p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545}
Επιβεβαιώθηκε από Ιάπωνες ερευνητές η δεύτερη καταγεγραμμένη περίπτωση χιμπατζή με τρισωμία 22 - χρωμοσωμική ανωμαλία παρόμοια με το Σύνδρομο Down (τρισωμία 21) στον άνθρωπο.
Ο χιμπατζής, που ονομάζεται Kanako, είναι ένα 24χρονο θηλυκό που γεννήθηκε σε αιχμαλωσία. Στη μελέτη τους, οι ερευνητές εξηγούν πώς αυτός βελτίωσε, έχοντας βοήθεια, την ποιότητα της ζωής του.
Οι πίθηκοι έχουν 24 ζεύγη χρωμοσωμάτων με σύνολο 48 χρωμοσωμάτων. Πίθηκοι, όπως οι χιμπατζήδες, οι γορίλες και οι ουραγκοτάγκοι μπορούν να αναπτύξουν μια παρόμοια κατάσταση με το Σύνδρομο Down η οποία ονομάζεται τρισωμία 22, όταν έχουν ένα πρόσθετο τρίτο αντίγραφο του χρωμοσώματος 22.
Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ενός χιμπατζή με τρισωμία 22 τεκμηριώθηκε το 1969. Αυτός ο χιμπατζής πέθανε πριν τα δεύτερα γενέθλιά του, πράγμα που σημαίνει ότι η Kanako είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία χιμπατζής που γνωρίζουν οι επιστήμονες και ζει με αυτή τη χρωμοσωμική διαταραχή.
Η Kanako γεννήθηκε σε συνθήκες αιχμαλωσίας το 1992, ενώ στην 156η μέρα της ζωής της απομονώθηκε από τη μητέρα της η οποία μετά από μια εξέταση στην οποία υποβλήθηκε αρνιόταν να ξανα-φροντίσει το παιδί της. Από εκείνη τη στιγμή η Kanako μεγαλώνει με τη φροντίδα των ανθρώπων.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της, η Kanako συχνά υπέφερε από βήχα, κρυολογήματα, πυρετό, διάρροια και πρηξίματα γύρω από τα μάτια της, αν και αυτά τα συμπτώματα δεν είναι σπάνια σε νεαρούς χιμπατζήδες. Παρουσιάζει επίσης σχιστά μάτια και μειωμένη πνευματική ανάπτυξη, αλλά και όλα τα άλλα χαρακτηριστικά του συνδρόμου Down. Παρουσίαζε επίσης από μικρή προβλήματα στην όραση λόγω καταρράκτη κάτι που θεωρούσαν αρχικά ότι καθυστερούσε την ανάπτυξή της. Επιπλέον έχει ένα σοβαρό καρδιακό πρόβλημα.
Αρχικά ζούσε χωριστά από τους άλλους χιμπατζήδες για να αποφευχθεί επιθετική συμπεριφορά, αλλά πρόσφατα της δόθηκε η ευκαιρία να αλληλεπιδράσει με έναν άλλο θηλυκό χιμπατζή και η επικοινωνία τους ήταν αρκετά φιλική.
Στα πρώτα χρόνια της ζωής της δεν είχε γίνει διάγνωση της κατάστασης της Kanako, αλλά πλέον τυγχάνει ιδιαίτερης φροντίδας και προσοχής από τους ερευνητές και το προσωπικό στον χώρο στον οποίο ζει.