Η Uber ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει υπογράψει μια συμφωνία με τη NASA για την ανάπτυξη νέων concepts μη επανδρωμένης διαχείρισης κυκλοφορίας (Unmanned Traffic Management – UTM) και μη επανδρωμένων συστημάτων αεροσκαφών (Unmanned Aerial Systems).
Σκοπός είναι η ασφαλή και αποδοτική λειτουργία μικρών μη επανδρωμένων συστημάτων αεροσκαφών (UAS) σε χαμηλά ύψη από το έδαφος.
Η συμμετοχή της Uber στο έργο UTM της NASA θα βοηθήσει στον στόχο της εταιρείας να ξεκινήσει επίδειξη πτήσεων της uberAIR σε επιλεγμένες πόλεις των ΗΠΑ μέχρι το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη συνεργασία της Uber με μια ομοσπονδιακή κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ που στοχεύει στη λειτουργία ενός παγκόσμιου δικτύου διαμοιρασμένης εναέριας μετακίνησης.
Η Uber σήμερα κυκλοφόρησε επίσης ένα βίντεο που παρουσιάζει πώς θα είναι μια πτήση με την υπηρεσία uberAIR.
Η Uber σκοπεύει να διερευνήσει και άλλες ευκαιρίες συνεργασίας με τη NASA, οι οποίες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα μιας νέας αγοράς αστικής μετακίνησης από αέρος. Αυτή η συνεργασία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της NASA για τα UTM, η οποία περιλαμβάνει πολλούς δημόσιους, ακαδημαϊκούς και ιδιωτικούς εταίρους.
Ο Εθνικός Νόμος για τη Αεροναυτική και το Διάστημα παρέχει στη NASA τη μοναδική εξουσιοδότηση να συνάπτει Συμφωνίες Δράσης για το Διάστημα (SAAs) με εταίρους για να προωθήσει τους στόχους της αποστολής και του προγράμματος της NASA, επιτρέποντας στα δύο μέρη να μεταφέρουν πληροφορίες και να συνεργαστούν πάνω σε συγκεκριμένους στόχους.
Ο Dr Parimal Kopardekar, ο οποίος είναι Ανώτερος Τεχνολόγος Συστημάτων Αερομεταφορών στη NASA, στο ερευνητικό κέντρο Ames, θα είναι το βασικό πρόσωπο που θα προΐσταται της ομάδας εργασίας μεταξύ της Uber και της NASA.
Βάσει της συμφωνίας, η Uber θα συμμετάσχει σε μια ομάδα συνεργατών από τη βιομηχανία που συνεργάζονται με τη NASA για την ανάπτυξη νέων ιδεών και τεχνολογιών UTM που θα επιτρέψουν την ασφαλή και αποδοτική λειτουργία μικρών UAS σε χαμηλά ύψη από το έδαφος. Οι δραστηριότητες πτήσης του UTM, η ανάπτυξη λογισμικού και οι συναφείς επιθεωρήσεις αερομεταφορών και τεχνολογίας λαμβάνουν χώρα στα σημαντικά επίπεδα «τεχνολογικής ικανότητας» (TCL). Η Uber θα επικεντρώσει τις προσπάθειες συνεργασίας της ειδικά στο TCL-4, το οποίο αναπτύσσει απαιτήσεις και τεχνολογικές επιδείξεις για τις αστικές αεροπορικές πτήσεις/λειτουργίας.
Ο Chief Product Officer της Uber, Jeff Holden, δήλωσε: «Αυτή η Συμφωνία στο πλαίσιο του Διαστημικού Νόμου ανοίγει το δρόμο για την Uber να συνεργαστεί με τη NASA για την ανάπτυξη της νέας γενιάς τεχνολογίας διαχείρισης του εναέριου χώρου. Το uberAIR θα εκτελεί πολύ περισσότερες πτήσεις στις πόλεις σε καθημερινή βάση από ποτέ άλλοτε. Οι πτήσεις αυτές για να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα θα απαιτηθεί μια θεμελιώδη αλλαγή στις τεχνολογίες διαχείρισης του εναέριου χώρου. Ο συνδυασμός της τεχνογνωσίας της Uber στην τεχνολογία λογισμικού με την εμπειρία της NASA για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού είναι ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός για το Uber Elevate».