Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Η φρίκη του Τσερνόμπιλ: Το πραγματικά συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για τον πυρηνικό όλεθρο (βίντεο)

Τριάντα τρία χρόνια έχουν περάσει από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, το οποίο συνέβη στις 26 Απριλίου 1986.

Το ατύχημα σημειώθηκε στον αντιδραστήρα Νο 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας.

Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.

Το ντοκιμαντέρ για τους «ρευστοποιητές» του Τσερνόμπιλ

Στην περιγραφή του ντοκιμαντέρ αναφέρεται: «Έχουν περάσει 33 χρόνια από τότε που ο Βαλέρι Σταροντούμοβ εργάστηκε ως χειριστής δοσιμέτρων τον Σεπτέμβριο του 1986 στο επίκεντρο της έκρηξης – το σημείο που βρισκόταν ο πυρηνικός αντιδραστήρας νο. 4 του Τσέρνομπιλ. Το πιο ραδιενεργό μέρος δηλαδή της περιοχής του πλανήτη, όπου σταμάτησε ο χρόνος μετά το πυρηνικό ατύχημα που σημειώθηκε στις 26 Απριλίου του 1986. Ο Σταροωτούμοβ, που συμμετείχε ενεργά στις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο σημείο τον Σεπτέμβριο του 1986, πήγε ο ίδιος στη στέγη του πυρηνικού εργοστασίου και συνεισέφερε στο να μεταβούν εκεί οι ρευστοποιητές που επιχείρησαν να περιορίσουν τη μόλυνση που ακολούθησε το ατύχημα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ντοκιμαντέρ απέσπασε το μεγάλο βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Κίεβου «Film Chronicle» το 2012 και ειδική μνεία στο κινηματογραφικό φεστιβάλ «Uranium» το 2017.

 

Tags
Back to top button