Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα διαθέτει το μεγαλύτερο τραπεζικό σύστημα σε ολόκληρο τον κόσμο

Το μεγαλύτερο στον κόσμο είναι το τραπεζικό σύστημα της Κίνας, που στο τέλος του περασμένου έτους είχε ενεργητικό 33 τρισ. δολάρια και υπερέβη το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης, με ενεργητικό 31 τρισ. δολάρια.

Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας έχουν ενεργητικό 16 τρισ. δολάρια και 7 τρισ. δολάρια, αντιστοίχως.

Επιπλέον, το κινεζικό τραπεζικό σύστημα είναι 3,1 φορές πολλαπλάσιο του ΑΕΠ της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο, όταν εκείνο της Ευρωζώνης είναι 2,8 φορές πολλαπλάσιο της οικονομίας της.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, το μέγεθος του κινεζικού τραπεζικού συστήματος αντανακλά μεν την αυξημένη επιρροή της κινεζικής οικονομίας στους παγκόσμιους μηχανισμούς χρηματοδότησης, αλλά παράλληλα προδίδει ότι μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αυξάνεται αδιαρκώς η εξάρτησή της από τον δανεισμό, με σκοπό την ανάπτυξη.

Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει τις εκτιμήσεις του Εσουάρ Πρασάντ, οικονομολόγου του Πανεπιστημίου Κορνέλ και πρώην στελέχους του ΔΝΤ αρμόδιου για την Κίνα, σύμφωνα με τον οποίο «ο τεράστιος όγκος του κινεζικού χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν αποτελεί θετικό στοιχείο αλλά ένδειξη μιας οικονομίας υπερβολικά εξαρτημένης από τον δανεισμό των τραπεζών και, επομένως, επιρρεπούς στον πιστωτικό κίνδυνο».

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις ανεπτυγμένες αγορές, στην Κίνα η τακτική των περιφερειακών αρχών είναι να βασίζονται σε δάνεια τραπεζών για να χρηματοδοτήσουν έργα υποδομής. Ετσι, ημικρατικές τράπεζες, όπως η αναπτυξιακή τράπεζα China Development Bank, που έχει ενεργητικό άνω των 2 τρισ. δολαρίων, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην οικονομία, ενώ συνδράμουν και μικρότερες ιδιωτικές τράπεζες.

Οπως υπογραμμίζει ο Χου Βέι, αναλυτής με ειδίκευση στον κινεζικό τραπεζικό κλάδο στη Sanford C. Bernstein του Χονγκ Κονγκ, «στις περισσότερες αγορές οι κυβερνήσεις δανείζονται απευθείας από τις χρηματαγορές, αλλά η Κίνα είναι μοναδική περίπτωση». Οπως, όμως, σχολιάζουν οι FT, αυτά τα στοιχεία δεν αποκαλύπτουν επαρκώς την πραγματική κλίμακα του κινεζικού τραπεζικού συστήματος.

Από το 2010 και μετά, η ανάπτυξή του έχει συμβεί παράλληλα με την εκρηκτική διόγκωση ενός σκιώδους τραπεζικού συστήματος, το οποίο αποτελείται από κάθε είδους επισφαλή πιστωτικά ιδρύματα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι κινεζικές αρχές τόνισαν ότι θα αλλάξουν πολιτική και, αντί για τη στήριξη της οικονομίας, θα στρέψουν την προσοχή τους στον έλεγχο των κινδύνων που απειλούν το κινεζικό σύστημα. Τον Ιανουάριο, πάντως, χορηγήθηκαν πιστώσεις που σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς δεν έχουν ληφθεί μέτρα.

Πηγή: kathimerini.gr

Tags
Back to top button