Το 1937, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Tubingen της Γερμανίας, Στήβεν Λες, ανακοίνωσε πως ανακάλυψε νέα μαρτυρία σχετικά με την Ανάσταση του Χριστού σε μια επιγραφή πάνω σε ελληνικό μάρμαρο και γραμμένη με ελληνική γραφή, η οποία είχε εντοπιστεί στη Ναζαρέτ το 1878.
Η εν λόγω επιγραφή, γνωστή με το όνομα «Επιγραφή της Ναζαρέτ», παρουσιάζει το κείμενο ενός διατάγματος πιθανόν του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Καλιγούλα, με το οποίο αποφάσιζε να τιμωρεί με θάνατο όποιον επιχειρούσε να ανορύξει τάφους.
Αφορμή της έκδοσης του συγκεκριμένου διατάγματος υπήρξε ένα επεισόδιο μέγιστης σπουδαιότητας, το οποίο συσχετιζόταν με την Ανάσταση του Χριστού. Οι Φαρισαίοι κατηγορούσαν τους Αποστόλους ότι σκόπευαν να κλέψουν το σώμα του Ιησού από τον τάφο Του. Έτσι, ανέφεραν τις υποψίες τους στον Αυτοκράτορα της Ρώμης, ο οποίος και προέβη στην έκδοση του σχετικού αυστηρού διατάγματος.
Επομένως, η «Επιγραφή της Ναζαρέτ», που περιγράφει λεπτομερώς το διάταγμα του Καλιγούλα περί απαγόρευσης ανόρυξης τάφων με την ποινή του θανάτου, αποτελεί την πρώτη μη χριστιανική μαρτυρία σχετικά με την Ανάσταση του Χριστού.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Η ΒΡΑΔΥΝΗ», στις 29/06/1937…