Ανάμεσα στους 3000 Ευρωπαίους που έχουν ταξιδέψει στη Συρία και έχουν συνταχθεί με τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, η Γαλλία αποτελεί «τον πιο σημαντικό ‘αιμοδότη’ εντός ΕΕ», σημειώνει ο Γάλλος επικεφαλής της Ενότητας για τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Λόικ Γκαρνιέ.
Συνολικά, 700 Γάλλοι πολίτες έχουν προσχωρήσεις στον Isis, τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, σε σύνολο 12,000 ανθρώπων που βρέθηκαν εθελοντικά στο σημείο των μαχών για να πολεμήσουν μαζί με τους Τζιχαντιστές. Επιπλέον, ο κ. Γκαρνιέ προσθέτει πως άλλοι 232 Γάλλοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου.
Ακόμη πιο ανησυχητικό μοιάζει το γεγονός πως σύμφωνα με τις αρχές, περί τους χίλιους Γάλλους πολίτες που βρίσκονται στη Γαλλία, φαίνεται να επιθυμούν να κάνουν αυτό το ταξίδι στη Συρία, προκειμένου να ενταχθούν στον πόλεμο του ισλαμικού κράτους.
Τέλος, ο Γκαρνιέ τονίζει πως από τους ομοεθνείς που ταξίδεψαν στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν μαζί με τον Isis, περίπου 200 επέστρεψαν σε γαλλικό έδαφος. Όπως μάλιστα εξηγεί, οι άνθρωποι αυτοί διέφυγαν των ελέγχων της αστυνομίας, ακολουθώντας ασυνήθιστες διόδους (το είδαμε και με ανθρώπους που ενεπλάκησαν σε τρομοκρατικά χτυπήματα, να ακολουθούν μεγάλες και ασυνήθιστες διαδρομές εισερχόμενοι σε σειρά ευρωπαϊκών κρατών, προκειμένου να μην εντοπιστούν).
Παράλληλα, η ένωση υπολογίζει πως περίπου 290 γυναίκες και 460 παιδιά με γαλλική υπηκοότητα βρίσκονται στα πεδία των μαχών σε Συρία και Ιράκ. Ένα τρίτο των ανήλικων παιδιών έχουν γεννηθεί εκεί, είναι επομένως ηλικίας τεσσάρων ετών, ενώ περί τα 20 εξ αυτών έχουν ήδη εισχωρήσει στο στρατό των Τζιχαντιστών.
Ισλαμοφοβία στη γαλλική κοινωνία
Την ώρα που χιλιάδες Γάλλοι πολίτες έχουν επιλέξει να συμβάλλουν στον «ιερό πόλεμο» του Isis, πίσω στη Γαλλία το 46% των Γάλλων δηλώνει αισθήματα «απειλής» και «ανησυχίας» στη θέα μιας γυναίκας που φορά μαντήλα. Η έρευνα της εταιρίας Ipsos, για λογαριασμό του Ιδρύματος του Ιουδαϊσμού στη Γαλλία, αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα. Βασικό μέλημα της έρευνας, να αποτυπώσει τη συμπεριφορά της κοινωνίας απέναντι σε μειονοτικές ομάδες πληθυσμού, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, παρατηρείται κλιμάκωση της έντασης ενάντια σε ανθρώπους που ασπάζονται τη μουσουλμανική θρησκεία. Ένας στους δύο Γάλλους δηλώνουν ανήσυχοι απέναντι στην τρομοκρατία (το 2014 το ποσοστό βρισκόταν στο 15%), 28% αγωνιά για την έξαρση του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, ενώ το ίδιο ποσοστό αφορά και στο προσφυγικό ζήτημα.