Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Κύπρος αναζητά άρματα μάχης επειγόντως-Σενάριο αποστολής ελληνικών Leopard στην ΕΦ ως υλικό της ΕΛΔΥΚ προς αντικατάσταση παλαιοτέρων αρμάτων

Πρόβλημα με τα ρωσικής κατασκευής άρματα μάχης με ταυτόχρονη αναζήτηση ελληνικών Leopard, υπάρχει στην κυπριακή Εθνική Φρουρά για ευνόητους λόγους που έχουν να κάνουν με το εμπάργκο όπλων της δύσης στην Ρωσία.

Η Κύπρος όμως πλέον αποτελεί την καλύτερη και μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ τόσο κοντά στην Μέση Ανατολή, και όλα αλλάζουν κυριολεκτικά μετά την αίτηση εισδοχής της Τουρκίας στους BRICS.

Για το θέμα αυτό ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Β. Πάλμας σε συνέντευξη του ότι «έχουμε μεγάλες δυσκολίες με τη συντήρηση των οπλικών συστημάτων που είχαμε αγοράσει στο παρελθόν από την Ρωσία, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ. Με χίλια δυο προβλήματα προσπαθούμε και συντηρούμε το υλικό που έχουμε, αλλά δεν θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Με τη Ρωσία είχαμε μια συνεργασία στο παρελθόν, αλλά αυτή η συνεργασία έχει πλέον τελειώσει. Συντηρούμε το υλικό μέχρι να μπορέσουμε κάποια στιγμή να το αντικαταστήσουμε».

Για το θέμα της αντικατάστασης των ρωσικής κατασκευής αρμάτων Τ-80U, είχαν γίνει κάποιες συζητήσεις με το Ισραήλ για αγορά αρμάτων Merkava, αλλά λόγω της κατάστασης στη Γάζα και ευρύτερα στην περιοχή, γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει εκείνη η συζήτηση. Σκεφτόμαστε κάποιες άλλες λύσεις αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα.

Γράφονται διάφορα για τα εξοπλιστικά προγράμματα που συζητάμε, αλλά δεν μπορούμε να σχολιάζουμε τα δημοσιεύματα. Κάποια από αυτά ανταποκρίνονται πλήρως στη πραγματικότητα, κάποια μερικώς και κάποια καθόλου».

αναφέρουν πως υπάρχει σκέψη αγοράς γερμανικής κατασκευής αρμάτων Leopard.

Στην προσπάθεια φαίνεται πως συμβάλλουν με διπλωματικά μέσα και οι ΗΠΑ, ενώη  μίσθωση θα αφορούσε πλεονάσματα της Ελλάδας και της Ισπανίας. Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν πως στην Κύπρο θα μπορούσε να δοθεί μια επιλαρχία 40 αναβαθμισμένων αρμάτων Leopard 2A7+ καθώς η Τουρκία διαθέτει επίσης Leopard στην κατεχόμενη Κυθρέα.

Τα τουρκικά άρματα είναι υποδεέστερα (2Α4).

Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο άρματα Leopard να έρθουν στην Κύπρο ως υλικό της ΕΛΔΥΚ προς αντικατάσταση παλαιοτέρων αρμάτων.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η ο πόλεμος στη Γάζα τερμάτισε την συζήτηση για αγορά αρμάτων Merkava από το Ισραήλ, με στόχο την αντικατάσταση των ρωσικών αρμάτων μάχης Τ-80U.

Έρχονται τα πρώτα Έξι ελικόπτερα  από την γαλλική εταιρεία Airbus στην Κύπρο

Τα πρώτα 6 ελικόπτερα H145Μ  από την γαλλική εταιρεία Airbus, θα αφιχθούν στην Κύπρο σε δυόμιση μήνες περίπου.

Η σύμβαση της Κύπρου με την Γαλλία δίνει το δικαίωμα αγοράς ακόμα 6 ιδίου τύπου ελικοπτέρων, ώστε σταδιακά να αντικατασταθούν σε αριθμό τα Mi-35 που αρχικώς ήταν 12.

Ο Υπουργός Άμυνας μιλώντας ανέφερε ότι  «ο ρόλος της αντιαεροπορικής – αντιπυραυλικής άμυνας είναι πολύ σημαντικός και πολυεπίπεδος. Η χρήση των drones» είπε, «έχει αλλάξει πλέον τη μορφή του πολέμου. Φροντίζουμε να έχουμε την απαραίτητη προστασία ώστε να υπάρξει τέτοιου είδους απειλή να μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

Τα drones είναι πολύ πιο εύκολο να τα αποκτήσεις καθώς είναι φθηνά και μπορούν να προξενήσουν μεγάλες ζημιές κάτω από προϋποθέσεις. Θα έλεγα ότι μπορούμε να έχουμε στη διάθεση μας τέτοια μέσα και από εγχώρια παραγωγή με αξιοποίηση της κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας.

Τα γαλλικής κατασκευής μαχητικά ελικόπτερα Η145Μ της γαλλικής εταιρείας Airbus, τα οποία έχει παραγγείλει η Εθνική Φρουρά, προς αντικατάσταση των 11 ελικοπτέρων ρωσικής κατασκευής Mi-35, θα βρίσκονται στη Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2024".

Τα νέα γαλλικά ελικόπτερα H145M, που απέκτησε η Εθνική Φρουρά, είναι επιθετικά, αλλά μπορούν να επιτελέσουν και άλλους ρόλους, ενώ μπορούν να πετούν ημέρα και νύχτα. Στα συγκεκριμένα ελικόπτερα μπορεί να προστεθεί και να αφαιρεθεί εξοπλισμός, αναλόγως της αποστολής τους, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τη κατασκευάστρια εταιρεία, μέσα σε λίγα λεπτά, το ελικόπτερο μπορεί να αναδιαμορφωθεί είτε για να κάνει μεταφορά στρατιωτών, ή έρευνα και διάσωση, ή μεταφορά φορτίου με βαρούλκο ή μεταφορά ασθενών και τραυματιών.

Πρέπει να σημειωθεί πως το H145M διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό παθητικής άμυνας, ενώ με τον οπλισμό του, μπορεί να υποστηρίξει με πυρά φίλιες δυνάμεις στο έδαφος, να διενεργήσει επιθέσεις εναντίον εχθρικών στόχων, και να κάνει συλλογή πληροφοριών. Διαθέτει πυροβόλα των 12 και 20 mm, αντιαρματικούς πυραύλους και κατευθυνόμενες με λέιζερ ρουκέτες με μέγιστο βεληνεκές τα 16 km. Επίσης μπορεί να συνεργαστεί με drones διενεργώντας κοινές αποστολές.

Ο οργασμός εξοπλιστικών κινήσεων της Κύπρου είναι διττός και έχει να κάνει με τόσο με τα ρωσικής κατασκευής συστήματα, για τα οποία δεν υπάρχει ροή ανταλλακτικών, όσο και με την αύξηση των τουρκικών οπλικών συστημάτων στο κατεχόμενο τμήμα της Νήσου.

Tags
Back to top button