Στα αιτήματα της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου και του Μπαχρέιν περιλαμβάνεται η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων του Κατάρ με το Ιράν και το κλείσιμο του δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera.
Παράλληλα ζητούν να κλείσει η στρατιωτική βάση της Τουρκίας στο Κατάρ και να τερματιστεί η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, να διακοπούν οι σχέσεις με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου, το Ισλαμικό Κράτος, την αλ Κάιντα κλπ, να παραδοθούν όλοι οι ύποπτοι για υποθέσεις τρομοκρατίας, καθώς και να καταβληθεί ένα απροσδιόριστο ποσό ως αποζημίωση. Ο κατάλογος συνοδεύεται κι από ένα τελεσίγραφο δέκα ημερών.
Σήμερα όμως στις 23 Ιουνίου, η Τουρκία απέρριψε την έκκληση τεσσάρων αραβικών κρατών για το κλείσιμο της στρατιωτικής βάσης της στο Κατάρ καθώς δήλωσε πως η βάση είναι εγγυητής ασφαλείας στον Κόλπο και ότι το κλείσιμό της θα δημιουργούσε προβλήματα στις σχέσεις της με την Ντόχα.
Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ δήλωσε στο NTV ότι δεν είναι ενήμερος σχετικά με τη συγκεκριμένη αίτηση αλλά ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα δεν σχεδιάζει να επανεξετάσει τη συμφωνία που έχει κάνει με το Κατάρ, η οποία και οδήγησε στην δημιουργία της βάσης, γράφει το Reuters.
Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας έκανε τις δηλώσεις αφού ένας αξιωματούχος από τα τέσσερα αραβικά κράτη που μποϊκοτάρουν το Κατάρ για δήθεν υποστήριξη της τρομοκρατίας, δήλωσε ότι είχαν στείλει στη Ντόχα ενα κατάλογο 13 αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του κλεισίματος της στρατιωτικής εγκατάστασης.
"Εάν υπάρχει τέτοιο αίτημα, αυτό θα σημαίνει παρέμβαση στις διμερείς σχέσεις", δήλωσε ο Ισίκκ υποδεικνύοντας αντ 'αυτού ότι η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει να ενισχύει την παρουσία της στο Κατάρ.
Πέντε τεθωρακισμένα οχήματα και 23 στρατιωτικοί έφτασαν στην Ντόχα την Πέμπτη σε μια εξέλιξη, που σύμφωνα επιτελείο των ΕΔ της Τουρκίας, είναι τα πλαίσια στρατιωτικής εκπαίδευσης και συνεργασίας. Περίπου 88 Τούρκοι στρατιώτες ήταν ήδη στο Κατάρ, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι αναμένεται κοινή άσκηση από τουρκικές δυνάμεις και δυνάμεις του Κατάρ μετά την ισλαμική εορτή του Eid al-Fitr που ξεκινάει την Κυριακή. Ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών που αποστέλλονται στο κράτος του Κόλπου θα μπορούσε τελικά να φτάσει τους 1.000.
"Η ενίσχυση της τουρκικής βάσης θα είναι ένα θετικό βήμα όσον αφορά την ασφάλεια του Κόλπου", δήλωσε ο Ισίκ. "Η επανεξέταση της βασικής συμφωνίας με το Κατάρ δεν είναι στα σχέδια μας."
Η Τουρκία, η οποία προσπάθησε πολύ να διαδραματίσει το ρόλο του περιφερειακού μεσολαβητή, ανησυχεί επίσης για την ανατροπή των άλλων συμμάχων της στον Κόλπο, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, και ο Ίσιικ δήλωσε ότι η Άγκυρα ελπίζει ότι οι εντάσεις για το Κατάρ θα μπορούσαν να επιλυθούν χωρίς κρίση.
Ο Ισίσκ δήλωσε ότι η παρουσία της Τουρκίας στο Κατάρ πρέπει να θεωρηθεί ως όφελος για ολόκληρο τον Κόλπο. "Η βάση στο Κατάρ είναι και τουρκική βάση αλλά μια βάση που θα διατηρήσει την ασφάλεια του Κατάρ και της περιοχής", δήλωσε.
Η στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας για το Κατάρ έχει συνδυαστεί με ενισχυμένους εμπορικούς δεσμούς.
Ο υπουργός Εμπορίου Bulent Tufenkci δήλωσε ότι οι τουρκικές εξαγωγές στο Κατάρ έχουν τριπλασιαστεί από τότε που οι τέσσερις αραβικές χώρες ξεκίνησαν να μποϊκοτάρουν το κράτος του Κόλπου νωρίτερα αυτό το μήνα.
"Από τις 5 Ιουνίου, οι εξαγωγές προς το Κατάρ ανήλθαν σε 32,5 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία 12,5 εκατομμύρια δολάρια είναι τρόφιμα, ποσοστό που είναι τριπλάσιο από το κανονικό επίπεδο", δήλωσε ο Tufenkci στους δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις στις 5 Ιουνίου, ισχυριζόμενες ότι το Κατάρ χρηματοδοτεί τρομοκράτες, κάτι το οποίο αρνείται κατηγορικά το Κατάρ.
Αυτήν την εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον άσκησε κριτική στις αραβικές χώρες, καλώντας τις να παρουσιάσουν άμεσα τις απαιτήσεις τους και να λύσουν το μποϊκοτάζ του Κατάρ.