Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η Ρωσία απειλεί να επεκτείνει την «ουδέτερη ζώνη» στην Ουκρανία εάν το Κίεβο λάβει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς

Η Ρωσία θα πρέπει να επεκτείνει αυτό που θεωρεί «ουδέτερη ζώνη» εντός της Ουκρανίας εάν το Κίεβο λάβει προηγμένα συστήματα κατευθυνόμενων πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ την Τετάρτη.

Ο Λευκός Οίκος είπε τον περασμένο Οκτώβριο ότι είχε διαθέσει στο Κίεβο έναν τύπο συστήματος ATACMS ικανό να πλήξει στόχους σε απόσταση έως και 165 χιλιομέτρων. Όμως το νέο πακέτο που ετοιμάζεται τώρα έπειτα από την έγκριση ενός νομοσχεδίου από το Κογκρέσο αναμένεται να περιλαμβάνει έναν τύπο πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς, 300 χλμ.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την Ουκρανία, το πρώτο αποτέλεσμα του νομοσχεδίου Ουκρανίας-Ισραήλ, το οποίο δεν έχει υπογραφεί ακόμη από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters την Τρίτη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε προχθές, Δευτέρα, πως το Κίεβο θα παραλάβει μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους ATACM και ευχαρίστησε την Ουάσιγκτον.

Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυραύλους για να χτυπήσει στόχους βαθύτερα μέσα στην περιοχή που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, ειδικά στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε  από τη Ρωσία το 2014.

Οι ATACM (Army Tactical Missile Systems) τοποθετούνται πάνω σε φορτηγά και μπορούν να πετούν με ταχύτητα τριών Μαχ, σημαντικά μεγαλύτερη από τους βρετανικούς και γαλλικούς πυραύλους κρουζ που βρίσκονται σήμερα στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς την Τετάρτη για το ενδεχόμενο το νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία να περιλαμβάνει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς ATACMS, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η θέση της Ρωσίας για το θέμα, την οποία έχει σκιαγραφήσει πολλές φορές από τον Μάιο, παραμένει αμετάβλητη.

Το Κρεμλίνο δήλωσε τον περασμένο μήνα πως ο μοναδικός τρόπος να προστατευθεί το ρωσικό έδαφος από τις ουκρανικές επιθέσεις -το οποίο όπως λέει περιλαμβάνει τέσσερις περιοχές τις οποίες η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία- είναι να έχει μια «ουδέτερη ζώνη» έτσι ώστε τα ουκρανικά πυρά να μην φθάνουν σε ρωσικό έδαφος.

Η Μόσχα θα αναγκαστεί να επεκτείνει αυτό που αποκαλεί «ουδέτερη ζώνη» στην Ουκρανία εάν παραδοθούν πύραυλοι μεγαλύτερου βεληνεκούς, εξήγησε. «Τίποτα δεν αλλάζει από αυτή την άποψη», επέμεινε ο Πεσκόφ. Οι ATACM (Army Tactical Missile Systems) τοποθετούνται πάνω σε φορτηγά και μπορούν να πετούν με ταχύτητα τριών Μαχ, σημαντικά μεγαλύτερη από τους βρετανικούς και γαλλικούς πυραύλους κρουζ που βρίσκονται σήμερα στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο είπε τον περασμένο μήνα ότι ο μόνος τρόπος για την προστασία του ρωσικού εδάφους - το οποίο λέει ότι περιλαμβάνει, εκτός από την Κριμαία, τέσσερις άλλες περιοχές που προσάρτησε η Μόσχα τον Σεπτέμβριο του 2022 από την Ουκρανία (Ντονέτσκ, ανατολικό Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορόζιε, στο νότο) - από τις ουκρανικές επιθέσεις είναι να υπάρχει μια «ουδέτερη ζώνη»  στην Ουκρανία, ώστε αυτή η περιοχή να βρίσκεται εκτός του εύρους δράσης των ουκρανικών πυροβόλων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε πέρυσι πως οι ρωσικές δυνάμεις θα απαντήσουν στην παράδοση δυτικών όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο προσπαθώντας να απωθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις ακόμη πιο μέσα από τα σύνορα.

Η παράδοση όπλων από τις ΗΠΑ, που δεν είναι πιθανό να ανακοινωθεί όταν συμβεί, μπορεί να ορίζει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους ATACM για να πλήξει στόχους μέσα στην ίδια τη Ρωσία., σημειώνει το Reuters.

Tags
Back to top button