Τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ξανά η αγορά με την καθυστέρηση στην αξιολόγηση αποτυπώνουν τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο μπήκε λουκέτο σε 8.511 επιχειρήσεις την ώρα που άνοιξαν 7.687, δημιουργώντας ένα «έλλειμμα» 924 επιχειρήσεων.
«Πρωταθλήτριες» στα λουκέτα αναδείχθηκαν οι ατομικές εταιρείες με 6.065 «λουκέτα». Ακολουθούν οι ομόρυθμες εταιρείες με 1.057 κατεβασμένα ρολά και οι ΕΠΕ με 466.
Και σε επίπεδο ενάρξεων, όμως, οι ατομικές επιχειρήσεις είχαν την τιμητική τους αφού ιδρύθηκαν 4.472 τέτοιες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.
Παράλληλα αυξάνεται σταθερά, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, η «δημοτικότητα» των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ) που είναι γνωστές και ως «επιχειρήσεις του ενός ευρώ» καθώς το πρώτο τρίμηνο συστάθηκαν 1.788 ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και 712 εγγραφές στους καταλόγους του ΓΕΜΗ που αφορούν σε Ο.Ε.
«Πρωταθλητές» στην ανεργία
Διατηρεί την «πρωτιά» στην ανεργία η Ελλάδα, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε χθες η Eurostat.
Παρότι το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπεσε κατά 0,1% τον Φεβρουάριο, η Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση στην ανεργία ανάμεσα στις χώρες της Ένωσης, με ποσοστό 23,1% (Δεκέμβριος 2016), αλλά και στην ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών, με το συγκλονιστικό ποσοστό του 45,2% (Δεκέμβριος 2016).
Ειδικότερα, στην Ελλάδα ο αριθμός των ανέργων το Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στα 1,101 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 19,5% και στις γυναίκες στο 27,6%.