Έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να ανανεώσει τα μέτρα της κατά της ψηφιακής κωδικοποίησης για τις πλατφόρμες επικοινωνίας. Όπως είχε σχολιάσει και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, David Cameron, έπειτα από τις επιθέσεις στην Charlie Hebdo στο Παρίσι, η υπουργός εσωτερικών της Αγγλίας, Amber Rudd, περιέγραψε την ανικανότητα της κυβέρνησης να διαβάζει τα κρυπτογραφημένα μηνύματα των υπηρεσιών επικοινωνίας ως «εντελώς απαράδεκτη».
«Χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι οργανισμοί όπως το WhatsApp δεν αποτελούν κρυφή πλατφόρμα επικοινωνίας τρομοκρατών», ανέφερε ο Rudd στο BBC. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι μυστικές υπηρεσίες έχουν πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα μηνύματα υπηρεσιών όπως το WhatsApp».
Τα σχόλια της Rudd επικρίθηκαν εξαιτίας της προφανούς έλλειψης τεχνολογικών γνώσεων, ενώ ενισχύουν την μαινόμενη μάχη ανάμεσα στις κυβερνήσεις και στις εταιρείες, που προσπαθούν να προστατέψουν τα δεδομένα τους και αυτά των χρηστών τους. Έπειτα από την επίθεση στο San Bernardino τον Δεκέμβριο του 2015, η αμερικάνικη κυβέρνηση υπέβαλλε αντίστοιχα παράπονα, απαιτώντας από την Apple να ξεκλειδώσει τα δεδομένα ενός iPhone, που άνηκε σε έναν από τους δράστες. Στη Βραζιλία, η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πρόσβαση στο WhatsApp σε πολλές περιπτώσεις εξαιτίας αδυναμίας της συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την πλατφόρμα επικοινωνίας.
Οι ειδικοί αναφέρουν τους κινδύνους πρόσβασης σε τέτοιες κρυπτογραφημένες υπηρεσίες. ««Μια τέτοια κίνηση θα βάλει σε κίνδυνο εκατομμύρια χρήστες. Όλοι χρησιμοποιούμε την κωδικοποίηση για να προστατεύσουμε τις επικοινωνίες μας, τις αγορές μας και τις τραπεζικές μας κινήσεις», αναφέρει ο Jim Killock, ειδικός ασφαλείας δεδομένων. «Είναι δύσκολο να αναγκάσει η βρετανική κυβέρνηση μια αμερικάνικη εταιρεία, όπως τη WhatsApp, να συμμορφωθεί», ανέφερε ο Killock στο The Verge.
Η Rudd αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους τεχνολογικών εταιρειών, όπως το Facebook και το WhatsApp αργότερα μες στην εβδομάδα.