμα και από τους Ρεπουμπλικανούς: την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στο σημείο να απευθύνει τελεσίγραφο στο ίδιο του το κόμμα, λέγοντας ότι, αν μέχρι το βράδυ δεν συγκεντρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία, θα αποσύρει το νομοσχέδιο.
Τελικά η πλειοψηφία δεν βρέθηκε και ο νέος πρόεδρος αναγκάστηκε να πάρει πίσω την «αντι-μεταρρύθμιση» στην υγεία. Ωστόσο θα επανέλθει δριμύτερος, δηλώνει ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς το βράδυ του Σαββάτου, μιλώντας σε επιχειρηματίες στη Δυτική Βιρτζίνια και επιρρίπτοντας την ευθύνη για το «φιάσκο» των Ρεπουμπλικανών στη Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. «Η Νάνσι Πελόζι έκανε λόγο για μία νίκη του αμερικανικού λαού. Αλλά η Δυτική Βιρτζίνια ξέρει καλύτερα: δεν ήταν νίκη του αμερικανικού λαού, ήταν μία νίκη για το στάτους κβο στην Ουάσιγκτον. Ήταν μία νίκη για την καταστροφή που λέγεται Obamacare. Αλλά σας υπόσχομαι ότι αυτή η νίκη δεν θα κρατήσει πολύ…» προειδοποιεί ο Μάικ Πενς.
Ευθύνεται όμως η δημοκρατική μειοψηφία, γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κατάφερε να κινητοποιήσει την πλειοψηφία που ο ίδιος, θεωρητικά, διαθέτει στο Κογκρέσο; Ο Τραμπ μέτρησε 120 κατ΄ιδίαν συναντήσεις με ρεπουμπλικανούς βουλευτές, στις οποίες μοίρασε υποσχέσεις, απειλές και τελεσίγραφα. Ακόμη περισσότερη δουλειά έκανε ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο Κογκρέσο Πωλ Ράιαν. Αλλά τα εσωκομματικά πυρά συνεχίζονται και μάλιστα από διαφορετικές κατευθύνσεις: από τη μία πλευρά οι μετριοπαθείς βουλευτές των Ρεπουμπλικανών δεν θέλουν να καταργηθεί η υποχρεωτική ασφάλιση για εκατομμύρια Αμερικανούς, ενώ από την άλλη πλευρά οι ακραιφνείς συντηρητικοί, οι οποίοι απορρίπτουν οποιαδήποτε ανάμιξη του κράτους στην υγεία, θεωρούν ότι το νομοσχέδιο Τραμπ δεν αποδομεί πλήρως τη μεταρρύθμιση Ομπάμα.
Το σχόλιο του Μάικ Πενς: «Ο πρόεδρος και εγώ είμαστε ευγνώμονες στον Πωλ Ράιαν που συνέδραμε στην προσπάθειά μας να καταργήσουμε το Obamacare, αλλά το Κογκρέσο δεν είναι έτοιμο. Το είδατε κι εσείς αυτό. Από τη στιγμή που βρέθηκαν στο δρόμο μας όλοι οι Δημοκρατικοί, αλλά και κάποιοι Ρεπουμπλικανοί, γυρνάμε πάλι εκεί που είμαστε και πριν». Σε κάθε περίπτωση ο αντιπρόεδρος Πενς τονίζει ότι θα υπάρξει συνέχεια, ενώ επαναλαμβάνει τη γνωστή κριτική των Ρεπουμπλικανών στις μεταρρυθμίσεις που είχε προωθήσει ο προηγούμενος ένοικος του Λευκού Οίκου. «Όλες οι υποσχέσεις που συνδέονται με το Obamacare, δεν έχουν εκπληρωθεί» λέει ο Μάικ Πενς. «Όταν υπεγράφη πριν από επτά χρόνια μας είπαν, ότι αν είστε ευχαριστημένοι με τον γιατρό σας, μπορείτε να τον κρατήσετε. Δεν ισχύει. Είπαν ότι αν θέλετε μπορείτε να κρατήσετε το πρόγραμμα περίθαλψης που έχετε. Δεν ισχύει. Είπαν ότι θα μειωθεί το κόστος της ιατρικής κάλυψης. Ούτε κι αυτό ισχύει».
Η «μεταβολή» στο Obamacare προστίθεται σε μία σειρά ανεκπλήρωτων όσο και διαμφισβητούμενων υποσχέσεων του Τραμπ. Τα δικαστήρια έχουν σταματήσει τη «γενική απαγόρευση εισόδου» σε μουσουλμάνους, ενώ το Τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, ελλείψει πόρων, δεν φαίνεται να κατασκευάζεται στο άμεσο μέλλον. Πάντως οι οπαδοί του Τραμπ δεν αποθαρρύνονται. Για την Κυριακή είχαν προγραμματίσει διαδηλώσεις υπέρ του νέου προέδρου σε 40 πόλεις των ΗΠΑ. Το μεσημέρι μάλιστα οπαδοί και αντίπαλοι του Τραμπ συγκρούστηκαν κοντά στο Λος Άντζελες, με αποτέλεσμα να επέμβει η αστυνομία και να γίνουν τουλάχιστον τέσσερις συλλήψεις.