Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η λύση στα UGV για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, έρχεται από τα ΗΑΕ -Έτσι θα πάρουμε το πάνω χέρι από τους Τούρκους στις χερσαίες επιχειρήσεις

Είναι γνωστό ότι διεξήχθη  η αμυντική έκθεση NAVDEX-2023, από 20-24 Φεβρουαρίου στα ΗΑΕ.

Στην εν λόγω έκθεση παρουσιάστηκαν νέα προϊόντα αμυντικών εταιρειών, με σκοπό κυρίως  το κλείσιμο συμβολαίων αγοράς τους από χώρες, προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτές τις αναγκαίες απαιτήσεις των Ενόπλων τους Δυνάμεων.

Το γεγονός ότι η Τουρκία έχει θέσει σε ευθεία αμφισβήτηση την Εθνική μας κυριαρχία στα νησιά μας στο Αιγαίο, σε συγκερασμό με το ιδεολόγημα της "Γαλάζιας Πατρίδας που υιοθέτησαν, δείχνει ότι το Αιγαίο μπορεί με υπαιτιότητα των Τούρκων να αποτελέσει το κύριο  Θέατρο Επιχειρήσεων Ελλάδας-Τουρκίας μελλοντικά.

Στην παρούσα φάση βέβαια λόγω των καταστροφικών σεισμών αυτή η πιθανότητα φαίνεται να απομακρύνεται, ωστόσο οι τουρκικές διεκδικήσεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, ενώ όπως όλοι γνωρίζουμε τη διαχρονική φράση του  Γερμανού πολεμολόγου Κλαούζεβιτς, "αν θέλεις να έχεις ειρήνη θα πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο", κοινώς επαύξησε την πολεμική σου αποτρεπτική ικανότητα.

Μέρος αυτής της επαύξησης αποτελεί και η προμήθεια κατάλληλων οπλικών συστημάτων και μέσων.

Τα παραπάνω μας ώθησαν να δώσουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ένα προϊόν που έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα μας προκειμένου να θωρακίσει ακόμη περισσότερο την άμυνά της στο Αιγαίο και την Θράκη και που παρουσιάστηκε στην αμυντική έκθεση NAVDEX-2023.

Συγκεκριμένα  στην έκθεση IDEX 2023.

Το UGV Type-X

Το Type-X είναι οπλισμένο με ένα αυτόματο πυροβόλο των 30 mm και φέρει εκτοξευτές περιπλανώμενων πυρομαχικών της Halcon's Hunter 2S.

Εκτός από την έκδοση μάχης, η Milrem Robotics αναπτύσσει επίσης άλλες παραλλαγές, όπως αντιαρματικά, αντιαεροπορικά, όλμους και ραντάρ για οχήματα φορτίου και ανάκτησης. Το Type-X είναι ένα συμπαγές όχημα με μήκος 6 μέτρα, ύψος 2,9 μέτρα και πλάτος 2,2 μέτρα.

Μπορεί δε να μεταφερθεί με αεροσκάφη C-130 Hercules. Με πλήρως φορτισμένη μπαταρία και γεμάτο ρεζερβουάρ καυσίμου JP8, το Type-X έχει αυτονομία έως και 600 km. Η μπαταρία μπορεί επίσης να επαναφορτιστεί ενώ λειτουργεί ο κινητήρας ντίζελ.

Το Type-X ελέγχεται από τον χειριστή μέσα από την καμπίνα ενός ειδικού θωρακισμένου ή ιχνηλατούμενου οχήματος.

Τα μη επανδρωμένα συστήματα της Milrem Robotics συμπληρώνονται με το Intelligent Functions Kit MIFIK της Milrem, το οποίο παρέχει αυτόνομες δυνατότητες και ένα σύστημα εντολών και ελέγχου που προορίζεται ειδικά για ρομποτικά συστήματα που ενσωματώνει πολλαπλά ανόμοια μη επανδρωμένα εναέρια και επίγεια στοιχεία.

Οι λύσεις της Milrem Robotics στοχεύουν στη διευκόλυνση της επανδρωμένης-μη επανδρωμένης ομαδοποίησης, της συγχρονισμένης ανάπτυξης στρατιωτών, επανδρωμένων και μη επανδρωμένων εναέριων και επίγειων οχημάτων, ρομποτικής και αισθητήρων για την επίτευξη βελτιωμένης επίγνωσης της κατάστασης, αυξημένης θνησιμότητας για τον εχθρό και βελτιωμένης ικανότητας επιβίωσης για τις φίλιες δυνάμεις.

Το ρομποτικό όχημα μάχης Type-X είναι ένα οργανικό μέρος μηχανοποιημένων μονάδων που μπορούν να λάβουν τις πιο επικίνδυνες θέσεις και να παρέχουν ίση ή και παραπάνω από αντίστοιχη ισχύ πυρός σε σύγκριση με τα παραδοσιακά οχήματα μάχης πεζικού.

To UGV THEMIS

Τα δύο άλλα εμφανιζόμενα ρομποτικά συστήματα βασίζονται στο μη επανδρωμένο όχημα εδάφους πολλαπλών αποστολών THEMIS (UGV) που έχει ήδη παραδοθεί σε 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 8 μελών του ΝΑΤΟ και το οποίο έχει αποδειχθεί κατά τη διάρκεια 12μηνης ανάπτυξης στο Μάλι κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Barkhane.

Το THEMIS (Tracked Hybrid Modular Infantry System) Combat UGV (Unmanned Ground Vehicle) παρέχει υποστήριξη άμεσης βολής υψηλής ακρίβειας για μονάδες ελιγμών.

Με το διπλό πυροβόλο SCORPION Remotely Controlled Weapon Station (RCWS) της Saudi Advanced Technologies (Wahaj), προηγμένους αισθητήρες και σύστημα ελέγχου πυρός, επιτρέπει στις μονάδες να αξιολογούν και να εμπλέκουν τον εχθρό σε μέγιστες αποστάσεις, αυξάνοντας την προστασία και επιβίωση των φιλίων δυνάμεων.

Το THEMIS Combat UGV είναι ένα επίγειο οπλισμένο drone όχημα σχεδιασμένο κυρίως για στρατιωτικές εφαρμογές.

Το THEMIS (Tracked Hybrid Modular Infantry System) Observe είναι κατασκευασμένο για αποστολές τακτικής αναγνώρισης.

Η ανοιχτή αρχιτεκτονική του οχήματος του δίνει τη δυνατότητα πολλαπλών αποστολών. Το σύστημα περιλαμβάνει μια ποικιλία αισθητήρων για λειτουργίες ημέρας και νύχτας, ακουστικό ανιχνευτή πυροβολισμών, προστασία οθόνης καπνού και ραντάρ επιτήρησης εδάφους.

Ο συνδυασμός αυτών των συστημάτων επιτρέπει στις μονάδες να κάνουν ταυτοποίηση πολλαπλών αισθητήρων σε μία πλατφόρμα και να αντιδρούν πιο γρήγορα σε αναδυόμενους στόχους. Ο κύριος σκοπός τους είναι να αυξήσουν την επίγνωση της κατάστασης, να παρέχουν βελτιωμένη ευφυΐα, επιτήρηση και αναγνώριση σε ευρείες περιοχές.

Έτσι θα πάρουμε το πάνω χέρι από τους Τούρκους στις χερσαίες επιχειρήσεις

Οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια βιώνουν μια εξοπλιστική κοσμογονία, μετά από χρόνια μαρασμού λόγω των οικονομικών μνημονίων.

Έχουν γίνει πολλά και σωστά βήματα αναφορικά με την αγορά σύγχρονων οπλικών συστημάτων, όπως μαχητικών αεροσκαφών RAFALE, φρεγατών , εκσυγχρονισμού μαχητικών F-16 σε έκδοση VIPER και άλλα.

Ωστόσο κοινή διαπίστωση είναι ότι στον τομέα των μη επανδρωμένων πτητικών μέσων, θαλάσσιων μέσων και χερσαίων συστημάτων, αντίστοιχα UAV, USV, UGV , η χώρα μας υπολείπεται σε σχέση με την Τουρκία, κάτι το οποίο θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα, αφού οι πόλεμοι σε Συρία-Λιβύη-Ναγκόρνο Καραμπάχ και εσχάτως σε Ουκρανία, έχουν ανάγει τα εν λόγω μη επανδρωμένα μέσα, σε αποφασιστικούς παράγοντες έκβασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Αναφορικά με τα UGV, η χώρα μας εξοπλιστικά βρίσκεται στα σπάργανα ακόμη, οπότε η εξέταση και προμήθεια ανάλογων συστημάτων από τρίτες χώρες, όπως αυτά που εκθέσαμε παραπάνω, καθίσταται επιτακτική, αφού αντιλαμβανόμαστε ότι θα συνεισφέρουν πολύτιμη και καθοριστική βοήθεια σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία στον Ελληνικό στρατό, ο οποίος αριθμητικά υπολείπεται σημαντικά του τουρκικού.

Η αγορά UGV από τρίτες χώρες και η ένταξή τους σε Μηχανοκίνητους-Τεθωρακισμένους Σχηματισμούς του Στρατού μας, θα διαμορφώσει νέες τακτικές, που θα έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερο κόστος αίματος σε πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά και μεγιστοποίηση της φονικότητας  έναντι του εχθρού.

Είναι καιρός οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να στραφούν για τα καλά στην απόκτηση μη επανδρωμένων συστημάτων UAV, USV, UGV, διαμορφώνοντας τακτικές διεξαγωγής σύγχρονων στρατιωτικών επιχειρήσεων, στα πλαίσια της διαλειτουργικότητας τόσο των παραπάνω μέσων, όσο και των ήδη υπαρχόντων στο οπλοστάσιό τους.

 

Tags
Back to top button