Πέρασαν 32 ολόκληρα έτη από μία από τις χειρότερες τραγωδίες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αυτή του Χέιζελ. Συνολικά 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Ήταν ένας πραγματικά τελικός της ντροπής ο οποίος ίσως να μην έπρεπε να είχε διεξαχθεί ποτέ. Η τραγωδία ήταν αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός οπαδών σε εξέδρα, η κακή αστυνόμευση των Βέλγων και οι Άγγλοι χούλιγκαν.
Το "άγνωστο" γεγονός
Οι περισσότεροι θεωρούν πως όλα ξεκίνησαν ώρες πριν τον τελικό ανάμεσα στη Γιουβέντους και στη Λίβερπουλ. Άγγλοι οπαδοί βρίσκονταν παντού στις Βρυξέλλες, επιδιδόμενοι στην αγαπημένη τους ασχολία, την κατανάλωση αλκοόλ. Αρκετοί όντας και μεθυσμένοι είχαν γίνει επιθετικοί, με την αστυνομία να αδυνατεί να τους περιορίσει. Είχαν ήδη ξεσπάσει οι πρώτες αψιμαχίες.
Ωστόσο, υπάρχει ένα γεγονός που διαφεύγει της προσοχής. Πριν έναν χρόνο η Λίβερπουλ είχε κατακτήσει τον τελικό μέσα στην Ιταλία, στη Ρώμη, κερδίζοντας μάλιστα την Ρόμα στα πέναλτι. Με τη λήξη του αγώνα ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια με τους Ιταλούς να επιτίθονται στους Άγγλους και υπήρξαν και τραυματισμοί.
Αρκετοί εκτιμούν πως κάποιοι Άγγλοι ήθελαν "εκδίκηση" ενώ υπήρξαν φήμες για συνεργασία οπαδών και άλλων αγγλικών ομάδων όπως της Νιούκαστλ, της Γουέστ Χαμ και της Μίλγουολ για να χτυπήσουν τους Ιταλούς.
Το ιστορικό της τραγωδίας
Οπαδοί της Λίβερπουλ την ημέρα του τελικού με τη Γιουβέντους, πιωμένοι και εκτός ελέγχου σχεδόν... εισέβαλαν στο «Χέιζελ» λίγα λεπτά πριν τη σέντρα του αγώνα. Εκμεταλλευόμενοι τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, έσπασαν τα διαχωριστικά κιγκλιδώματα και οπλισμένοι με λοστούς, μαχαίρια και μπουκάλια επιτέθηκαν στους οπαδούς της Γιουβέντους. Κάποιοι Ιταλοί προσπάθησαν να αντεπιτεθούν και η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου. Μπροστά στη μανία των Άγγλων οι Ιταλοί υποχώρησαν, δημιουργήθηκε πανικός, οι οπαδοί της Γιουβέντους έτρεξαν προς την ουδέτερη ζώνη και όσοι ήταν κοντά στον τοίχο συνεθλίβησαν.
Οι νεκροί έφτασαν τους 39 άνθρωποι, 32 Ιταλοί, τέσσερις Βέλγοι, δύο Γάλλοι και ένας Ιρλανδός και αρκετές εκατοντάδες οι τραυματίες.
Ενώ υπήρχαν σώματα πεσμένα στο έδαφος, μαινόμενοι φίλοι και οπαδοί της Γιουβέντους έτρεξαν προς το μέρος εκείνων της Λίβερπουλ, θέλοντας να πάρουν εκδίκηση. Ακολούθησαν νέες μάχες μικρότερης όμως έντασης.
Μία νίκη που επισκιάστηκε από τις διαιτητικές αποφάσεις
Ο αγώνας έγινε κάτω από τη σκιά των νεκρών και των τρομακτικών επεισοδίων. Ο διαιτητής από την Ελβετία Ντάινα βοήθησε με σχεδόν σκανδαλώδη τρόπο τη "Βέκια Σινιόρα" σε καθοριστικά σημεία. Στο 56', ο Μπόνιεκ ανατράπηκε εκτός περιοχής, αλλά ο ρέφερι υπέδειξε πέναλτι, με τον Πλατινί να σκοράρει από την άσπρη βούλα. Έσπευσε να πανηγυρίσει με αποτέλεσμα να προκαλέσει νέες αντιδράσεις. Σα να μην έφτανε αυτό, ο διαιτητής δεν έδωσε καθαρό πέναλτι σε ανατροπή του Γουίλαν, στερώντας από τη Λίβερπουλ την ευκαιρία στην ισοφάριση. Κι όλα αυτά ενώ τα επεισόδια των φίλων της Γιούβε με την αστυνομία δεν είχαν σταματήσει. Υπήρχαν δεκάδες νεκροί και κάποιοι αποφάσισαν πως έπρεπε να συνεχίζεται να παίζεται ποδόσφαιρο.
Οι... ευθύνες
Παρά το γεγονός ότι η βελγική αστυνομία αποδείχτηκε εντελώς ανέτοιμη και το ότι το γήπεδο δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, η ευθύνη επιρρίφθηκε σχεδόν αποκλειστικά στους Βρετανούς.
Μόλις πέντε αξιωματικοί είχαν τοποθετηθεί ανάμεσα στις ζώνες Χ και Ζ, παρά τις προειδοποιήσεις.
Χρόνια μετά την τραγωδία, ο αξιωματικός Γιόχαν Μαχί, ο υπεύθυνος για την ασφάλεια της Ζώνης Ζ, καταδικάστηκε για εγκληματική αμέλεια. Το 1988 ο επικεφαλής της βελγικής FA, Άλμπερτ Ρούσενς, τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή. Μιλάμε για τον άνθρωπο που επέτρεψε στους οπαδούς της Γιουβέντους να πάρουν εισιτήρια σε ζώνες που έπρεπε να βρίσκονται μόνο οπαδοί της Λίβερπουλ.
Όσο για το γήπεδο... παλαιό, με τεράστιες ελλείψεις και "κενά". Αυτά πάντως δεν εμπόδισαν τον παρατηρητή της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Γκούντερ Σνάιντερ να αθωώσει τόσο τους διοργανωτές του αγώνα, όσο και τους αρμόδιους του γηπέδου, όπως και τη βελγική αστυνομία.
Είναι γεγονός πως οι οπαδοί της Γιουβέντους είχαν λιγότερες ευθύνες, εντούτοις προκάλεσε τουλάχιστον ερωτηματικά μαρτυρία για ύπαρξη Ιταλών οπαδών με όπλα, όπως και η απειλή οπαδού της Γιουβέντους σε αστυνομικό με καραμπίνα!
Στις 31 Μαΐου, η Μάργκαρετ Θάτσερ πίεσε την αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία να αποσύρει τους αγγλικούς συλλόγους από τις διεθνείς διοργανώσεις. Δύο μέρες αργότερα, η ΟΥΕΦΑ τους αποβάλλει από τις διοργανώσεις της για "αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα".
Η βρετανική Αστυνομία εξέτασε το βίντεο του αγώνα και συνέλαβε 27 άτομα με την υποψία της ανθρωποκτονίας. Το 1989, ύστερα από δίκη πέντε μηνών στο Βέλγιο, 14 οπαδοί της Λίβερπουλ καταδικάστηκαν σε τρία χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αλλά ουδείς εξέτισε ποινή κάθειρξης.