Μπορεί η NASA να διέψευσε πρόσφατα μια τελείως τρελή συνωμοσιολογική θεωρία περί ύπαρξης στρατόπεδου συγκέντρωσης με παιδιά σκλάβους στον πλανήτη Άρη, όμως στην… πραγματική ζωή συνεχίζει να ασχολείται με τις επιστημονικές της έρευνες και να εξετάζει το ενδεχόμενο της μελλοντικής αποίκησης του «κόκκινου πλανήτη».
Μάλιστα, πρόκειται σύντομα να δοκιμάσει τεχνολογία που ίσως καταφέρει να καταστήσει εφικτή την επιβίωση του ανθρώπου στον Άρη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Independent.
Ειδικότερα, η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει ήδη να αναπτύσσει μικρούς αντιδραστήρες πυρηνικής σχάσης, που μπορεί να συμβάλλουν στην υπερπήδηση ενός από τα τελευταία τεχνικά εμπόδια για την αποίκηση του Άρη: την έλλειψη ενέργειας.
Η παραγωγή ενέργειας έχει γίνει ο κύριος στόχος των επιστημόνων του διαστήματος μετά την ανακάλυψη νερού στον «κόκκινο πλανήτη». Η δοκιμή των πρωτοποριακών αντιδραστήρων, οι οποίοι έχουν ύψος μόλις 2 μέτρα και αναπτύχθηκαν την περασμένη τριετία στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Kilopower», πρόκειται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη.
Εάν οι μονάδες υπό δοκιμή περάσουν τα τεστ σχεδιασμού και απόδοσης, η NASA θα τις εγκαταστήσει στον Άρη για τη δεύτερη και σημαντικότερη φάση των δοκιμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθένας από αυτούς τους πυρηνικούς αντιδραστήρες – που διασπούν άτομα ουρανίου – θα μπορεί να παράγει 10 kilowatt ενέργειας – ικανά για να καλύψουν τις ανάγκες δύο μελών μιας ανθρώπινης αποστολής στον πλανήτη. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε μια έκθεση της NASA από το 2008 που υποστήριζε ότι για τις ανάγκες μιας αποστολής οκτώ ατόμων στον «κόκκινο πλανήτη» απαιτούνται 40 kilowatt ενέργειας.
Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και το Ερευνητικό Κέντρο Glenn της NASA είναι οι δύο βασικοί συνεργάτες του φιλόδοξου πρότζεκτ, το οποίο έχει στοιχίσει σχεδόν 12,5 εκατομμύρια ευρώ.