Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η Κίνα δεν κάνει πίσω στους δασμούς του Τραμπ! Η συνέχεια αβέβαιη και άγνωστο το τέλος

Η Κίνα δεν κάνει πίσω στην επίθεση που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι δασμοί που επέβαλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξακολουθούν να κλυδωνίζουν τις διεθνείς χρηματαγορές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτή τη συγκυρία έχει μία νέα ανάλυση του BBC για τα επόμενα επεισόδια της κρίσης.

Οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ και προς την Κίνα πυροδότησαν έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, χωρίς σημάδια υποχώρησης.

Λίγες ώρες αφότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε σχεδόν να διπλασιάσει τους δασμούς στην Κίνα, το Πεκίνο απάντησε ότι θα «πολεμήσει μέχρι τέλους».

Αυτό θα μπορούσε να αφήσει τις περισσότερες κινεζικές εισαγωγές να αντιμετωπίσουν έναν εντυπωσιακό φόρο 104% – μία απότομη κλιμάκωση μεταξύ των δύο πλευρών.

Τα smartphones, οι υπολογιστές, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, τα παιχνίδια και οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των κινεζικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ. Αλλά υπάρχουν και τόσα άλλα πράγματα, από βίδες μέχρι λέβητες.

Με την προθεσμία να πλησιάζει στην Ουάσινγκτον, καθώς ο Τραμπ απειλεί να εφαρμόσει τους πρόσθετους δασμούς από τις 9 Απριλίου, η παγκόσμια οικονομία κρατάει την αναπνοή της!

«Θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι η Κίνα θα κάνει πίσω και θα καταργήσει μονομερώς τους δασμούς», λέει ο Alfredo Montufar-Helu, ανώτερος σύμβουλος του «China Center» στο think tank «The Conference Board».

«Όχι μόνο θα έκανε την Κίνα να φανεί αδύναμη, αλλά θα έδινε επίσης μοχλό πίεσης στις ΗΠΑ για να ζητήσουν περισσότερα. Έχουμε πλέον φτάσει σε ένα αδιέξοδο που πιθανότατα θα οδηγήσει σε μακροχρόνιο οικονομικό πόνο»…

Οι παγκόσμιες αγορές έχουν υποχωρήσει από την περασμένη εβδομάδα, όταν άρχισαν να τίθενται σε ισχύ οι δασμοί του Τραμπ, οι οποίοι στοχεύουν σχεδόν όλες τις χώρες. Οι ασιατικές μετοχές, οι οποίες είδαν στις 7 Απριλίου τη χειρότερη πτώση των τελευταίων δεκαετιών, ανέκαμψαν ελαφρώς σήμερα (08.04.2025).

Εν τω μεταξύ, η Κίνα αντέδρασε με τιτάνιες εισφορές – 34% – και ο Τραμπ προειδοποίησε ότι θα προβεί σε αντίποινα με πρόσθετους δασμούς 50% εάν το Πεκίνο δεν υποχωρήσει.

Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη, με περισσότερους δασμούς, ορισμένους άνω του 40%, να τίθενται σε εφαρμογή αύριο. Πολλοί από αυτούς θα πλήξουν τις ασιατικές οικονομίες: οι δασμοί για την Κίνα θα ανέλθουν στο 54%, και εκείνοι για το Βιετνάμ και την Καμπότζη, θα εκτοξευθούν στο 46% και 49% αντίστοιχα.

Οι ειδικοί ανησυχούν για την ταχύτητα με την οποία συμβαίνουν όλα αυτά, αφήνοντας στις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές ελάχιστο χρόνο για να προσαρμοστούν ή να προετοιμαστούν για μια εξαιρετικά διαφορετική παγκόσμια οικονομία.

Πώς απαντά η Κίνα

Η Κίνα είχε απαντήσει στον πρώτο γύρο των δασμών του Τραμπ με τεράστιες εισφορές σε ορισμένες αμερικανικές εισαγωγές, ελέγχους εξαγωγών σε σπάνια μέταλλα και έρευνα κατά των μονοπωλίων σε αμερικανικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Google.

Και αυτή τη φορά ανακοίνωσε ανταποδοτικούς δασμούς, αλλά φαίνεται, επίσης, να προετοιμάζεται για ισχυρότερα μέτρα. Έχει επιτρέψει την αποδυνάμωση του νομίσματός της, του γουάν, γεγονός που καθιστά τις κινεζικές εξαγωγές πιο ελκυστικές. Και οι επιχειρήσεις που συνδέονται με το κράτος έχουν αγοράσει μετοχές, σε μία κίνηση που φαίνεται να σταθεροποιεί τις αγορές.

Πώς θα τελειώσει ο «πόλεμος»

Σε αντίθεση με τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, «είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πού μπορεί να πάνε τα πράγματα από εδώ και πέρα», λέει ο Roland Rajah, επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Lowy.

Η Κίνα έχει μία «ευρεία εργαλειοθήκη» για αντίποινα, προσθέτει, όπως η περαιτέρω υποτίμηση του νομίσματός της ή η επιβολή κυρώσεων στις αμερικανικές επιχειρήσεις.

«Νομίζω ότι το ερώτημα είναι πόσο συγκρατημένοι θα είναι (σ.σ. οι Κινέζοι). Υπάρχουν αντίποινα για να σώσουν τα προσχήματα και υπάρχει η χρήση όλου του οπλοστασίου. Δεν είναι σαφές αν η Κίνα θέλει να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Μπορεί όμως να το κάνει».

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα μπορεί να συμμετάσχουν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες. Ο Τραμπ δεν έχει ακόμη μιλήσει με τον Σι από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, αν και το Πεκίνο έχει επανειλημμένα σηματοδοτήσει την προθυμία του να συνομιλήσει.

Άλλοι, όμως, είναι λιγότερο αισιόδοξοι.

«Νομίζω ότι οι ΗΠΑ υπερβάλλουν εαυτόν», λέει άλλη οικονομολόγος, η οποία είναι επιφυλακτική απέναντι στην πεποίθηση του Τραμπ ότι η αγορά των ΗΠΑ είναι τόσο προσοδοφόρα που η Κίνα, ή οποιαδήποτε χώρα, θα υποκύψει τελικά.

«Πώς θα τελειώσει αυτό; Κανείς δεν ξέρει», επισημαίνει. «Ανησυχώ πραγματικά για την ταχύτητα και την κλιμάκωση. Το μέλλον είναι πολύ πιο δύσκολο και οι κίνδυνοι είναι απλά τόσο μεγάλοι», καταλήγει.

 

 

 

 

 

Tags
Back to top button